МОТИВИ към присъда, постановена по НОХД №295/2017г. по описа на РС гр. Левски

 

 

Обвинението срещу С.П.Л., роден на *** ***, с постоянен с.А., обл.П., ул.”***” №*, настоящ адрес ***, български гражданин, с полувисше образование, женен, работи като кметски наместник на с.В., неосъждан, ЕГН **********, за това, че на 11.07.2017 г., около 23.45 часа, в гр.Л., обл. П., по ул.„***”, на кръстовището с ул.”***”, управлявал моторно превозно средство – лек автомобил, марка „***”, с рег. № ***, с концентрация на алкохол в кръвта си над 1,2 на хиляда, а именно 1,6 на хиляда, установено по надлежния ред с Протокол за химическа експертиза № 396/14.07.2017 г. на химическа лаборатория към ЦСМП гр.П.

Представителят на РП гр. Левски поддържа изцяло обвинителния акт срещу подсъдимия Л.. Счита, че са категорични доказателствата за извършеното деяние от подсъдимия, че няма спор както от обективна, така и от субективна страна, че извършеното сеяние се подкрепя от целия доказателствен материал и от обясненията и признанията на подсъдимия.

Счита, че наказанието следва да бъде определено при превес на смекчаващите вината обстоятелства,  преди всичко личността на дееца, разкаянието, чистото съдебно минало, вкл. липсата на нарушения по ЗДвП. В случай, че съдът при определяне на наказанието приложи разпоредбата на чл.55 от НК, моли съда да наложи наказание лишаване от свобода в минимален размер, което да бъде отложено с изпитателен срок, да не се налага кумулативно предвиденото наказание глоба и постанови лишаване от право да управлява МПС за срок от 4 месеца.

Подсъдимият се явява лично. Заявява, че съжалява за постъпката си и моли за минимално наказание.

         Съдът като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено от фактическа и правна страна следното:

         Видно от представените по делото писмени доказателства е, че подсъдимият е правоспособен водач на МПС и притежава свидетелство за управление на МПС.

На 11.07.2017 г. подсъдимият консумирал алкохол. Въпреки това се качил да управлява МПС л.а. „***” с рег. №***. Служителите на РУ Л. Д.С. и Д.П. били на работа по предварително утвърден график. Около 23.46 ч. забелязали по ул.”***” да се движи лек автомобил  ***” с рег. №***. Служителите на РУ включили светлинен сигнал и водачът подал десен мигач и спрял. При поискване на документи, същият ги представил и била установена самоличността му. Извършена му била проба за наличие на алкохол в кръвта с техническо средство „Дрегер Алкотест 7510”, като уредът отчел положителен резултат – 1.86 промила. При така констатирано нарушени, Л. бил заведен в управлението и свидетелят В.С. издал талон за кръвна проба и съставен АУАН. По случая било образувано бързо производство.

Подсъдимият Л. се явил за даване кръв за изготвяне на кръвна проба, като резултатът бил 1.6 промила, което се установява от протокол за химическа експертиза на химическа лаборатория на ЦСМП - Плевен.

В проведеното съдебно заседание в качеството на свидетел е разпитан полицейски служител В.Н.С.. Показанията на другите двама свидетели Д.С. и Д.П. на основание чл.281, ал.5 от НПК са приобщени чрез прочитането им към доказателствения материал.

Така описаната фактическа обстановка се установява от събраните по бързото производство писмени доказателства и гласните доказателствени средства.

Съдът приема с оглед на събраните по делото доказателства, че обвинението е доказано по безспорен и несъмнен начин.

С оглед на събраните безспорни и непротиворечиви доказателства е установено, че подсъдимият е осъществил от обективна и субективна страна състава на чл.343б, ал.1 от НК. Установено е, че на 11.07.2017 г., около 23.45 часа, в гр.Л., обл. П., по ул.„***”, на кръстовището с ул.”***”, управлявал моторно превозно средство – лек автомобил, марка „***”, с рег. № ***, с концентрация на алкохол в кръвта си над 1,2 на хиляда, а именно 1,6 на хиляда, установена по надлежния ред, предвиден в Наредба №30 за реда за установяване употребата на алкохол или друго силно упойващо средство от водачи на МПС.

Налице е извършено деяние. Деянието е извършено от подсъдимия Л.. Извършено е виновно, при форма на вината пряк умисъл. Подсъдимият е съзнавал всички обстоятелства от обективната страна на деянието, както и общественоопасия му характер – че управлява моторно превозно средство след употреба на алкохол.

Установено е, че от престъплението няма настъпили имуществени вреди.

При определяне на наказанието по отношение на подсъдимия съдът съобрази чистото съдебно минало на подсъдимия, признанията на вината и изразеното  съжаление. Към момента на деянието няма наказание по ЗДвП, съдействал изцяло за разкриване на обективната истина по делото. Подсъдимият е с добро процесуално поведение. Като взе предвид обществената опасност на деянието и дееца, мотивите за извършване на престъплението, съдът счита, че при определяне на наказанието по отношение на подсъдимия следва да приложи разпоредбата на чл.55, ал.1, т.1 от НК и да бъде наложено наказание лишаване от свобода в размер на три месеца, което на основание чл.66, ал.1 от НК отложено с три години изпитателен срок.

Предвид на изложените мотиви следва да бъде приложена разпоредбата на чл. 55, ал.3 от НК, поради което съдът не налага по – лекото наказание глоба, което законът предвижда наред с наказанието лишаване от свобода.

На основание чл.343г, във вр. с чл.37, ал.1, т.7 от НК, съдът е наложил наказание лишаване от право да управлява МПС за срок от четири месеца, считано от 11.07.2017г.

Водим от горните мотиви съдът постанови присъдата си.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: