Мотиви към решение  №96 от 09.07.2018г., постановено по а.н.д. №203/2018г. по описа на РС - Левски.

           

В РС - Левски е постъпило постановление с предложение за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание по отношение на С.Д.С., с адрес ***, ЕГН **********, за това, на 13.07.2017г., в гр.Левски, обл.Плевен, противозаконно си служил с официален документ – лична карта № издадена на ***. от ОД на МВР – Плевен, на името на З. К.З., ЕГН ********** от гр.Л., с цел да заблуди длъжностното лице д-р Ю. З. Б. от ФСМП – Левски относно самоличността на лицето З. К.З. от гр.Л., във връзка с вземането му на кръвна проба за алкохол, съгласно издаден талон за медицинско изследване с бланков №*** от служител на РУ – Левски към ОДМВР – Плевен, като извършването не съставлява по – тежко престъпление – престъпление по чл.318 от НК.

За РП гр. Левски се явява прокурор Мая Тончева. Прокурорът поддържа изцяло предложението по чл. 78а от НК.

Обвиняемият С. е редовно призован за съдебното заседание, не се явява, представлява се от адв. С.Н. от ПлАК, който пледира за минимално наказание.

  Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено от фактическа страна следното:

Обвиняемият С.Д.С., роден на ***г***, с постоянен и настоящ адрес ***, български гражданин, с основно образование, безработен, неженен, неосъждан, ЕГН **********.

Наказателното производство е образувано на 10.11.2017 г. за това, че на 13.07.2017 г., в гр.Левски, обл.Плевен, противозаконно си служил с официален документ – лична карта №***, издадена на ***. от ОД на МВР – Плевен, на името на З. К. З., ЕГН ********** от гр.Л., с цел да заблуди длъжностното лице д-р Ю. З. Б. от ФСМП – Левски относно самоличността на лицето З. К. З. от гр.Л., във връзка с вземането му на кръвна проба за алкохол, съгласно издаден талон за медицинско изследване с бланков №*** от служител на РУ – Левски към ОДМВР – Плевен.

На 12.07.2017 г. вечерта, около 19:00 часа св. З.К. З. от гр. Л., заедно с приятели посетили питейно заведение – механа „***” в гр. Л.. Около 03:00 часа на 13.07.2017 г. св. З. с приятели излезли от заведението. З. се качил в автомобила си – л.а. „***” с рег. № *** и потеглил.

Около 03:00 часа по ул. Кирил и Методий, в близост до кръстовището с ул. Ал. Стамболийски, свидетелите С. С. и Н. К. – служители в РУ – Левски забелязали управлявания от З. автомобил и го спрели за проверка. В хода на извършената проверка установили самоличността на водача – З. К.З., който не представил СУМПС и бил сам в автомобила. Св. З. бил отведен в сградата на РУ – Левски за проверка за правоспособността му и за употреба на алкохол. Св. З. отказал да му бъде извършена проверка проба за употреба на алкохол с алкотест дрегер. Св К. съставил на св. З. АУАН, в който били описани извършените нарушения. Издал му е талон за медицинско изследване, в който било указано да се яви до 05:15 часа на 13.07.2017 г. в болничното заведение.

На 13.07.2017 г., след като разбрал за създалата се ситуация, обв. С. решил да даде кръв за изследване вместо З.. За целта на 13.07.2018 г. около 05:00 - 05:10 ч. обв. С.С. ***, за вземане на кръвна проба.

На смяна тогава във ФСМП били свидетелите д-р Ю. З. Б. и медицинския фелдшер Г. А.Г..

Обвиняемият С. представил издадения на З. К. З. медицински талон. Св. Б. изискал личната карта, като обвиняемият представил на св. Б. официален документ – лична карта с №***, издадена на ***г. от ОДМВР – Плевен, на името на З. К. З., ЕГН********** от гр. Л..

Целта на обвиняемия била да заблуди длъжностното лице – д.р Ю. З. Б. от ФСМП – Левски относно самоличността на лицето З. К. З. от гр. Л., във връзка с вземането му на кръвна проба за алкохол, съгласно издадения талон за медицинско изследване с бланков номер *** от служител на РУ – Левски. Д-р Б. сравнил данните от представения документ за самоличност със самоличността на лицето, явило се пред него и представящо се за З. К. З.. Св. Г. извършил медицинската манипулация, свързана с вземането на кръвна проба от обвиняемия, а св. Б. съставил протокола за медицинско изследване. Изготвен бил протокол за химическа експертиза № 405/18.07.2017г. в която е посочено че в кръвните проби, взети от лицето З. К. З. не се доказва наличие на алкохол.

По случая било образувано и проведено наказателно производство.

В хода на разследването от РЦТХ Плевен, СХЛ-ЦСМП Плевен, ФСМП Левски са изискани и приобщени относими документи и 1 бр. кръвна проба с амб. № 405.

Вследствие на издадени разпореждания на PC - Левски по реда на чл.146 НПК са взети кръвни проби от лицата З. К. З. и С.Д.С. ***.

Назначени и изготвени са две съдебно-биологични и графическа експертизи.

От заключението на съдебно-медицинска експертиза е установено, че кръвногруповата принадлежност на 1 бр. кръвна проба с амб. № 405, надписана с имената на З. К. З. е А.

При извършената съдебно-медицинска експертиза е установено, че кръвногруповата принадлежност на лицето З. К. З. е О, а на лицето С.Д.С. е А.

От заключението на назначената и изготвена графическа експертиза е установено, че ръкописният текст и подписите за „лекар" в извадките от журнала на дежурния лекар във ФСМП Левски от дата 13.07.2017г. и Протокола за медицинско изследване за употреба на алкохол или друго упойващо вещество от същата дата са изписани и положени от д-р Ю. З. Б.. Подписът за „освидетелстван" в Протокола за медицинско изследване за употреба на алкохол или друго упойващо вещество от 13.07.2017г. относно вземане на кръв от лицето З. К. З. не е положен от З. К. З..

От заключението на назначената допълнителна съдебно-почеркова експертиза е установено, че подписът за „освидетелстван" в копие на Протокола за медицинско изследване за употреба на алкохол или друго упойващо вещество  от  13.07.2017г.  е имитиран чрез пряко визуално наблюдение   и   рисуване   или   е   изпълнен   в   момент  на   ситуационна транскрипция, поради което не е възможно да се установи авторството му.

От РУ - Левски е изискано и изпратено заверено копие на заповед по ЗДвП на З. К.З. от гр.Л..

Назначена и изготвена е ДНК експертиза, от заключението на която се установява, че ДНК профилът на С.Д.С. е еднакъв и напълно съвпада с ДНК профила, извлечен от течна кръв с амбулаторен № 405/13.07.2017г. по описа на СХЛ към ЦСМП Плевен.

По описания по - горе начин, от обективна страна на 13.07.2017г. в гр.Левски, обл.Плевен, обвиняемият С.Д.С., с ЕГН ********** ***, противозаконно си е служил с официален документ - лична карта с ***, издадена на ***. от ОД на МВР - Плевен на името на З. К. З., ЕГН ********** от гр.Л., с цел да заблуди длъжностното лице - д-р Ю. З. Б. от ФСМП - Левски, относно самоличността на лицето З. К.З. от гр.Л. във връзка с вземането му на кръвна проба за алкохол, съгласно издаден талон за медицинско изследване с бланков ***от служител на РУ-Левски, ОДМВР-Плевен, като извършването не съставлява по-тежко престъпление, с което действие осъществил изпълнителното деяние на престъпление по чл.318 НК, както и всички изискуеми признаци от обективна и субективна страна за съставомерност на престъплението по чл.318 НК. От субективна страна деянието е осъществено при форма на вината -пряк умисъл по смисъла на чл.11, ал.2 от НК.

Обвинението се доказва от събраните в хода на наказателното производство доказателства и доказателствени средства - разпити на свидетели, заключенията на назначените по делото експертизи и други писмени доказателства.

С оглед събраните безспорни и непротиворечиви доказателства е видно, че обвиняемият е осъществил с деянието си от обективна и субективна страна състава на престъпление по смисъла на чл.318 ал.1 НК, за което е предвидено наказание лишаване от свобода до две години или пробация, или глоба от сто до триста лева.

В случая са налице законово предвидените предпоставки за освобождаване на обвиняемият С.Д.С. от наказателна отговорност с налагане на административно наказание по чл.78а от НК за извършеното от него престъпление по чл.318 от НК.

За извършеното от С. престъпление се предвижда наказание лишаване от свобода до две гдини или пробация, или глоба от сто до триста лева. Деецът не е осъждан за престъпление от общ характер, не е освобождаван от наказателна отговорност по реда на чл. 78а от НК. Няма настъпили имуществени вреди.

Така описаната фактическа обстановка се установява от представените по досъдебно производство №ЗМ 337/2017 г. по описа на  РУ - Левски, пр.пр.№1244/2017 г. по описа на РП - Левски доказателствени средства, приобщени към доказателствения материал по делото.

При определяне размера на наказанието по отношение на обвиняемия съдът взе предвид обществената опасност на деянието и дееца, причините и мотивите за извършване на престъплението, признанието на вината.

Предвид изложеното съдът счита, че наказанието следва да бъде определено при превес на смекчаващите отговорността и вината обстоятелства.

            С оглед на горното съдът приема, че следва по отношение на обвиняемия С.Д.С. да бъде наложена глоба в минималния размер, предвиден в НК, а именно хиляда лева.

            Следва при този изход на делото обвиняемият да бъде осъден да заплати направените по делото разноски по досъдебното производство в размер на 1717.12 лв.

Приложените веществени доказателства се отнемат в полза на държавата.

Водим от горните мотиви съдът постанови решението си.

 

 

 

СЪДИЯ: