Р Е Ш Е Н И Е

гр. ЛЕВСКИ, 08.08. 2018 г.

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд - Левски, в публичното съдебно заседание на дванадесети юли 2018 г. в състав:

                           Председател: СТОЙКА МАНОЛОВА

                      Съдебни заседатели:

при участието на секретаря Ваня Димитрова и прокурора ­­_, като  разгледа докладваното от съдия Манолова а.н.дело №183 по описа за 2018 год., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

          Производството е по реда на чл.59 и следващите от ЗАНН.

          Постъпила е жалба от Н.Ц.Н., ЕГН**********,***, против наказателно постановление №18-0293-000731/15.05.2018 г. на началник РУП към ОД на МВР Плевен, РУ- гр. Левски

          Жалбоподателят е останал недоволен от наложеното му с обжалваното наказателно постановление административно наказание глоба в размер на 300 лв. на основание член 177 ал.1 т.2 от ЗДП за нарушение по чл. 150 от ЗДвП; глоба в размер 50лв. на основание чл. 183, ал.4, т.7, пр.1 от ЗДвП, за нарушение по чл. 137Е от ЗДвП.

Отрича да е извършил нарушенията, за които му е издадено наказателно постановление..

Моли съда да отмени изцяло обжалваното наказателно постановление или да намали до минимум наказанието.  

          Ответната страна по жалбата не се представлява в съдебно заседание и не взема становище по същата.

Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено следното от фактическа и правна страна:

Жалбата е подадена в срока по чл.59, ал.2 от ЗАНН и се явява процесуално допустима, поради което следва да бъде разгледана по същество.

Административнонаказателното производство против жалбоподателя е започнало със съставяне на АУАН на 06.05.2018 г. за това, че на 06.05.2018 в гр. Левски, в 10:20 часа, по ул. А. С. управлява мотопед, черен на цвят, без регистрационна табела, с изписани номера на двигател и рама, без да използва защитна каска, без СУМПС (неправоспособен) и без да е регистрирал МПС по надлежния ред, с поставяне на определеното за това място рег. табела. Посочени като нарушени  разпоредбите на чл.137Е, чл. 140 ал.1, чл. 150 от ЗДвП.

Въз основа на направените в АУАН констатации, административно наказващият орган е издал наказателното постановление, с което наложил на жалбоподателя  административни наказания - глоба в размер на 300лв., на основание чл.177, ал.1, т.2 от ЗДП и глоба в размер на 50лв. на основание чл.183, ал.4, т.7 пр.1 от ЗДвП.

И АУАН и НП са издадени от компетентни органи, в кръга на техните правомощия.

От показанията на разпитаните свидетели се установява, че са изпълнявали служебните си задължения и са спрели за проверка жалбоподателя. Установили са, че управлява без каска, като неправоспособен водач и без мотопедът да е регистриран.

За констатираните нарушения свидетелят С. съставил АУАН.

Съдът дава вяра на показанията на свидетелите, които са очевидци на нарушенията, извършени от страна на жалбоподателя. Същите са възприели нарушението. Свидетелите дават добросъвестно показанията си, които са последователни, логични, непротиворечиви и съответстващи на събраните писмени доказателства , поради което съдът ги кредитира като достоверни.

Съдът намира, че от представените по делото писмени доказателства и гласни доказателствени средства  се установява по несъмнен и безспорен начин наличието на виновно извършени от страна на жалбоподателя нарушения.

Разпоредбата на чл. 150 от ЗДвП предвижда, че всяко превозно средство, което участва в движението по пътищата, отворени за обществено ползване, трябва да се управлява от правоспособен водач.

Фактическото описание на нарушението е ясно и не буди никакви съмнения относно факта за липсата на правоспособност у водача на МПС към инкриминираната дата. В случая не са налице изключенията, изброени в разпоредбата на чл. 150 от ЗДвП – когато МПС е учебно и се управлява от кандидат по време на обучението му и при провеждане на изпита за придобиване на правоспособност.

В санкционната част на наказателното постановление административнонаказващият орган е приложил съответната на нарушението санкционна норма – чл. 177, ал.1, т.2 от ЗДвП, която предвижда глоба от 100 до 300 лв. за този, който управлява моторно превозно средство, без да притежава съответното свидетелство за управление.

Във връзка с индивидуализиране на наложената санкция в максималния й размер, административнонаказващият орган не е изложил конкретни мотиви за това.

Съдът като взе предвид поведението на жалбоподателя, признаване на нарушението, причините и мотивите за извършване на нарушението, обществената опасност на дееца,  намира, че размерът на наложената глоба следва да бъде намален до минималния, предвиден в закона, а именно в размер на 100 лв.

По отношение на жалбоподателя е наложено административно наказание глоба в размер на 50 лв. на основание чл. 183, ал.4, т.7 от ЗДвП, за нарушение по чл. 137е от ЗДвП.

Неизпълнението на тази разпоредба на ЗДвП се санкционира по чл. 183, ал.4, т.7, пр.1 от ЗДвП с глоба в размер на 50 лв.

Непоставяйки каска, водачът е осъществил състава на административно нарушение, съставомерно по чл. 137е от ЗДвП.

Описанието на нарушението дава възможност на нарушителя да разбере в какво се изразява извършеното от него нарушение. Нарушението е описано със съставомерните му белези, посочени са и обстоятелствата, при които е извършено. Нарушението е безспорно установено и от събраните по делото писмени и гласни доказателства, като административнонаказващият орган правилно е квалифицирал нарушението.

Размерът на наложената глоба е императивно определена.

Съдът не установи процесуални нарушения при издаване на АУАН и НП, които да обуславят отмяна на обжалваното наказателно постановление.

По изложените съображения съдът приема, че в случая са налице основания за изменение на атакуваното наказателно постановление в частта, касаеща размера на наложената санкция на основание чл. 177, ал.1, т.2 от ЗДвП, като в останалата си част наказателното постановление е правилно – законосъобразно и обосновано, издадено в съответствие с изискванията на материалния закон и при съобразяване с процесуалните правила, поради което основания за отмяната му не са налице.

Мотивиран от гореизложеното, съдът

 

Р Е Ш И :

 

ИЗМЕНЯ наказателно постановление №18-0293-000731/15.05.2018 г. на началник РУП към ОД на МВР Плевен, РУ - гр. Левски, с което на Н.Ц.Н., ЕГН**********,***, е наложено административно наказание глоба в размер на триста лева, на основание чл. 177, ал.1 т.2, от ЗДвП, за нарушение по чл. 150 от ЗДвП, като НАМАЛЯВА размера на глобата от 300 на сто лева.

ПОТВЪРЖДАВА наказателното постановление в останалата част като ЗАКОНОСЪОБРАЗНО. 

          РЕШЕНИЕТО подлежи на касационно обжалване пред Административен съд - Плевен в 14 – дневен срок от получаване на съобщението, че е изготвено.

                                         

                                РАЙОНЕН СЪДИЯ: