РЕШЕНИЕ

 

гр. ЛЕВСКИ, _26.06._ 2017 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

          Районен съд гр.Левски в съдебно заседание на _двадесет и шести юни_ две хиляди и седемнадесета година в състав:

 

        ПРЕДСЕДАТЕЛ: ПАЛМИРА АТАНАСОВА

      СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:

 

при секретаря _Янка Димитрова_ и в присъствието на прокурора _Чавдар Мънев  разгледа докладваното от съдия Атанасова а.н.д. №_205_ по описа на съда за _2017 г._, за да се произнесе, взе предвид следното:

В Районен съд гр.Левски е постъпило постановление с предложение за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание по отношение на И.М.И. ***, ЕГН **********, за извършено деяние по чл.345, ал.2, във връзка с ал.1 от НК за това, че на 30.05.2017 г., в с.О., община Л., област П., около 10.30 часа по ул.***** управлявал моторно превозно средство – мотопед марка *****, без регистрационен номер, с номер на рама *****, което не е регистрирано по надлежния ред, съгласно Наредба № І-45 от 24.03.2000 г. за регистриране, отчет, пускане в движение и спиране на МПС и ремаркетата, теглени от тях.    

Представителят на Районна прокуратура гр.Левски поддържа изцяло внесеното постановление за освобождаване от наказателна отговорност. Счита, че от събраните по делото доказателства безспорно се установява вината на обвиняемия, че същият е осъществил състава на престъплението, за което е бил  привлечен като обвиняем и че са налице предпоставките, визирани в чл.78а от НК. Пледира на обвиняемия да бъде наложено административно наказание към минимума.

Обвиняемият се явява в съдебно заседание. Признава се за виновен и съжалява за извършеното. Защитникът на обвиняемия изразява становище, че следва на И. да се наложи минималното предвидено в закона наказание.

Съдът, като прецени представените по делото доказателства, приема за установено следното:

         И.М.И. е роден на *** ***, с постоянен и настоящ адрес:***, с българско гражданство, с начално образование, неженен, безработен, неосъждан, ЕГН **********.

На 30.05.2017 г. обвиняемият управлявал мотопед марка **** без регистрационен номер. Бил забелязан от служители на РУМВР-Левски, които изпълнявайки служебните си задължения го спрели за проверка в с.О. по ул.****. При извършената проверка било установено, че водачът е неправоспособен, както и че управляваният от него мотопед не е регистриран по надлежния ред. За установеното бил съставен АУАН.

Изложената по-горе фактическа обстановка се установява от пълните признания на обвиняемия и представените по делото писмени доказателства.

Предвид горното, съдът приема, че обвиняемият е осъществил от обективна и субективна страна престъпление по чл.345, ал.2, във връзка с ал.1 от НК.

За извършеното от И. престъпление се предвижда наказание лишаване от свобода до една година или глоба от петстотин до хиляда лева.

Тъй като И.М.И. не е осъждан, не е освобождаван от наказателна отговорност и от престъплението няма причинени имуществени вреди, съдът приема, че са налице основанията за освобождаване на И. от наказателна отговорност и за налагане на административно наказание на основание чл.78а от НК.

На основание изложеното, съдът

 

Р Е Ш И :

 

НА ОСНОВАНИЕ чл.78а, ал.1 от НК ОСВОБОЖДАВА И.М.И., роден на *** ***, с постоянен и настоящ адрес:***, с българско гражданство, с начално образование, неженен, безработен, неосъждан, ЕГН **********, от наказателна отговорност за извършено деяние по чл.345, ал.2, във връзка с ал.1 от НК за това, че на 30.05.2017 г., в с.О., община Л., област П., около 10.30 часа по ул.***** управлявал моторно превозно средство – мотопед марка *****, без регистрационен номер, с номер на рама ******, което не е регистрирано по надлежния ред, съгласно Наредба № І-45 от 24.03.2000 г. за регистриране, отчет, пускане в движение и спиране на МПС и ремаркетата, теглени от тях и му НАЛАГА административно наказание ГЛОБА в размер на ХИЛЯДА ЛЕВА.

         РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване пред ПОС в 15-дневен срок от днес.

 

                                           РАЙОНЕН СЪДИЯ: