РЕШЕНИЕ

 

гр. ЛЕВСКИ, _21.08._ 2017 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

         Районен съд гр.Левски в съдебно заседание на _двадесет и първи август_ две хиляди и седемнадесета година в състав:

 

        ПРЕДСЕДАТЕЛ: ПАЛМИРА АТАНАСОВА

      СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:

 

при секретаря _Илияна Петрова_ и в присъствието на прокурора _Мая Тончева  разгледа докладваното от съдия Атанасова а.н.д. №_300_ по описа на съда за _2017 г._, за да се произнесе, взе предвид следното:

В Районен съд гр.Левски е постъпило постановление с предложение за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание по отношение на Л.Н.А. ***, ЕГН **********, за извършено деяние по чл.345, ал.2, във връзка с ал.1 от НК за това, че на 12.04.2017 г., около 14.00 часа в гр.Л., област П., по ул.„***” в посока ул.”***” управлявал моторно превозно средство – мотопед „***” без регистрационна табела, с рама № *** не регистрирано по надлежния ред – регламентиран в чл.140, ал.1 и ал.2 от ЗДвП. 

Представителят на Районна прокуратура гр.Л. поддържа изцяло внесеното постановление за освобождаване от наказателна отговорност. Счита, че от събраните по делото доказателства безспорно се установява вината на обвиняемия, че същият е осъществил състава на престъплението, за което е бил  привлечен като обвиняем и че са налице предпоставките, визирани в чл.78а от НК. Пледира на обвиняемия да бъде наложено административно наказание към минимума.

Обвиняемият се явява в съдебно заседание. Не се признава за виновен и заявява, че не е знаел, че е необходимо СУМПС.

Съдът, като прецени представените по делото доказателства, приема за установено следното:

         Л.Н.А. – роден на *** ***, с настоящ адрес:***, с българско гражданство, със средно-специално образование, неженен, работи в ****, неосъждан, ЕГН **********.

На 12.04.2017 г., около 14:00 часа служители на РУМВР-Л. спрели за проверка водач на мотопед. При извършената документална проверка установили, че водачът на мотопеда е без свидетелство за управление на МПС и мотопеда е без регистрационна табела. Била извършена проверка и в информационните масиви на МВР по номера на рамата на мотопеда, но не било открито МПС, което да отговаря на зададените критерии. За установеното бил съставен АУАН.

Изложената по-горе фактическа обстановка се установява от пълните признания на обвиняемия и представените по делото писмени доказателства.

Предвид горното, съдът приема, че обвиняемият е осъществил от обективна и субективна страна престъпление по чл.345, ал.2, във връзка с ал.1 от НК.

За извършеното от А. престъпление се предвижда наказание лишаване от свобода до една година или глоба от петстотин до хиляда лева.

Тъй като А. не е осъждан, не е освобождаван от наказателна отговорност и от престъплението няма причинени имуществени вреди, съдът приема, че са налице основанията за освобождаване на А. от наказателна отговорност и за налагане на административно наказание на основание чл.78а от НК.

На основание изложеното, съдът

 

Р Е Ш И :

 

НА ОСНОВАНИЕ чл.78а, ал.1 от НК ОСВОБОЖДАВА Л.Н.А. роден на *** ***, с настоящ адрес:***, с българско гражданство, със средно-специално образование, неженен, работи в ***, неосъждан, ЕГН **********, от наказателна отговорност за извършено деяние по чл.345, ал.2, във връзка с ал.1 от НК за това, че на 12.04.2017 г., около 14.00 часа в гр.Л., област П., по ул.„***” в посока ул.”***” управлявал моторно превозно средство – мотопед „***” без регистрационна табела, с рама № ***, не регистрирано по надлежния ред – регламентиран в чл.140, ал.1 и ал.2 от ЗДвП и му НАЛАГА административно наказание ГЛОБА в размер на ХИЛЯДА ЛЕВА.

         РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване пред ПОС в 15-дневен срок от днес.

 

                                               РАЙОНЕН СЪДИЯ: