Мотиви към решение от 14.07.2017г., постановено по а.н.д. №260/2017г. по описа на РС гр. Левски.

         

В РС Левски е постъпило постановление с предложение за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание по отношение на А.К.И., роден на ***г***, с постоянен и настоящ адрес ***, български гражданин, с основно образование, неженен, работи, неосъждан, ЕГН ********** за извършено престъпление по чл.345, ал.2, във вр. с ал.1 от НК, за това, , че на 02.07.2017г., около 17.40 часа, в гр.Левски, обл.Плевен, по ул.”Цар Калоян”, на кръстовище с ул.”Райко Даскалов”, управлявал МПС, мотопед „***” без регистрационни табели, рама ***, което не е регистрирано по надлежния ред, регламентиран в чл.140 от ЗДвП.

Обвиняемият И. е редовно призован за съдебното заседание. Явява се и признава вината си.

 За РП гр. Левски се явява прокурор Тончева. Прокурорът поддържа така внесеното предложение за освобождаване от наказателна отговорност. Счита, че в хода на наказателното производство са събрани категорични доказателства относно извършеното от страна на обвиняемия престъпление.  Пледира, че са налице предпоставките на чл. 78а от НК и съдът да го освободи от наказателна отговорност и му наложи наказание глоба.

Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено от фактическа страна следното:

Обвиняемият А.К.И., роден на ***г***, с постоянен и настоящ адрес ***, български гражданин, с основно образование, неженен, работи, неосъждан, ЕГН **********.

          Обвиняемият И. закупил мотопед „***”, с рама № *** от гр.П., на името на В. Р. С. от с.Б., като мотопедът не бил регистриран в КАТ. Въпреки, че съзнавал това обстоятелство - знаел, че не е регистриран, на 02.07.2017г. обвиняемият И. започнал да управлява мотопеда в гр. Левски. На същата дата свидетелите В. С. и В. П. – полицейски служители при РУ – Левски изпълнявали служебните си задължения по предварително утвърден график от началника на РУ - Левски. Движейки се със служебния автомобил, по ул.”Райко Даскалов” забелязали да се движим въпросния мотопед, който бил без регистрационна табела. Полицейските служители спрели водача за проверка, установили самоличността му, като същият не представил документи за управлявания от него мотопед. При направена справка в масивите на КАТ било установено, че мотопедът не бил регистриран по надлежния ред.

По случая е образувано досъдебно производство.

За констатираните нарушения свидетелят В. С. – служител на РУ – Левски съставил АУАН, в който били описани извършените нарушения. С протокол от 02.07.2017г. бил извършен оглед на местопроизшествието. Приложен е и албум за посетено местопроизшествие.

Извършена била проверка в Централна база КАТ, при която било установено по безспорен и категоричен начин, че няма регистрирано МПС – мотопед с № на рама ***.

Така описаната фактическа обстановка се установява от представените по бързо производство №ЗМ 203/2017 г. по описа на  РУ – Левски, пр. пр. №875/2017 г. по описа на РП - Левски доказателствени средства, приобщени към доказателствения материал по делото.

От така установената по несъмнен начин фактическа обстановка и доказателствата по делото се налага изводът, че с деянието обвиняемият И. е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъпление по чл.345, ал.2, във вр. с ал.1 от НК, за което е предвидено наказание лишаване от свобода до една година или глоба от петстотин до хиляда лева.

Разпоредбата на чл. 140, ал.1 от ЗДвП предвижда, че по пътищата, отворени за обществено ползване се допускат само моторни превозни средства и ремаркета, които са регистрирани и са с табели с регистрационен номер, поставени на определените за това места.

Съгласно разпоредбата на чл. 140, ал.2 от ЗДвП, условията и редът за регистриране, отчет, пускане в движение и спиране от движение на моторни превозни средства и ремаркета, теглени от тях, се определя с наредба на министъра на вътрешните работи.

Моторните превозни средства, съгласно Наредба І-45/2000 г. се регистрират в 14-дневен срок от придобиването на собствеността или оформяне на вноса от съответния митнически орган.  

От обективна страна е безспорно установено, че на посочената дата и място обвиняемият е управлявал моторно превозно средство, което не е регистрирано по надлежния ред, предвиден в чл. 140 от ЗДвП. Престъплението е формално и за неговата съставомерност е необходимо единствено управление на моторно превозно средство, което не е регистрирано по надлежния ред, като не е необходимо да са настъпили други вредни последици.

Деянието е извършено при форма на вина пряк умисъл – деецът е съзнавал общественоопасния характер на деянието, предвиждал е настъпването на общественоопасните последици, целейки настъпването на вредоносния резултат. Обвиняемият е знаел, че мотопедът не е регистриран, че поради това обстоятелство не следва да го управлява по пътищата, но въпреки това го е привел в движение.   

Обвиняемият А.К.И. е пълнолетен и към момента на извършване на деянието не е осъждан. Към момента на извършване на деянието не е бил освобождаван от наказателна отговорност по реда на чл.78а от НК, което се изяснява от приложената справка за съдимост. С деянието не са причинени имуществени вреди.

От изложеното съдът приема, че са налице предпоставките за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание по отношение на обвиняемия И..

          При определяне размера на наказанието по отношение на обвиняемия съдът взе предвид съдействието, което е оказал на органите на досъдебното производство за разкриване на обективната истина, обществената опасност на деянието и дееца,  причините и мотивите за извършване на престъплението, признанието на вината.

Предвид изложеното съдът счита, че наказанието следва да бъде определено при превес на смекчаващите отговорността и вината обстоятелства.

          С оглед на горното съдът приема, че следва по отношение на обвиняемия А.К.И. да бъде наложена глоба в минималния размер, предвиден в НК, а именно хиляда лева.

Водим от горните мотиви съдът постанови решението си.

 

 

СЪДИЯ: