Мотиви по НОХД 315/2017 г.

          Срещу подсъдимия И.Г.И. е повдигнато и предявено обвинение за това, че на 30.06.2017 г. в Затворническо общежитие от открит тип  (3 обект) към Затвора гр.Б., без надлежно разрешително, издадено от органите по чл.16 от ЗКНВП и в нарушение на разпоредбите на чл.30 от същия закон, държал високорискови наркотични вещества – 1,041 гр. наркотичен коноп със съдържание на активно действащ компонент – тетрахидроканабинол 10,5% на стойност 6,246 лева, като случая е маловажен - престъпление по чл. 354а, ал.5 във връзка с ал.3 т.1 от НК.

          В съдебно заседание представителят на РП Л. поддържа повдигнатото срещу подсъдимия обвинение. Моли съда да го признае за виновен по обвинението и да му наложи наказание глоба.

          Подсъдимият се признава за виновен, съжалява за извършеното.

          Съдът, като прецени представените по делото доказателства, приема за установено следното:

          И.Г.И. е роден на *** г. в гр.Р., с постоянен адрес ***, понастоящем в Затвора гр.Б., с българско гражданство, със завършен трети клас, неженен, осъждан, ЕГН **********.

          На 30.06.2017 г. от 16.30 часа подсъдимият се върнал в Затвора Б. от отпуск. Докато бил в отпуск се снабдил с наркотични вещества – наркотичен коноп от неустановено по делото лице. При завръщането му в затвора решил да внесе наркотичното вещество вътре, както и две СИМ карти. На същия била извършена проверка за наличие на неразрешение вещи, при която било намерено и иззето 1 бр. полиетиленово топче със зеленикаво-кафява тревиста маса в него.

От заключението на вещото лице по назначената съдебна физико-химична експертиза е видно, че тревистата маса представлява накотичен коноп. Количеството на същия бил 1,041 гр. и е на стойност 6,246 лв.

          Тази фактическа обстановка се установява от пълните признания на подсъдимия, показанията на разпитаните по досъдебното производство свидетели и приложените писмени доказателства.

При това положение, съдът приема, че подсъдимия е осъществил от обективна и субективна страна престъпление по чл.354а, ал.5 във връзка с ал. 3 т.1 от НК, за което следва да носи наказателна отговорност.

При определяне вида и размера на наказанието, съдът преценява всички смекчаващи и отегчаващи отговорността и вината обстоятелства, както и обществената опасност на деянието и дееца. Подсъдимият, прави пълни признания, има добро процесуално поведение, съжалява и се разкайва за стореното. При това положение, съдът счита, че по отношение на подсъдимия следва да бъде определено към минималната глоба, която предвижда закона, а именно 300 лв.

Съдът на основание чл. 354а ал.6 е постановил отнемане в полза на държавата веществените доказателства  - 0,841 грама наркотичен коноп – остатък след извършване на експертизата – предаден с приемо-предавателен протокол от 17.07.2017 г.  на М. Д. – ст.разследващ полицай при ОД на МВР-П. за предаване на Агенция „Митници”  ЦМУ, които след влизане в сила на присъдата да се унищожат.

          По досъдебното производство са направени деловодни разноски в размер на 98,77 лв. и същите са възложени на подсъдимия.

          Воден от горното, съдът постанови присъдата си.

 

                                                ПРЕДСЕДАТЕЛ: