Мотиви към решение от 14.07.2017г., постановено по а.н.д. №218/2017г. по описа на РС гр. Левски.

           

В РС Левски е постъпило постановление с предложение за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание по отношение на А.Е.А., роден на ***г***, с постоянен и настоящ адрес ***, българин, български гражданин, с основно образование, пенсионер по болест, неженен, неосъждан, ЕГН ********** за извършено престъпление по чл.345, ал.2, във вр. с ал.1 от НК, за това, че на 06.06.2017г., около 10.20 часа, по ул. ”Н.Й.Вапцаров”, на кръстовище с ул.”Цар Иван Асен ІІ” управлявал МПС – мотопед, марка „***”, без регистрационна табела с № на рама ***, което не е регистрирано по надлежния ред съгласно чл.140, ал.1 от ЗДвП – „По пътищата отворени за обществено ползване се допускат само МПС и ремаркета, които са регистрирани и са с табели с регистрационни номера на определените за това места.

Обвиняемият А. е редовно призован за съдебното заседание.

 За РП гр. Левски се явява прокурор Тончева. Прокурорът поддържа така внесеното предложение. Счита за безспорно установена фактическата обстановка, наличието на обективната и субективната страна на престъплението. Пледира, че са налице предпоставките на чл. 78а от НК и съдът го признае за виновен по повдигнатото обвинение.

Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено от фактическа страна следното:

Обвиняемият А.Е.А. е роден на ***г***, с постоянен и настоящ адрес ***, българин, български гражданин, с основно образование, пенсионер по болест, неженен, неосъждан, ЕГН **********.

            На неустановен ден в края на месец май 2017г. обвиняемият А., неправоспособен водач закупил мотопед, марка „***” без регистрационни табели, с номер на рама ***, който мотопед не бил регистриран по надлежния ред, съгласно разпоредбата на чл.140, ал.1 от ЗДвП, която гласи, че по пътищата, отворени за обществено ползване, се допускат само моторни превозни средства и ремаркета, които са регистрирани и са с табели с регистрационен номер, поставени на определените за това места.

            На 06.06.2017 г. обвиняемият А. управлявал мотопеда в гр.Левски. На  същата дата свидетелите П. П. и В. С. – полицейски служители изпълнявали служебните си задължения по предварително утвърден график. Около 10.20 часа по ул. „Н.Й.Вапцаров” забелязали управлявания от обвиняемия А. мотопед, когото спрели за извършване на проверка. В хода на проверката от личната карта установили самоличността на водача, който не представил свидетелство за управление на МПС, нито документи на мотопеда. При проверката полицейските служители установили, че мотопедът няма поставен регистрационна табела. Извършен е оглед на местопроизшествието и изготвен фотоалбум. Обвиняемият А. бил поканен да отиде в РУ – Левски за извършване на проверка.

            За констатираното нарушение св. В. С. – мл. автоконтрольор при РУМВР – *** съставил АУАН.

            След извършена проверка в АИС – КАТ по отношение на мотопеда, марка „***”, с номер на рама *** се установило, че няма регистрирани собственици.

Така описаната фактическа обстановка се установява от представените по бързо производство №ЗМ 173/2017 г. по описа на  РУ – Левски, пр. пр. №759/2017 г. по описа на РП - Левски доказателствени средства, приобщени към доказателствения материал по делото.

От така установената по несъмнен начин фактическа обстановка и доказателствата по делото се налага изводът, че с деянието обвиняемият А. е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъпление по чл.345, ал.2, във вр. с ал.1 от НК, за което е предвидено наказание лишаване от свобода до една година или глоба от петстотин до хиляда лева.

Обвиняемият А.Е.А. е пълнолетен и към момента на извършване на деянието не е осъждан. Към момента на извършване на деянието не е бил освобождаван от наказателна отговорност по реда на чл.78а от НК, което се изяснява от приложената справка за съдимост. С деянието не са причинени имуществени вреди.

От изложеното съдът приема, че са налице предпоставките за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание по отношение на обвиняемия А..

            При определяне размера на наказанието по отношение на обвиняемия съдът взе предвид съдействието, което е оказал на органите на досъдебното производство за разкриване на обективната истина, обществената опасност на деянието и дееца,  причините и мотивите за извършване на престъплението, признанието на вината.

Предвид изложеното съдът счита, че наказанието следва да бъде определено при превес на смекчаващите отговорността и вината обстоятелства.

            С оглед на горното съдът приема, че следва по отношение на обвиняемия А.Е.А. да бъде наложена глоба в минималния размер, предвиден в НК, а именно хиляда лева.

Водим от горните мотиви съдът постанови решението си.

 

 

СЪДИЯ: