Мотиви към решение  №102 от 08.08.2018г., постановено по а.н.д. №216/2018г. по описа на РС - Левски.

                                                                       

В РС - Левски е постъпило постановление с предложение за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание по отношение на Н.Ц.Н., ЕГН **********, с адрес: ***, за това, че на 06.05.2018г., в 10.20 часа, в гр.Левски, обл.Плевен, по ул.”Александър Стамболийски”, управлявал МПС мотоциклет, марка „***”, черен на цвят, без регистрационна табела, с номер на рама *** и двигател №*** което не е регистрирано по надлежния ред, съгласно чл.140, ал.1 от ЗДвП – „по пътищата, отворени за обществено ползване се допускат само МПС и ремаркета, които са регистрирани и са с табели с регистрационен номер, поставени на определените за това места.

Обвиняемият Н. е редовно призован за съдебното заседание, не се явява. Представлява се от упълномощен защитник адв. А.А..*** се явява прокурор Чавдар Мънев, който намира обвинението спрямо Н. за доказано по безспорен и несъмнен начин. Намира, че са налице предпоставките, предвидени в чл. 78а от НК и предлага на съда да освободи от наказателна отговорност обвиняемия и му наложи административно наказание на основание чл. 78а от НК и му наложи наказание в справедлив размер.

  Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено от фактическа страна следното:

Обвиняемият Н.Ц.Н., роден на *** ***, с постоянен и настоящ адрес:***, български гражданин, със средно образование, женен,  неосъждан, ЕГН **********.

Н.Ц.Н. е привлечен в качеството на обвиняем за това, че на 06.05.2018г., в 10.20 часа, в гр.Левски, обл.Плевен, по ул.”Александър Стамболийски”, управлявал МПС мотоциклет, марка „***”, черен на цвят, без регистрационна табела, с номер на рама ***и двигател №***, което не е регистрирано по надлежния ред, съгласно чл.140, ал.1 от ЗДвП – „по пътищата, отворени за обществено ползване се допускат само МПС и ремаркета, които са регистрирани и са с табели с регистрационен номер, поставени на определените за това места.

На неустановен ден и година обвиняемият (неправоспособен водач) закупил по интернет от неустановено по делото лице мотопед без регистрационна табела, с номер на рама *** и двигател №***, което не било регистрирано по надлежния ред.

На 06.05.2018г. обвиняемият Н. управлявал въпросния мотопед  в гр.Левски. В 10:20 часа в гр. Левски, по ул. Александър Стамболийски на изхода за с. Козар Белене управляваният от него мотопед без рег. табела бил забелязан от свидетелите П. П.и В. С. – служители в РУ Л.. Водачът бил спрян за извършване на служебна проверка. В хода на проверката полицейските служители установили самоличността на водача – обвиняемият, който не представил свидетелство за управление на МПС, нито документи за мотопеда.

Освен това мотопедът нямал поставена регистрационна табела. След справка в ОДЧ се изяснило, че въпросният мотопед не е регистриран по надлежния ред.

За констатираните нарушения св. В. С. съставил на обвиняемия Н. АУАН, в който били описани извършените нарушения.

След извършена справка в АИС – КАТ било установено, че за управлявания от обвиняемия мотопед не са налице данни за извършена регистрация на МПС.

Така описаната фактическа обстановка се установява от представените по досъдебно производство №ЗМ 97/2018 г. по описа на  РУ-Левски, пр.пр.№481/2018 г. по описа на РП - Левски доказателствени средства, приобщени към доказателствения материал по делото.

От така установената по несъмнен начин фактическа обстановка и доказателствата по делото, се налага изводът, че с деянието обвиняемият Н. е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъпление по чл.345, ал.2, във вр. с ал.1 от НК, за което е предвидено наказание лишаване от свобода до една година или глоба от петстотин до хиляда лева.

На 06.05.2018г. обвиняемият Н. управлявал МПС – мотопед, марка „*** черен на цвят, който не е регистриран по надлежния ред.

Разпоредбата на чл. 140, ал.1 от ЗДвП предвижда, че по пътищата, отворени за обществено ползване се допускат само моторни превозни средства и ремаркета, които са регистрирани и са с табели с регистрационен номер, поставени на определените за това места.

Съгласно разпоредбата на чл. 140, ал.2 от ЗДвП, условията и редът за регистриране, отчет, пускане в движение и спиране от движение на моторни превозни средства и ремаркета, теглени от тях, се определя с наредба на министъра на вътрешните работи.

От обективна страна е безспорно установено, че на посочената дата и място обвиняемият е управлявал моторно превозно средство – мотопед „**”, който не е регистриран по надлежния ред.

Престъплението по чл. 345, ал.2, вр. ал.1 от НК е формално, на просто извършване и за неговата съставомерност и довършеност е необходимо и достатъчно единствено управление на моторно превозно средство което не е регистрирано по надлежния ред, като не е необходимо да са настъпили други общественоопасни последици.  

Деянието е извършено при форма на вина пряк умисъл – деецът е съзнавал общественоопасния характер на деянието, предвиждал е настъпването на общественоопасните последици.

Обвиняемият Н.Ц.Н. е пълнолетен и към момента на извършване на деянието не е осъждан. За извършеното от Н. престъпление се предвижда наказание лишаване от свобода до една година или глоба от петстотин до хиляда лева. Към момента на извършване на деянието не е бил осъждан и освобождаван от наказателна отговорност по реда на чл.78а от НК, което се изяснява от приложената справка за съдимост. С деянието не са причинени имуществени вреди.

От изложеното съдът приема, че са налице предпоставките за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание по отношение на обвиняемия Н..

          При определяне размера на наказанието по отношение на обвиняемия съдът взе предвид съдействието, което е оказал на органите на досъдебното производство за разкриване на обективната истина, обществената опасност на деянието и дееца,  причините и мотивите за извършване на престъплението.

Предвид изложеното съдът счита, че наказанието следва да бъде определено при превес на смекчаващите отговорността и вината обстоятелства.

          С оглед на горното съдът приема, че следва по отношение на обвиняемия Н. да бъде наложена глоба в минималния размер, предвиден в НК, а именно хиляда лева.

Водим от горните мотиви съдът постанови решението си.

 

 

СЪДИЯ: