РЕШЕНИЕ

 

гр. Левски, _04.07._ 2019 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд гр. Левски в публичното съдебно заседание на _двадесет и четвърти юни_ 2019 г. в състав:

 

                     Председател: _ПАЛМИРА АТАНАСОВА_

                

при участието на секретаря _Янка Димитрова_ и прокурора ­­__, като разгледа докладваното от съдия Атанасова а.н. дело № ­­_180_ по описа  за _2019_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

          Производството е по реда на чл. 59 и следващите от ЗАНН.

          В районен съд Левски е постъпила жалба от управителя на ********* ЕООД с ЕИК *********** против електронен фиш серия К № 2301446 на ОД МВР П. Твърди се, че обжалваният ел. фиш е незаконосъобразен и се моли съда да го отмени.

За ответника – редовно призован – представител не се явява. В придружителното писмо, с което е изпратена жалбата, ведно с преписката е изразено становище, че издаденият електронен фиш е законосъобразен и като такъв се иска да бъде потвърден.

          Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено следното:

          Жалбата е подадена в срока по чл. 59 от ЗАНН, поради което, същата се явява допустима. Разгледана по същество, жалбата се явява основателна.

          Видно от представения електронен фиш серия К № 2301446 от 25.09.2018 г. е, че със същия е наложена глоба в размер на 100 лв. на Д.Р.С. – законен представител на ******* ЕООД на основание чл. 189 ал. 4 във връзка с чл. 182 ал.1 т.3 от ЗДП за нарушение по чл. 21 ал.1 от ЗДП, установено на 25.09.2018 г. в 09.41 часа в населено място, с.Б., път ****, км. ******* с посока на движение към с.О., установено с ******** за извършено нарушение за скорост с МПС **************, вид полуремарке, с рег. № *********, с установена скорост 75 км/ч, при разрешена скорост 50 км/ч.

          Съгласно разпоредбата на параграф 6 т. 18 от Допълнителните разпоредби на ЗДП „полуремарке е пътно превозно средство, което се прикачва към моторно превозно средство така, че част от него лежи върху моторното превозно средство и значителна част от неговата маса и от масата на неговия товар се носи от моторното превозно средство”, а съгласно т. 11 на същия параграф „моторно  превозно средство  е пътно превозно средство, снабдено с двигател за придвижване, с изключение на релсовите превозни средства”.

С разпоредбата на чл. 189 ал. 5 от ЗДП „електронният фиш по ал. 4 се връчва на лицето по чл. 188 ал.1 или 2…”, а съгласно чл. 188 ал.1 „собственикът или този, на когото е предоставено моторно превозно средство, отговаря за извършеното с него нарушение…”, а с ал.2 на същия чл. 188 е предвидено „когато нарушението е извършено при управление на моторно превозно средство, собственост на юридическо лице, предвиденото по този закон наказание се налага на неговия законен представител или на лицето посочено от него, на което е предоставил управлението на моторното превозно средство.” От изложеното по-горе е видно, че във всички случаи, при  нарушения, устаневони и заснети с автоматизирано техническо средство или система, нарушението се извършва с моторно превозно средство и се санкционира неговия собственик  или посочено от него лице, на което е предоставено управлението на моторното превозно средство. Както бе изложено по-горе видно от отразеното в електронния фиш е, че същия не е съставен на собственика на моторното превозно средство, към което е било прикачено посоченото полуремарке, нито пък има данни към което МПС е било прикачено полуремаркето. Само по себе си нарушение по чл. 189 ал. 4 от ЗДП е невъзможно да бъде извършено само с полуремарке, тъй като същото не е снабдено с двигател за придвижване и представлява ППС, а не МПС по смисъла на закона /пар. 6 от ДРЗДП/. Като не е установено към кое МПС е било прикачено полуремаркето, не е установено с кое МПС е извършено нарушението и кое е лицето, което следва да носи административно наказателната отговорност.

Предвид изложеното, съдът приема, че издаденият ел. фиш срещу собственика на полуремаркето е незаконосъобразен и като такъв следва да бъде отменен. 

На основание изложеното, съдът

                                                  Р Е Ш И :

НА основание чл. 63 от ЗАНН ОТМЕНЯ ЕЛЕКТРОНЕН ФИШ  серия К № 2301446 от ОД МВР П., с който е наложена глоба в размер на 100 лв. на основание чл. 189 ал. 4 във връзка с чл. 182 ал.1 т. 3 от ЗДП на Д.Р.С. – законен представител на фирма ******* ЕООД, с адрес: *********** за нарушение, установено с автоматизирано техническо средство или система на 25.09.2018 г. в 09.41 часа с **********, полуремарке с рег. № ********* като НЕЗАКОНОСЪОБРАЗЕН.

          РЕШЕНИЕТО подлежи на касационно обжалване пред ПЛЕВЕНСКИ АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД в 14-дневен срок от съобщението до страните, че е изготвено.

                                                  РАЙОНЕН СЪДИЯ: