МОТИВИ към присъда, постановена по НОХД №238/2017г. по описа на РС - Левски

 

Обвинението срещу И.З.И., роден на *** ***, с постоянен и настоящ адрес ***, с българско гражданство, с основно образование, неженен, безработен, осъждан, ЕГН **********, за това, че на 27.02.2017г., като непълнолетен, но могъл да разбира свойството и значението на деянието и да ръководи постъпките си, във влак №2626, пътуващ от гр.Варна за гр.София, в района на ж.п. гара Левски, отнел от владението на М.Я. ***, чужди движими вещи – 1 бр. мобилен телефон „***, на стойност 159 лв. и 1 бр. СИМ карта на мобилен оператор „Виваком” на стойност 10 лв., всичко на обща стойност 169 лв., собственост на  Г., без нейно съгласие, с намерение противозаконно да ги присвои.

Представителят на РП гр. Левски счита, че в хода на проведеното разследването са събрани категорични доказателства относно извършеното деяние, времето, мястото и начина на извършването и неговият автор. Пледира подсъдимият да бъде признат за виновен, като по отношение индивидуализацията на наказанието счита, че следва да се отчете, че подсъдимият е непълнолетен, неосъждан. Имуществените вреди са възстановени в хора на разследването. С оглед редукцията на чл.63 от НК се предвижда наказание пробация или наказание лишаване от свобода, предвид което предлага на подсъдимия да му бъде наложено наказание пробация или наказание лишаване в неговия минимум, което да бъде отложено с 3 години изпитателен срок.

Подсъдимата лично и чрез служебно назначения защитник адв.Р. счита, че подзащитният й е извършил престъплението, за което му е повдигнато обвинение . Относно наказанието, счита, че не са налице предпоставките за прилагане на чл. 55 от НК. Счита, че наказанието следва да се наложи на подзащитния й е лишаване от свобода, като моли съда да съобрази, че се касае за млад човек, осъзнава грешката си, започнал е да работи, изразява искрено съжаление извършеното. Пледира съдът да му наложи наказание лишаване от свобода за срок от около 3 месеца, което да бъде отложено с три години изпитателен срок.

          Съдът като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено от фактическа и правна страна следното:

На 27.02.2017г. свидетелката М.Я. ***, като пътувала с влак №2626. До гара Г. О. пътувала сама в купето, като от там се качила жена в купето. Телефонът на св.Г. бил на масичката. До гара Л. двете жени задрямали в купето.

В същия влак пътувал и подсъдимия И.З.И.. В района на ж.п. гара Л., минавайки покрай купето, използвайки момента, че двете жени са заспали, подсъдимият влязъл и откраднал телефона на св. Г..*** св. Г. се събудила и потърсила телефона си, но не го намерила. Влакът тръгнал за гр.Плевен. Свидетелката потърсила полицейските служители във влака и ги уведомила  - свидетелите И.Г.С. и И.Б.И. – служители ЗЖУ „***” за извършената кражба. При извършените действия от тяхна страна и с помощта на свидетелката Г. извършителят на кражбата бил установен – непълнолетният И.З.И. ***.

Св.Г. закупила телефона си на 10.02.2016г. от гр.Варна, марка *** от магазин на „***” за сумата от 9.90 лв. с абонаментен план.

По случая било образувано досъдебно производство.

Срещу разписка откраднатата вещ била върната на собственичката, без СИМ картата в него, тъй като подсъдимият я изхвърлил.

От заключението на вещото лице по назначената съдебно – оценителна експертиза се установява, че към датата на извършеното деяние пазарната стойност на откраднатият телефон, марка  *** е 159 лв. и 1 бр. СИМ карта на стойност 10 лв.

Подсъдимият и защитникът му са дали съгласие да бъде открита процедура по предварително изслушване на страните и да не се провежда разпит на всички свидетели.

В съответствие с разпоредбите на НПК и на основание чл.371, т.1 от НПК съдът е уведомил подсъдимия, че съответните доказателства от досъдебното производство ще се ползват при постановяване на присъдата.

На основание чл.373, ал.3 от НПК съдът е одобрил изразеното съгласие.

На основание чл.373, ал.1 от НПК съдът не е извършил разпит на свидетелите и вещото лице за фактите, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт.  

На основание чл.283 от НПК съдът е присъединил към доказателствата писмените доказателства, събрани на досъдебното производство.  

Съдът приема с оглед на събраните по делото доказателства, че обвинението е доказано по безспорен и несъмнен начин.

Събраните по делото доказателства установяват по един безспорен начин факти относно начина на извършване на престъплението и мястото на неговото извършване.

 

С оглед на събраните безспорни и непротиворечиви доказателства е установено, че подсъдимият е осъществил от обективна и субективна страна състава на чл.194, ал.1, във вр. с чл.63, ал.1, т.3 от НК, като на 27.02.2017г., като непълнолетен, но могъл да разбира свойството и значението на деянието и да ръководи постъпките си, във влак №2626, пътуващ от гр.Варна за гр.София, в района на ж.п. гара Левски, отнел от владението на М.Я. ***, чужди движими вещи – 1 бр. мобилен телефон „***, на стойност 159 лв. и 1 бр. СИМ карта на мобилен оператор „***” на стойност 10 лв., всичко на обща стойност 169 лв., собственост на  Г., без нейно съгласие, с намерение противозаконно да ги присвои.

В този смисъл подсъдимият е съзнавала общественоопасния характер на деянието, предвиждал е общественопасните последици и искал настъпването им.

 

Като съобрази изложеното, както и обществената опасност на деянието и дееца, приложения социален доклад, съдът намира, че не са налице предпоставките за приложение разпоредбата на чл. 55 от НК, тъй като не са налице нито многобройни смекчаващи отговорността и вината обстоятелства, нито изключително такова.

Предвид изложеното, по отношение на подсъдимия следва да бъде наложено наказание лишаване от свобода. При определяне на размера на наложеното наказание лишаване от свобода съдът взе предвид признанието на вината, както и мотива за извършване на престъплението, изразеното разкаяние, младата възраст, поради  което му определя наказание лишаване от свобода за срок от три месеца.

Тъй като са налице предпоставките на  чл. 66, ал.1 от НК, съдът отлага изпълнението на така наложеното наказание с изпитателен срок от три години.  

При този изход на делото следва подсъдимият да бъде осъден на основание чл. 189, ал.3 от НПК да заплати направените по делото разноски на досъдебното производство в размер на 31.74 лв. и в съдебното производство 26.50 лв.

 

Водим от горните мотиви съдът постанови присъдата си.

 

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: