ПРОТОКОЛ

 

гр. ЛЕВСКИ, _09.07. 2018 г.

 

Районен съд – Левски в публичното съдебно заседание на _девети юли  2018 г.  в състав:

 

                    Председател: СТОЙКА МАНОЛОВА

                                    Съдебни заседатели:

                                                

при участието на секретаря _Ваня Димитрова_ и прокурора _Мая Тончева сложи за разглеждане _н.о.х.д.­ 206, по описа за 2018 г.  докладвано от съдия _Манолова.

На именното повикване в _13.00_ часа се явиха:

 

ЗА РП-ЛЕВСКИ – явява се прокурор Мая Тончева.

ПОДСЪДИМАТА Г.Н.Ш. – явява се лично и с адв.С. от ПлАК, с пълномощно към досъдебното производство.

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО:

 

ПРОКУРОРЪТ – Моля да се даде ход на делото.

АДВ.С. – Да се даде ход на делото.

ПОДСЪДИМАТА – Да се даде ход на делото.

 

          Съдът намира, че няма процесуални пречки за даване ход на делото в дн.с.з., поради което

ОПРЕДЕЛИ:

                                      ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО:

 

СНЕ САМОЛИЧНОСТТА НА ПОДСЪДИМАТА:

Г.Н.Ш. - родена на ***г. в гр.Т., с постоянен и настоящ адрес ***, българска гражданка, със средно образование, омъжена, работи като ЕТ, неосъждана, ЕГН **********.

 

На страните се разясняват правата по чл. 274 и 275 от НПК

 

ПРОКУРОРЪТ - Не правим отводи и няма да соча нови доказателства. Нямам искане по хода на съдебното следствие.

 

АДВ.С. – Не правим отвод на съдебния състав и секретаря. Нямаме нови искания както и по хода на съдебното следствие.

ПОДСЪДИМАТА - Не правя отводи, поддържам това, което каза адвокатът ми.

 

ПОДСЪДИМАТА - Разбирам обвинението, за което сключихме споразумение. Признавам се за виновна. Разбирам последиците от споразумението. Съгласна съм с тях. Доброволно подписах споразумението. Декларирам, че се отказвам  от разглеждане на делото по общия ред.

 

          Съдът намира, че така постигнатото между страните споразумение е пълно и не следва да бъдат внасяни промени в него, поради което

ОПРЕДЕЛИ:

 

          ВПИСВА в съдебния протокол съдържание на окончателното споразумение постигнато по н.о.х.д. №206/2018г. по описа на РС-Левски, досъдебно производство №ЗМ 353/2017г. и № ЗМ354/2017г. на РУ - Левски, пр.пр. №1498/2017г. по описа на РП – Левски, между РП-Левски, подсъдимата Г.Н.Ш., ЕГН ********** и защитника й  адв.М.С. от ПлАК, съгласно което:

           

Подсъдимата Г.Н.Ш., ЕГН ********** се признава за виновна в това, че на 13.12.2017г., в с.***, общ.Левски, в домове на ул.”***” №** и ул.”***” №*** държала кутии с цигари без бандерол, когато такъв се изисква по закон, съгласно разпоредбите на чл.2, ал.1, т.2, във вр. с чл.12, във вр. с чл.64 от Закона за акцизите и данъчните складове и чл.25, ал.1 от Закона за тютюневите изделия, както следва:

- 494 кутии цигари без бандерол, марка „Fapgo”;

- 480 кутии цигари без бандерол, марка „Donatella”;

- 164 кутии цигари без бандерол, марка „Calipso

- 18 кутии цигари без бандерол, марка „FM”;

- 10 кутии цигари без бандерол, марка „Compliment

- 1 кутии цигари без бандерол, марка „Corset”;

- 1 кутии цигари без бандерол, марка „Senior Service Blue”, всичко 1168 бр. кутии с цигари на стойност 8757.40 лв. с размер на причинена щета  на Републиканския бюджет от не внесен акциз за 4724.57 лв., като случаят не е маловажен.

 

Налице е извършено деяние. Деянието е извършено от подсъдимата Г.Н.Ш.. Извършено е виновно при форма на вината пряк умисъл.

 

Деянието съставлява престъпление по смисъла на чл.234, ал. 1 от НК.

 

За извършеното престъпление на Г.Н.Ш., ЕГН ********** се налага наказание при условията на чл.234, ал.1, във вр. с чл.55, ал.1, т.1 от НК - ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА ЗА СРОК ОТ ЕДИНАДЕСЕТ МЕСЕЦА.

 

На основание чл.66, ал.1 от НК ОТЛАГА изтърпяването на така наложеното наказание с ТРИ ГОДИНИ ИЗПИТАТЕЛЕН СРОК.

 

На основание чл.67, ал.1 от НК възпитателната работа спярмо подсъдимата Г.Н.Ш., ЕГН **********, с адрес: *** през изпитателния срок се възлагат на мл.РИ при РУ – Левски, отговарящ за района на местоживеене на Ш..

 

На основание чл.55, ал.3 от НК не се НАЛАГА кумулативно предвиденото в закона по-лекото наказание глоба и лишаване от права по чл.37, ал.1, т.7 от НК, което законът предвижда наред с наказанието лишаване от свобода.

 

Подсъдимата Г.Н.Ш., ЕГН ********** се признава за виновна в това, че на 13.12.2017г., в с.Българене, общ.Левски, в домове на ул.”***” №*** и ул.”***” №***държала високорискови наркотични вещества в нарушение на чл.16, ал.1 – Министърът на здравеопазването осъществява контрол върху производството, преработването, вноса, износа, транзита, търговията, съхраняването, отчетността, пренасянето, превозването, употребата и рекламата на растенията и наркотичните вещества и препаратите от списъците по чл.3, ал.2, т.1, 2 и 3, както и върху лечението на лица зависими от наркотични вещества и чл.30, ал.1 – Забранява се производството, преработването, търговията, съхраняването, вносът, износът, реекспортът, транзитът, пренасянето, превозването, предлагането, придобиването, използването и притежаването на растенията, наркотичните вещества и техните препарати от списъка по чл.3, ал.2, т.1 от Закона за контрола върху наркотичните вещества и прекурсорите правила – коноп (марихуана) с общо тегло 1894.900 грама на стойност 11 369.40 лв. с процентно съдържание на активен наркотично действащ компонент – тетрахидроканабинол в растителния материал – 17.5 – 24.1%, съгласно Приложение №2 от постановление на Министерски съвет №23 от 29.01.1998г. за определяне на цени на наркотичните вещества за нуждите на съдопроизводството.

 

Налице е извършено деяние. Деянието е извършено от подсъдимата Г.Н.Ш.. Извършено е виновно при форма на вината пряк умисъл.

 

Деянието съставлява престъпление по смисъла на чл.354а, ал.3, т.1 от НК.

 

За извършеното престъпление на Г.Н.Ш., ЕГН ********** се налага наказание при условията на чл.354а, ал.3, т.1, във вр. с чл.54 от НК - ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА ЗА СРОК ОТ ЕДНА ГОДИНА И ОСЕМ МЕСЕЦА и ГЛОБА в размер на ДВЕ ХИЛЯДИ ЛЕВА.

 

На основание чл.66, ал.1 от НК ОТЛАГА изтърпяването на така наложеното наказание с ТРИ ГОДИНИ ИЗПИТАТЕЛЕН СРОК.

 

На основание чл.67, ал.1 от НК възпитателните грижи спярмо подсъдимата Г.Н.Ш., ЕГН **********, с адрес: *** през изпитателния срок се възлагат на мл.РИ при РУ – Левски, отговарящ за района на местоживеене на Ш..

 

На основание чл.381, ал.8 от НПК и чл.23 от НК ОПРЕДЕЛЯ по отношение на подсъдимата Г.Н.Ш. едно общо наказание измежду наложените й, като налага най – тежкото от тях, а именно ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА за срок от ЕДНА ГОДИНА И ОСЕМ МЕСЕЦА.

 

На основание чл.66, ал.1 от НК ОТЛАГА изтърпяването на така наложеното наказание с ТРИ ГОДИНИ ИЗПИТАТЕЛЕН СРОК.

 

На основание чл.23, ал.3 от НК към така определеното общо наказание присъединява ИЗЦЯЛО наказанието ГЛОБА в размер на ДВЕ ХИЛЯДИ ЛЕВА.

 

На основание чл.67, ал.1 от НК възпитателните грижи спярмо подсъдимата Г.Н.Ш., ЕГН **********, с адрес: *** през изпитателния срок се възлагат на мл.РИ при РУ – Левски, отговарящ за района на местоживеене на Ш..

 

С деянието няма причинени имуществени вреди.

 

На основание чл.354а, ал.6 от НК се ОТНЕМАТ в полза на държавата: канабис, представляващо високорисково наркотично вещество, намиращо се на съхранение в РУ – Левски, остатъкът от същото след иззетите за експертизата проби и върнат остатък с тегло 483.300 грама – остатък след извършена физикохимична експертиза и 1410.800 грама суха тревиста маса, след влизане на споразумението в законна сила, следва да се изпратят на Агенция „Митници” за  унищожаване.

 

С приемо-предавателен протокол  от 13.06.2018г. П. Ц. – разследващ полицай при РУ – Левски, предал на служител при РП – Левски: 1 бр. книжен плик, запечатан с бял етикет с надпис №2 ВД и опаковки по ХЕ Н343 на БНТЛ – Плевен, с подпис Н.К. и с поставен печат „1050РДВР - Плевен”, след влизане на споразумението в законна сила, следва да се унищожат.

 

На основание чл.234, ал.3 от НК се ОТНЕМАТ в полза на държавата веществените доказателства:

- 480 кутии цигари без бандерол, марка „Donatella

- 164 кутии цигари без бандерол, марка „Calipso

- 18 кутии цигари без бандерол, марка „FM”;

- 10 кутии цигари без бандерол, марка „Compliment

- 1 кутии цигари без бандерол, марка „Corset”;

- 494 кутии цигари без бандерол, марка „Fapgo

- 1 кутии цигари без бандерол, марка „Senior Service Blue”, предадени с приемо – предавателен протокол на домакин при РУ – Левски – М. Д..

 

С деянието не са причинени имуществени вреди.

         

Направените разноски на досъдебното производство в размер на 405.47 лв. се възлагат на подсъдимата Г.Н.Ш..

 

 

ПРОКУРОР:                   ЗАЩИТНИК:                    ПОДСЪДИМ:

(М.Тончева)                   (адв.С.)                   (Г.Ш.)

 

 

ПРОКУРОРЪТ - Моля да одобрите споразумението. Считам, че същото не противоречи на закона и морала.

АДВ.С. – Моля да одобрите споразумение, същото не противоречи на закона и морала.

Съдът намира, че постигнатото между страните споразумение не противоречи на закона и морала и следва да бъде одобрено.  Предвид изложеното, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

          НА ОСНОВАНИЕ чл.382 от НПК ОДОБРЯВА постигнатото по н.о.х.д. №206/2018г. по описа на РС-Левски, досъдебно производство №ЗМ 353/2017г. и № ЗМ354/2017г. на РУ - Левски, пр.пр. №1498/2017г. по описа на РП – Левски, между РП-Левски, подсъдимата Г.Н.Ш., ЕГН ********** и защитника й  адв.М.С. от ПлАК, споразумение.

          На основание чл.24, ал.3 от НПК прекратява наказателното производство по н.о.х.д. №206/2018г. по описа на РС-Левски, досъдебно производство №ЗМ 353/2017г. и № ЗМ354/2017г. на РУ - Левски, пр.пр. №1498/2017г. по описа на РП – Левски.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО на съда е окончателно и не подлежи на жалба и протест.

Протоколът написан в с.з. и приключи в 13.30 часа.

 

 

СЕКРЕТАР:                                      ПРЕДСЕДАТЕЛ: