РЕШЕНИЕ

 

гр. Левски, _03.07._ 2018 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд гр. Левски в публичното съдебно заседание на _осемнадесети юни_ 2018 г. в състав:

 

                     Председател: _ПАЛМИРА АТАНАСОВА_

                            

при участието на секретаря _Янка Димитрова_ и прокурора ­­__, като разгледа докладваното от съдия Атанасова а.н. дело № ­­_114_ по описа  за _2018_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

          Производството е по реда на чл. 59 и следващите от ЗАНН.

          В районен съд Левски е постъпила жалба от И.Т.П. против НП № 17-0938-005914/24.11.2017 г. на Началник група към ОД МВР Плевен Сектор Пътна полиция П. Твърди се, че обжалваното НП е незаконосъобразно и моли съда да го отмени.

За ответника – редовно призован – представител не се явява. Не е взето становище по жалбата.

          Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено следното:

          Жалбата е подадена в срока по чл. 59 от ЗАНН, поради което, същата се явява допустима. Разгледана по същество, жалбата се явява неоснователна.

          Видно от представения АУАН от 15.07.2017 г. е, че същия е съставен против И.Т.П. *** за това, че на 14.11.2017 г. в 14.55 часа, в Община Л. на път първи клас № ПП-3 км. 48 + 017, с посока гр. П., управлява лек автомобил ********* с рег. № ********* със спукано предно обзорно стъкло. В акта е отразено, че автомобила е технически неизправен – липсва елемент за закрепяне на джантата към главината на задно ляво колело. Отразено е също така, че не е изпълнил в законоустановения срок финансовото си задължение наложено му с фиш № 264804 от 27.11.2016 г. Отразено е, че водача виновно е нарушил чл.139 ал.1, т.1, чл. 101 ал.3 т.6 и на основание чл. 171 т.1 от ЗДвП временно е отнето свидетелството му за управление. Акта е подписан от жалбоподателя, който изрично е вписал „нямам възражения”.

          Представено е и обжалваното наказателно постановление, от което се установява, че на П. за посочените в акта нарушения по чл. 101 ал.3 т.6 от ЗДП – за придвижване на автомобила с липсващ елемент за закрепването на джантата на основание чл. 179 ал.1 т.4 от ЗДП е наложено наказание глоба в размер на 150 лв. и за нарушението по чл. 190 ал. 3 от ЗДП – за управление на МПС с наложено наказание глоба с електронен фиш, незаплатена в срока за доброволно заплащане на основание чл. 185 от ЗДП му е наложена глоба в размер на 20 лв.

В съдебно заседание са разпитани в качеството на свидетели актосъставителя и свидетеля по акта от показанията, на които се установяват обстоятелствата отразени в акта.

          При съставянето на акта за установяване на административното нарушение и при издаването на наказателното постановление няма допуснати нарушения на  процесуални правила, които да опорочават съответният акт. Извършеното нарушение е установено по един несъмнен и категоричен начин, за което е наложено съответното административно наказание.

          Жалбоподателят не е представил каквито и да било доказателства, установяващи твърдението му в подадената жалба, че въпросният закрепващ елемент е изпаднал по време на движението и, че той е тръгнал с технически изправен автомобил, още повече че навежда тези доводи едва при обжалването на НП, а както бе посочено по-горе при съставяне на акта изрично е вписал, че няма възражения. Предвидените в закона наказания за посочените в акта и НП нарушения не предвиждат определяне на глобата в определени граници, за да има възможност за евентуално намаляване на глобата с оглед обстоятелството, че жалбоподателя е безработен и не разполага с никакви доходи /макар и за тези твърдения да няма каквито и да било представени доказателства/.

Предвид всички събрани по делото доказателства, съдът приема, че съставеният акт и издаденото въз основа на него наказателно постановление са правилни и законосъобразни.

          Воден от горното, съдът

                                                  Р Е Ш И :

          НА основание чл. 63 от ЗАНН ПОТВЪРЖДАВА изцяло НАКАЗАТЕЛНО ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 17-0938-005914 от 24.11.2017 г. на Началник група към ОД МВР П. Сектор пътна полиция П., с което на И.Т.П. ***, ЕГН ********** е наложено административно наказание глоба в размер на 150 лв. на основание чл. 179 ал.1 т.4 от ЗДП  и е наложено административно наказание глоба в размер на 20 лв. на основание чл. 185 от ЗДП за нарушения по чл. 101 ал.3 т.6 от ЗДП и по чл. 190 ал.3 от ЗДП, допуснати на 14.11.2017 г., за които е съставен АУАН  с № Д271462/14.11.2017 г., като ЗАКОНОСЪОБРАЗНО.

          РЕШЕНИЕТО подлежи на касационно обжалване пред ПЛЕВЕНСКИ АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД в 14-дневен срок от съобщението до страните, че е изготвено.

 

                                                  РАЙОНЕН СЪДИЯ: