РЕШЕНИЕ

 

гр. Левски, _16.05._ 2018 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд гр. Левски в публичното съдебно заседание на _шестнадесети април_ 2018 г. в състав:

 

                     Председател: _ПАЛМИРА АТАНАСОВА_

                             Съдебни заседатели:

                                                   Членове:

при участието на секретаря _Янка Димитрова_ и прокурора ­­__, като разгледа докладваното от съдия Атанасова а.н. дело № ­­_59_ по описа  за _2018_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

          Производството е по реда на чл. 59 и следващите от ЗАНН.

          В районен съд Левски е постъпила жалба от Е.О.Ю. ***-0293-000051/29.01.2018 г. на Началник РУП към ОД МВР П. РУ Л. Твърди се, че обжалваното НП е незаконосъобразно и моли съда да го отмени.

За ответника – редовно призован – представител не се явява.

          Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено следното:

          Жалбата е подадена в срока по чл. 59 от ЗАНН, поради което, същата се явява допустима. Разгледана по същество, жалбата се явява основателна.

          Видно от представения АУАН от 05.01.2018 г. е, че същия е съставен против жалбоподателя за това, че като водач на лек автомобил с рег. ***** в с. О. на ул. ***** на кръстовище с ул. ***** поради управление с несъобразена скорост, губи управление над МПС и се удря в метален парапет като прави ПТП с материални щети, като след това напуска мястото на произшествието и не изчаква пристигането на органите на МВР. В акта е отразено, че водача виновно е нарушил чл. 20 ал.2 от ЗДП и чл.123 ал.1 т.1 от ЗДП.

По делото е представено и обжалваното НП, от което се установява, че за посоченото нарушение в акта – цитиран по-горе, на Ю. е наложено административно наказание на основание чл. 179 ал.2 пр.1 от ЗДП – глоба в размер на 200 лв. и по чл. 175 ал.1 т.5 от ЗДП – глоба в размер на 200 лв. и лишаване от право да управлява МПС за 6 месеца.

 В съдебно заседание в качеството на свидетел са разпитани актосъставителя и свидетеля посочен като такъв при съставяне на акта и при установяване на нарушението. Разпитано в качеството на свидетел е и още едно лице – доведено в съдебно заседание от жалбоподателя.

От показанията на всички свидетели не се установява жалбоподателя да е извършил посоченото в акта нарушение. Установява се, че действително е изгубил управление над МПС и се е ударил в метален парапет, но по делото не е установено нито каква е била неговата скорост, за да се приеме, че именно скоростта е причина водача да изгуби управлението над автомобила, нито е установено същия да е напуснал мястото на произшествието с намерението да не изчака пристигането на органите на МВР. Напротив установява се, че след удрянето в металния парапет, водача на автомобила се е отправил да търси кмета на населеното място, именно за установяване на причинените щети и с намерението да предприеме  действия по тяхното възстановяване.

От показанията на свидетеля Д.Е.Н. – посочен в акта като свидетел очевидец, присъствал при установяване на нарушението и при съставяне на акта се установява, че той не е присъствал нито към момента на извършване на нарушението, нито към момента на установяването му или към момента на съставяне на акта.

Предвид изложеното, съдът приема, че по делото не се събраха доказателства, които по един безспорен и категоричен начин да установяват, че жалбоподателя действително е извършил нарушението, за което му е съставен акта, поради което обжалваното НП се явява незаконосъобразно и като такова следва да бъде отменено.

На основание изложеното, съдът

                                                  Р Е Ш И :

НА основание чл. 63 от ЗАНН ОТМЕНЯ НАКАЗАТЕЛНО ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 18-0293-000051 от 29.01.2018 г., издадено от Началник РУП към ОДМВР П., РУ Л., с което на Е.О.Ю. ***, ЕГН ********** е наложено административно наказание на основание чл. 179 ал.2 пр.1 от ЗДП – глоба в размер на 200 лв. и по чл. 175 ал.1 т.5 от ЗДП – глоба в размер на 200 лв. и лишаване от право да управлява МПС за 6 месеца за нарушения, посочени в АУАН Д544586/05.01.2018 г. - като НЕЗАКОНОСЪОБРАЗНО.

          РЕШЕНИЕТО подлежи на касационно обжалване пред ПЛЕВЕНСКИ АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД в 14-дневен срок от съобщението до страните, че е изготвено.

 

                                                  РАЙОНЕН СЪДИЯ: