РЕШЕНИЕ

 

гр. Левски, _04.07._ 2019 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд гр. Левски в публичното съдебно заседание на _десети юни_ 2019 г. в състав:

 

                     Председател: _ПАЛМИРА АТАНАСОВА_

                             Съдебни заседатели:

                                                   Членове:

при участието на секретаря _Янка Димитрова_ и прокурора ­­__, като разгледа докладваното от съдия Атанасова а.н. дело № ­­_156_ по описа  за _2019_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

          Производството е по реда на чл. 59 и следващите от ЗАНН.

          В районен съд Левски е постъпила жалба от С.П.Г. ***9-0293-000431/05.04.2019 г. на Началник РУП към ОД МВР П. РУ Л. Твърди се, че обжалваното НП е незаконосъобразно и моли съда да го отмени.

За ответника – редовно призован – представител не се явява.

          Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено следното:

          Жалбата е подадена в срока по чл. 59 от ЗАНН, поради което, същата се явява допустима. Разгледана по същество, жалбата се явява основателна.

          Видно от представения АУАН № 771043 от 20.03.2019 г. е, че същия е съставен против жалбоподателката за това, че на 20.03.2019 г. около 20.35 часа, на път ****** при километър *********, като водач на МПС лек автомобил ********** с рег. № *********, управлява с несъобразена скорост и на ляв завой губи управление над автомобила и излиза в ляво, като се удря в крайпътно дърво и прави ПТП с имуществени и неимуществени щети. Отразено е също така, че водача не представя контролен талон към СУМПС и че виновно е нарушил чл. 20 ал.2 от ЗДП и чл. 100 ал.1 т.1 от ЗДП.  В акта е отразено, че нарушителя се е подписал на 20.03.2019 г.

          Представено и обжалваното НП, от което се установява, че за посочените в акта нарушения на С.П.Г. на основание чл. 183 ал.1 т.1 пр.2 от ЗДП е наложено административно наказание глоба в размер на 10 лв. и на основание чл. 179 ал.2 пр.1 от ЗДП – глоба в размер на 200 лв.

          В съдебно заседание са разпитани в качеството на свидетели актосъставителя В.Н.С. и свидетеля по акта Л.Н.Л.. От показанията на същите се установява, че акта не е съставен на датата посочена в същия – на 20.03.2019 г., че на посочените в акта дата и час св. С., в качеството си на младши автоконтрольор по пътен контрол в РУ Л. е бил дежурен на повикване и получил сигнал от дежурния, че има ПТП между гр. Л. и с. Г., след което посетил мястото на произшествието, но водачът към този момент бил откаран в болницата, понеже имал наранявания. Установява се от показанията на св. С., че акта е съставен на водача, след като е бил изписан от болницата за движение с несъобразена скорост, както и че по-късно разбрали, че имало някакъв колоездач, който й се изпречил и тя, за да го избегне кривнала и колата поднесла по банкета. От показанията на св. Л. се установява, че той е присъствал само при съставянето на акта, който е съставен няколко дена след самото ПТП, тъй като водача е пострадал и е откаран с линейката, че при подписването на акта свидетеля не е присъствал, а влязъл само колегата му, тъй като пострадалата е била „на легло”.

          Предвид представените по делото доказателства, съдът приема, че по делото не се установява по един несъмнен и категоричен начин към момента на нарушението жалбоподателката, в качеството й на водач на МПС да не е носила контролния си талон и СУМПС, според отразеното в акта и НП. Не се установява водача да е нарушил и разпоредбата на чл. 20 ал.2 от ЗДП. Видно от показанията на св. С. е, че същия е разбрал, че пред водача внезапно е излязъл колоездач, поради което, за да бъде избегнат същия и за да не бъде блъснат, Г. е „кривнала” и колата поднесла по банкета, в резултат на което е и настъпилия удар в крайпътното дърво на управлявания от нея лек автомобил. Очевидно е, че в случая не се касае до несъобразяване с пътните или атмосферните  условия, с релеф, видимост, интензивност на движение, а се касае до случай при който водача на ППС е направил всичко зависещо от него, за да предотврати настъпването на ПТП с човешка жертва, каквато би бил неминуемо изникналия внезапно на платното колоездач.

          По делото не са представени доказателства установяващи вменените на водача нарушения със съставения АУАН и издаденото въз основа на него ПТП. Напротив /от показанията на св. С./ се установява твърдението на жалбоподателката относно начина на настъпване на ПТП-то и причината, поради която е „кривнала” и в резултат загубила управлението на автомобила и напуснала пътното платно, след което се ударила в крайпътно дърво. Жалбоподателката не е действала в нарушение на задълженията си като участник в движението, а за да предотврати ПТП с много по-тежки последици, каквито неминуемо биха настъпили при сблъсък с внезапно изникналия на платното колоездач в тъмнината и без каквито и да било обозначения.

          В настоящия случай не се касае само до неправилно установена фактическа обстановка, но и до допуснати съществени процесуални нарушения. Както бе посочено по-горе акта не е съставен и предоставен на жалбоподателката за запознаване и подпис на посочените в него дати. В НП се изброени всички хипотези на разпоредбата на чл. 20 ал.2 от ЗДП – като е преписан буквално текста от закона, без да се конкретизира за коя именно от всички хипотези се наказва водача. Посочено е декларативно, че водача се е движил

          Предвид изложеното, съдът приема, че наказателното постановление е незаконосъобразно и като такова следва да бъде отменено.

          На основание изложеното, съдът

                                                  Р Е Ш И :

НА основание чл. 63 от ЗАНН ОТМЕНЯ НАКАЗАТЕЛНО ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 19-0293-000431 от 05.04.2019 г., издадено от Началник РУП към ОДМВР П., РУ Л.,  с което на С.П.Г. ***, ЕГН ********** е наложено административно наказание на основание чл. 183 ал.1 т.1 пр.2 от ЗДвП – глоба в размер на 20 лв. и на основание чл. 179 ал.2 пр.1 от ЗДвП – глоба в размер на 200 лв. за нарушения по чл. 100 ал.1 т.1 от ЗДвП и по чл. 20 ал.2 от ЗДП посочени в АУАН Д 771043/20.03.2019 г. - като НЕЗАКОНОСЪОБРАЗНО.

          РЕШЕНИЕТО подлежи на касационно обжалване пред ПЛЕВЕНСКИ АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД в 14-дневен срок от съобщението до страните, че е изготвено.

 

                                                  РАЙОНЕН СЪДИЯ: