МОТИВИ към присъда, постановена по НОХД №215/2018г. по описа на РС гр. Левски

Обвинението срещу Р.Л.С. – роден на ***г***, с постоянен адрес:***, настоящ адрес ***, българин, български гражданин, със средно специално образование, женен, безработен, неосъждан, ЕГН **********, е за това, че на 04.07.2018 г., около 17.06 часа, в с.Обнова, общ.Левски, обл.Плевен, по ул.”Заря”, пред дом №31, управлявал МПС – лек автомобил „***”, с рег. №***, собственост на Д. Р. С. от гр.П. с концентрация на алкохол в кръвта над 1.2 на хиляда, а именно 2.32 на хиляда, установено по надлежния ред с техническо средство алкотест „Дрегер 7510” с фабр. №0260.

Представителят на РП гр. Левски поддържа изцяло обвинителния акт срещу подсъдимия С.. Счита, че от всички писмени и гласни доказателства, събрани в хода на досъдебното производство и съдебното следствие се установява по несъмнен начин, че подсъдимият е извършил престъплението, за което е предаден на съд.

Счита, че следва да бъде наложено наказание, ориентирано около средата, със съответния изпитателен срок, като по следва съдът да наложи кумулативно предвиденото наказание глоба, както и постанови лишаване от право да управлява МПС.

Подсъдимият се явява лично. Заявява, че съжалява за постъпката си и моли за минимално наказание.

            Съдът като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено от фактическа и правна страна следното:

            Видно от представените по делото писмени доказателства е, че подсъдимият е правоспособен водач на МПС и притежава свидетелство за управление на МПС.

На 04.07.2018 г. подсъдимият консумирал алкохол. Въпреки това се качил да управлява МПС лек автомобил „***”, с рег. №***, собственост на Д. Р. С. от гр.П..

Служителите на РУ - Левски В.С. и М.М. били на работа по предварително утвърден график на територията на с.Обнова. Около 17.06 ч. по ул.”Заря, пред дом №31 спрели за проверка управлявания от подсъдимия автомобил. В хода на проверката била установена самоличността на водача на автомобила, който бил без поставен обезопасителен колан. Извършена му била проба за наличие на алкохол в кръвта с техническо средство „Дрегер Алкотест 7510”, като уредът отчел положителен резултат – 2.32 промила. При така констатираното нарушение на С. бил издаден талон за медицинско изследване, но същият не дал кръвна проба за изследване.

По случая било образувано бързо производство.

В проведеното съдебно заседание в качеството на свидетели са разпитани полицейски служители В.Н.С. и М.К.М., които твърдят, че при извършената проверка подсъдимият е бил изпробван за алкохол и показал положителен резултат.

Съдът дава вяра на показанията на разпитаните свидетели, чиито показания са последователни, логични, непротиворечиви, съответстващи на събраните писмени доказателства.

Така описаната фактическа обстановка се установява от събраните по бързото производство писмени доказателства и гласните доказателствени средства.

Съдът приема с оглед на събраните по делото доказателства, че обвинението е доказано по безспорен и несъмнен начин.

С оглед на събраните безспорни и непротиворечиви доказателства е установено, че подсъдимият е осъществил от обективна и субективна страна състава на чл.343б, ал.1 от НК. Установено е, че на 04.07.2018 г., около 17.06 часа, в с.Обнова, общ.Левски, обл.Плевен, управлявал МПС – лек автомобил „***с рег. №***, собственост на Д. Р. С. от гр.П., с концентрация на алкохол в кръвта над 1.2 на хиляда, а именно 2.32 на хиляда, установено по надлежния ред с техническо средство алкотест „Дрегер 7510” с фабр. №0260, предвиден в Наредба №30 за реда за установяване употребата на алкохол или друго силно упойващо средство от водачи на МПС.

Налице е извършено деяние. Деянието е извършено от подсъдимия С.. Извършено е виновно, при форма на вината пряк умисъл. Подсъдимият е съзнавал всички обстоятелства от обективната страна на деянието, както и общественоопасия му характер – че управлява моторно превозно средство след употреба на алкохол.

Установено е, че от престъплението няма настъпили имуществени вреди.

При определяне на наказанието по отношение на подсъдимия съдът съобрази чистото съдебно минало на подсъдимия, признанията на вината и изразеното  съжаление. Към момента на деянието няма наказание по ЗДвП, съдействал изцяло за разкриване на обективната истина по делото. Подсъдимият е с добро процесуално поведение. Като взе предвид обществената опасност на деянието и дееца, мотивите за извършване на престъплението, съдът счита, че при определяне на наказанието по отношение на подсъдимия следва да приложи разпоредбата на чл.54 от НК и да бъде наложено наказание лишаване от свобода в размер на една година.

Налице са предпоставките за приложение на разпоредбата на чл.66, ал.1 от НК, тъй като подсъдимият не е осъждан, наложеното наказание е от една година лишаване от свобода и целите на наказанието във връзка с генералната и специална превенция могат да бъдат постигнати и  по този начин, поради което съдът отлага изпълнението на наложеното наказание лишаване от свобода с три години изпитателен срок. Съдът налага и предвиденото кумулативно наказание глоба в размер на 200 лв. На основание чл.343г, във вр. с чл.37, ал.1, т.7 от НК, съдът е наложил наказание лишаване от право да управлява МПС за срок от осем месеца, считано от 04.07.2018г.

Водим от горните мотиви съдът постанови присъдата си.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: