Р Е Ш Е Н И Е

гр. ЛЕВСКИ, _18.07._ 2019 г.

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

            Районен съд гр. Левски, в съдебно заседание на _осемнадесети юни_ две хиляди и деветнадесета година в състав:

     ПРЕДСЕДАТЕЛ: СТОЙКА МАНОЛОВА

   

при секретаря _Ваня Димитрова_ и в присъствието на прокурора __, като разгледа докладваното от съдия Манолова а.н.д. №_166_ по описа за _2019_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

            Производството е по реда на чл.59 и следващите от ЗАНН.

            Образувано е по  е постъпила жалба от Д.А.К., ЕГН **********,***, срещу наказателно постановление №15-0938-005358/12.01.2016г., издадено от Началник отдел към ОДМВР – Плевен, отдел ОП - Плевен.

Жалбоподателят сочи, че с обжалваното наказателно постановление му е наложена глоба в размер на 2000 лв. за извършено нарушение по чл. 315, ал.1 от КЗ. Счита, че същото е неправилно и незаконосъобразно и че в хода на административнонаказателното производство са допуснати съществени нарушения на материалния и процесуалния закон.

Моли съда да отмени процесното наказателно постановление като неправилно и незаконосъобразно.

За административнонаказващия орган – редовно призован –  не се явява представител, не е изразено становище по жалбата.

            Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено следното:

            Жалбата е подадена в срока по чл.59 ал.2 от ЗАНН, поради което се явява допустима и следва да бъде разгледана по същество. Разгледана по същество, жалбата се явява основателна.

Административнонаказателното производство е започнало със съставен на 29.12.2015 г. АУАН против жалбоподателя затова, че на 29.12.2015 г.  около 23:55 часа в с. Обнова, на кръстовището на ул. Девети септември и ул. Възраждане в посока с. Българене управлява лек автомобил „***” с посочен рег. номер, собственост на А. К. К., без сключена задължителна застраховка „Гражданска отговорност” на автомобилистите за 2015г. Посочена е като нарушена разпоредбата на чл. 315, ал.1 от КЗ.

            Въз основа на така съставения АУАН административнонаказващият орган е издал обжалваното наказателно постановление, с което на основание чл. 315, ал.2, пр.1, вр.чл. 315, ал.1, т.1 от КЗ е наложил административно наказание глоба в размер на 2000 лв. за извършено нарушение на чл. 315, ал.1, от КЗ.

В съдебно заседание са разпитани актосъставителят и свидетелят по установяване на нарушението.

В показанията си и двамата твърдят, че са изпълнявали служебните си задължения, когато са спрели за проверка водача. Установили са, че водачът няма застраховка, за което е съставен АУАН за нарушение по чл. 315, ал.1 от КЗ.

Разпоредбата на чл. 315 от КЗ, за чието нарушаване е ангажирана отговорността на К., съдържа два състава на административни нарушения: единият състав на нарушение е неизпълнение на задължението на лице да сключи задължителна застраховка по чл. 249, ал.1 т.2, като субект на това деяние е собственикът на автомобила, а вторият състав предвижда отговорност за лице, което управлява моторно превозно средство, във връзка с  чието притежаване и използване няма сключен и действащ договор за задължителна застраховка „гражданска отговорност” на автомобилистите. В тази хипотеза отговорност може да носи лице, което управлява автомобила, но не е негов собственик.

Посочената като нарушена правна норма не е пълна – посочено е, че е извършено нарушение на чл. 315, ал.1 от КЗ, без да е описано конкретното предложение на нормата. И в обжалваното наказателно постановление не е посочен цифрово конкретният състав на нарушението по чл. 315, ал.1 от КЗ.

От събраните по делото доказателства съдът намира за установено, че е допуснато съществено нарушение на процесуалните правила. Обжалваното наказателно постановление е издадено от некомпетентен орган. Видно от представената Заповед 316з-396/13.12.2014г., ВПД директор на ОДМВР – Плевен е оправомощил началника на отдел „Охранителна полиция” при ОДМВР – Плевен да издава наказателни постановления по чл. 315, ал.1 и ал.2 от КЗ. Това упълномощаване е по реда на чл. 320 от КЗ (отм.), който към момента на издаване на обжалваното наказателно постановление е отменен с влезлия в сила от 01.01.2016г. Кодекс за застраховането. 

Действително, чл. 647, ал.2 от КЗ дава възможност на компетентния орган да делегира своите правомощия на други лица да издават наказателни постановления, но само по отношение на нарушенията по чл. 638, ал.1 – 3 и 5 и чл. 639 – от директора на областната дирекция на Министерството на вътрешните работи,в чийто район е установено нарушението, или оправомощено от него длъжностно лице.

В случая директорите на областните дирекции на МВР или упълномощени от тях лица са компетентни да издават НП за нарушения по  чл. 638, ал.1 – 3 и 5 и чл. 639 от КЗ, като приложената заповед делегира правомощия по отменения КЗ, който не действа към момента на издаване на обжалваното наказателно постановление.

Съдът констатира, че в съставения АУАН липсва описание на нарушението, кореспондиращо с изложеното в наказателното постановление, а именно – в наказателното постановление се твърди, че нарушението е извършено в условията на повторност, след като жалбоподателят е санкциониран за същото с НП №14-0938-003123/15.09.2014г., влязло в сила на 24.03.2015г., каквото твърдение в АУАН няма.

Недопустимо е за пръв път в НП да се прави допълнително, или различно описание на нарушението от обективната му страна, което описание не е отразено в съставения преди това АУАН.

С обжалваното НП жалбоподателят е санкциониран на основание чл. 315, ал.2, пр.1, вр. чл. 315, ал.1, т.1 от КЗ. Към момента на издаването на обжалваното наказателно постановление е действал Кодекса за застраховането, обн. ДВ бр. 102/29.12.2015г., в сила от 01.01.2016г., в който чл. 315 от същия е неотносим към нарушението, описано в НП.

Санкция за повторно управление на МПС без застраховка „Гражданска отговорност” е предвиждала разпоредбата на чл. 315, ал.2, пр.1, вр. чл. 315, ал.1, т.1 от КЗ (отм.) – до 01.01.2016г., когато е влязъл в сила новият КЗ. В НП не е отразено, че наказанието е наложено на основание норми на отменения вече КЗ, което обстоятелство и съвпадението в имената на отменения и действащия понастоящем нормативен акт създават неяснота, отнасяща се до задължителен реквизит на НП, съгласно чл. 57, ал.1, т.6 от ЗАНН, която е ограничила правото на защита на наказаното лице.

  Предвид изложеното съдът намира, че обжалваното наказателно постановление следва да бъде отменено изцяло като незаконосъобразно. 

            На основание изложеното, съдът

 

Р Е Ш И:

 

            На основание чл.63 от ЗАНН ОТМЕНЯ наказателно постановление №15-0938-005358/12.01.2016г. на Началник отдел към ОДМВР Плевен, отдел „Охранителна полиция” Плевен, с което на Д.А.К., ЕГН **********,***, на основание чл.315, ал.2, пр.1, вр. чл. 315, ал.1, т.1 от КЗ е наложено административно наказание глоба в размер на две хиляди лева, КАТО НЕЗАКОНОСЪОБРАЗНО.

            РЕШЕНИЕТО подлежи на касационно обжалване пред ПАС в 14-дневен срок от съобщението до страните, че е изготвено.

 

 

                                                            РАЙОНЕН СЪДИЯ: