РЕШЕНИЕ

 

гр. Левски, _17.01._ 2019 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд гр. Левски в публичното съдебно заседание на _седемнадесети декември_ 2019 г. в състав:

 

                     Председател: _ПАЛМИРА АТАНАСОВА_

                             Съдебни заседатели:

                                                   Членове:

 

при участието на секретаря _Янка Димитрова_ и прокурора ­­__, като разгледа докладваното от съдия Атанасова а.н. дело № ­­_395_ по описа  за _2018_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

          Производството е по реда на чл. 59 и следващите от ЗАНН.

          В районен съд Левски е постъпила жалба от Д.Ц.З. ***-0293-001545/15.10.2018 г. на Началник РУП към ОД МВР П., РУ Л. Твърди се, че обжалваното НП е незаконосъобразно и моли съда да го отмени.

За ответника – редовно призован – представител не се явява. Не е взето становище по жалбата.

          Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено следното:

          Жалбата е подадена в срока по чл. 59 от ЗАНН, поради което, същата се явява допустима. Разгледана по същество, жалбата се явява неоснователна.

          Видно от представения АУАН от 26.09.2018 г. е, че същия е съставен против жалбоподателя  за това, че на 26.09.2018 г. в 22.16 часа в с. Г.  ул. *************, като водач на МПС лек автомобил ********* с рег. № *********** управлява без да използва обезопасителния колан, с който е оборудван автомобилът и след употреба на алкохол от 0,72 промила установено от вдухване на издишаният от него въздух в техническо средство Акотест Дрегер 7510 с номер 0260. В акта е отразено, че на водача е издаден талон за изпращане на медицинско изследване с № 0036`88, както и че същия виновно е нарушил чл. 5 ал.3 т.1 пр.1 от ЗДП и чл. 137А ал.1 от ЗДП. Нарушителя е подписал акт и е заявил, че има възражения.

          По делото е представено копие от протокола за химическо изследване и от заключението отразено в същия се установява, че в получената за изследване кръв, взета от Д.Ц.З. е доказан етилов алкохол в концентрация 0,85 промила.

          Представено е и обжалваното НП, от което се установява, че за установеното с акта нарушение и резултата от химическата експертиза на З. е наложено на основание чл. 183 ал. 4 т.7 пр.1 от ЗДП глоба в размер на 50 лв., както и на основание чл. 174 ал.1 т.2 от ЗДП – глоба в размер на 1000 лв. и лишаване от право да управлява МПС за 12 месеца.

В съдебно заседание е разпитан в качеството на свидетел актосъставителя от показанията, на който се установяват обстоятелствата отразени в акта. Свидетелят дава подробни показания. Същият не е заинтересован по какъвто и да било начин от изхода на делото и при установяване на нарушението е изпълнявал служебните си задължения. Водача е спрян, установено е, че управлява МПС-то без поставен обезопасителен колан и след употреба на алкохол, след което му е издаден талон за медицинско изследване.

          При съставянето на акта за установяване на административното нарушение и при издаването на наказателното постановление няма допуснати нарушения на  процесуални правила, които да опорочават съответният акт. Извършеното нарушение е установено по един несъмнен и категоричен начин, за което е наложено съответното административно наказание. Както в акта, така и в НП са посочени конкретно и ясно фактите установено при съставяне на акта, като в НП е посочен и резултата от химическото изследване на кръвта, която е взета от водача за изследване въз основа на издадения му талон от актосъставителя. Тъй като показанието на химическата експертиза е над 0,8 на хиляда, правилно административно наказващия орган е приложил разпоредбата на закона, като му е наложил наказание за управление на МПС след употреба на алкохол в кръвта над 0,8 на хиляда до 1,2 на хиляда включително.  

Предвид всички събрани по делото доказателства, съдът приема, че съставеният акт и издаденото въз основа на него наказателно постановление са правилни и законосъобразни.

          Воден от горното, съдът

                                                  Р Е Ш И :

          НА основание чл. 63 от ЗАНН ПОТВЪРЖДАВА изцяло НАКАЗАТЕЛНО ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 18-0293-001545 от 15.10.2018 г. на Началник РУП към ОД МВР П., РУ Л., с което на Д.Ц.З. ***, ЕГН ********** е наложено административно наказание глоба в размер на 50 лв. на основание чл. 183 ал.4 т.7 от ЗДП и глоба в размер на 1000 лв. и лишаване от право да управлява МПС за 12 месеца на основание чл. 174 ал.1 т.2 от ЗДП за нарушения допуснати на 26.09.2018 г. и установени с АУАН  с № АА44377/26.09.2018 г., като ЗАКОНОСЪОБРАЗНО.

          РЕШЕНИЕТО подлежи на касационно обжалване пред ПЛЕВЕНСКИ АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД в 14-дневен срок от съобщението до страните, че е изготвено.

 

                                                  РАЙОНЕН СЪДИЯ: