Мотиви по НОХД  145/2017 г.

 

          Срещу подсъдимия С.Д.Н. е повдигнато и предявено обвинение за това, че на 02.12.2016 г. в Затвора гр.Б., 3 обект – „Кравеферма” в условията на опасен рецидив, чрез повреждане на преграда, здраво направена за защита на имот – прозорец, отнел от шкаф чужди движими вещи на обща стойност 30,90лева, както следва:

- 3 броя кутии с цигари „Карелия синя” на обща стойност 14,10 лева (ед.цена – 4,70 лв.) и

- 3 броя кутии с цигари „Давидов черен” на обща стойност 16,80 лева (ед.цена – 5,60 лв.)

от владението на собственика П.И.Г., без негово съгласие, с намерение противозаконно да ги присвои – престъпление по чл.196, ал.1, т.2, във връзка с чл.195, ал.1, т.3, във връзка с чл.194, ал.1, във връзка с чл.29, ал.1, б.„а” и б.„б”от НК.

          В съдебно заседание представителят на РП Левски поддържа повдигнатото срещу подсъдимия обвинение. Моли съда да го признае за виновен по обвинението и да му наложи съответно наказание.       

Подсъдимият и защитникът му в съдебно заседание са направили искане да бъде открита процедура по предварително изслушване на страните и да не се провежда разпит на всички свидетели и вещите лица, а при постановяване на присъдата непосредствено да се ползва съдържанието на съответните протоколи и експертни заключения от досъдебното производство.

Подсъдимият е признал изцяло фактите, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт и се е съгласил да не се събират доказателства за тези факти. 

В съответствие с разпоредбите на НПК и на основание чл.371 от НПК съдът е уведомил подсъдимия, че съответните доказателства от досъдебното производство и направените от него самопризнания по чл.371, т.2 от НПК ще се ползват при постановяване на присъдата.

На основание чл.373, ал.4 от НПК и предвид обстоятелството, че действията по разследването са извършени при условията и по реда, предвиден в НПК, съдът е одобрил изразеното съгласие и производството по делото е продължило по реда на глава ХХVІІ, чл. 371 т.1 от НПК.

На основание 373 ал.1 във връзка с чл.283 от НПК съдът е присъединил към доказателствата писмените доказателства, събрани на досъдебното производство.  

          Съдът, като прецени представените по делото доказателства, приема за установено следното:

          Подсъдимият С.Д.Н. е роден на *** ***, област *********, с българско гражданство, със завършен трети клас на обучение – грамотен, неженен, осъждан, понастоящем в Затвора гр.Б., с  ЕГН **********.

          Подсъдимият Н. изтърпява наказание лишаване от свобода в затвора гр. Б. В Обект номер 3 на затвора „Кравеферма” бил настанени св. П.Г., св. Н.Ц. и св. М.А.. Стаята на свидетелите не се заключвала, тъй като металната врата на работилницата, през която минавали се заключвала с катинар, като по този начин достъпа на външни лица бил ограничен. Самата работилница имала два прозореца, които били с метални решетки от тръби. Имало и заковани с пирони в касата на прозореца плътно дъски и найлон. На 02.12.2016 г. свидетелите П.Г., Ц. и А. тръгнали за работа и заключили катинара на металната врата на работилницата. По-късно същия ден подсъдимия Н. тръгнал за работа. Той решил да влезе през прозореца в работилницата, като издърпал закованите дъски. Дъските се разковали и решетката се изкъртила, като провиснала в долния край. Н. изкъртил част от дъските, разкъсал найлона и през получилата се пролука влязъл в работилницата. След това отишъл в стаята на лишените от свобода и от шкафа на лишения от свобода П.Г. извършил кражба на 6 броя кутии цигари – 3 броя „Карелия” и 3 броя „Давидов”. След това си тръгнал. По-късно едната от кутиите „Карелия” разменил за безалкохолни напитки, а другите прибрал в стаята си.

          Когато свидетелите Г., Ц. и А. се върнали от работа, установили, че решетката на прозореца била изкъртена  и в долния си край висяла незакрепена, че част от дъските били изкъртени, найлона бил разкъсан, а от шкафа на Г. липсвали  6 броя кутии цигари – 3 броя „Карелия” и 3 броя „Давидов”.  За установеното, Г. уведомил затворническата администрация.

          Тази фактическа обстановка се установява от пълните признания на подсъдимия и събраните в хода на досъдебното производство доказателства – показания на разпитаните по досъдебното производство свидетели, протоколите за оглед, назначените по досъдебното производство и другите писмени доказателства.

          Предвид изложеното, съдът е приел, че подсъдимия  е извършил престъпление по 196 ал.1 т.2 във връзка с чл.195, ал.1, т.3, във връзка с чл.194, ал.1, във връзка с чл.29, ал.1 б.а и б.б от НК за което следва да носи наказателна отговорност.

При определяне вида и размера на наказанието, съдът е съобразил всички смекчаващи и отегчаващи отговорността и вината обстоятелства – пълните признания на подсъдимия, оказаното съдействие за разкриване на обективната истина по делото, ниската стойност на откраднатите вещи и е наложил наказание при наличие на многобройни смекчаващи обстоятелства, с приложение разпоредбата на чл. 55 ал.1 т.1 от НК – като е определил наказание под минимума, предвиден за този вид престъпление, а именно наказание лишаване от свобода за срок от три месеца. Тъй като разпоредбата на чл. 55 ал.1 т.1 от НК е по-благоприятна за дееца, съдът е приложил разпоредбата на чл. 58а ал.4 от НК.

Определен е и режимът на изтърпяване на наказанието лишаване от свобода – а именно строг.

При този изход на делото, подсъдимият е осъден да запла направените деловодни разноски общо в размер на 50 лв., от които 30 лв. дължими на ОД на МВР Плевен и 20 лв. – дължими на РС Левски.

Воден от горните мотиви, съдът е постановил присъдата.

 

                                                  ПРЕДСЕДАТЕЛ: