Р Е Ш Е Н И Е

 

гр. ЛЕВСКИ,   21.08.  2019 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

        

Районен съд гр.Левски в съдебно заседание на _двадесет и първи август_ две хиляди и деветнадесета година в състав:

                                     

ПРЕДСЕДАТЕЛ:ПАЛМИРА АТАНАСОВА

СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:

                           ЧЛЕНОВЕ:

 

при секретаря _Илияна Петрова и в присъствието на прокурора __, като разгледа докладваното от съдия Атанасова а.н.д. № 286_ по описа за _2019_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

         В Районен съд Левски е постъпила преписка по съставен акт за констатиране на дребно хулиганство против Б.Д.Л., ЕГН **********,***, за това че на 20.08.2019 г. гр.Левски, в сградата на РУ – Левски пред гише на паспортна служба в 14:30 часа е нарушил обществения ред изразяващо се в оскърбително отношение и държане към орган на властта и други подобни действия към В. Х. С. – системен оператор, той и технически сътрудник в РУ – Левски, като съвместява и длъжност в паспортна служба, като е отправил думите, „какви са тези Ваши разпореждания, върнете ми контролния талон, нямате право да го задържате след като съм си платил глобата”, както и че „ще подаде жалба”, като е твърдял, че не е полицайка и няма право да му задържа контролния талон и да му връчва електронни фишове, като с държането си и поведението си е нарушил обществения ред, но поради своята ниска степен на обществена опасност, не представлява престъпление по чл.325 от НК, с което е нарушил чл.1 от УБДХ.

         Нарушителят е доведен в съдебно заседание и изслушан.

В съдебно заседание е разпитан като свидетел актосъставителят – младши полицейски инспектор П.П..

Съдът, като прецени събраните по делото доказателства и материалите приложени към преписката, приема за установено следното:

         На 20.08.2019 г. около 14:30 часа Б.Д.Л. *** за получаване на контролен талон. Дежурният в ОДЧ И. Ц. се обадил на служителката В. С. за явилия се гражданин, но тъй като същата за времето от 13:00 до 15:00 часа работила в паспортна служба, решила да отиде до деловодството и да вземе преписката на лицето Б.Д.Л. за да го обслужи, вместо да чака да настъпи времето за това, а именно след 15:00 часа. С. уведомила Л., че има невръчени ел. фишове и, че трябва същите да му ги връчи, едва след което да му върне контролния талон. Л. в присъствието на оперативен дежурен И. Ц. й се развикал и започнал да я пита в кой закон пише, че такъв е редът, че няма вина, че не са му връчени и, че няма да получава нищо. С. в присъствието на свидетеля Ц. обяснила на Л. да отиде на гишето на паспортна служба, където тя замества от 13:00 до 15:00 часа и, че там ще му връчи въпросните фишове. След около десетина минути С. позвънила на свидетеля Ц., била силно разстроена и му съобщила, че Л. пред гишето на паспортна служба й викал, обиждал я и я заплашвал. Свидетеля Ц., заедно с полицейски инспектор М.М. се отправили към паспортна служба и срещнали Л. да излиза. Казали му за се върне и когато го попитали защо е заплашвал колежката им същият е заявил, че е повишил тон и говорил на жена си, но не бил заплашвал колежката им. От показанията на свидетелката С. се установява, че Л. й отправил обиди и заплахи, заявявайки, че няма право да му задържа талона и да му връчва ел. фишове, а заплахата се изразява в това, че е възможно някоя нощ да му върне контролния талон.

         Нарушителят дава обяснения, съжалява и се разкайва за стореното. Обяснява, че действително е повишил тон на свидетелката С., но тъй като жената, с която живее на съпружески начала се опитала да се намеси и да го възпре, той й казал да млъква, че да не се разправя с нея цяла нощ, които негови думи предполага, че неправилно са възприети от свидетелката С. като отправени към нея.

         Описаната по-горе фактическа обстановка се установява от показанията на разпитания по делото свидетел и представената преписка.

Показанията на свидетеля кореспондират с писмените сведения на свидетелите и с признанията на нарушителя.

Предвид представените по делото доказателства, съдът приема, че правилно и законосъобразно е съставен Акт за констатиране на дребно хулиганство по отношение на Б.Д.Л..

С оглед на събраните по делото доказателства, съдът намира за установено, че нарушителят Л. ***, с действията си е нарушил обществения ред и спокойствие, но поради своята по-ниска степен на обществена опасност, извършеното от Л. не представлява престъпление по чл.325 от НК.

         За извършения акт на дребно хулиганство следва Л. да бъде наказан по реда на УБДХ.

         Предвид изложеното, съдът счита, че на основание чл.6, ал.1, б.”а” във връзка с чл.1 от УБДХ на Б.Д.Л. следва да бъде наложено административно наказание „глоба” в полза на държавата, в максималния, предвиден в указа размер, а именно в размер на 500 лв. При определяне вида и размера на наказанието, съдът съобрази процесуалното поведение на нарушителя и обстоятелството, че същият до настоящия момент не е имал други прояви, представляващи нарушения по УБДХ, съобрази и обстоятелството, че същият си е позволил неправомерно поведение в полицейско управление и към служител на това управление, без да се съобразява с обстоятелството, че не следва да проявява оскърбително отношение и държане към обслужващия го служител, да се  разправя на висок тон и да отправя думи, очевидно възприети от  съответния служител като заплаха. Нарушителят признава, че има финансова възможност и желание да заплати парична глоба и моли съдът да не му се налага алтернативно предвиденото наказание в Указа, изразяващо се в задържане в структурно звено на МВР.

         На основание изложеното, съдът

 

Р Е Ш И:

         НА ОСНОВАНИЕ чл.6, ал.1, б.„а” във връзка с чл.1 от УБДХ НАЛАГА административно наказание на Б.Д.Л., ЕГН **********,***, ГЛОБА в полза на държавата в размер на ПЕТСТОТИН ЛЕВА.

РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване пред ПОС в срок до 24 часа от постановяването му на касационните основания, предвидени в НПК.

В случай на обжалване НАСРОЧВА делото пред Плевенски ОС на 27.08.2019 г. от 14.00 часа, за когато нарушителят е уведомен, ДА СЕ УВЕДОМИ Районна прокуратура гр.Левски.

 

 

                                               РАЙОНЕН СЪДИЯ: