Р Е Ш Е Н И Е

 

гр. ЛЕВСКИ,   27.08.  2019 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

        

Районен съд гр.Левски в съдебно заседание на _двадесет и седми август_ две хиляди и деветнадесета година в състав:

                                     

ПРЕДСЕДАТЕЛ:ПАЛМИРА АТАНАСОВА

 

при секретаря _Илияна Петрова и в присъствието на прокурора __, като разгледа докладваното от съдия Атанасова а.н.д. № 293_ по описа за _2019_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

         В Районен съд Левски е постъпила преписка по съставен акт за констатиране на дребно хулиганство против Ф.Г.К., ЕГН ********** ***, за това, че на 26.08.2019 г. в жилищен блок във фоайе находящ се в гр.Л., ул.”***” №14, вх.Б, в 13:15 часа е нарушил обществения ред изразяващо се в оскърбително отношение и държане към служители на фирма „***” гр.С., ул.”***” №* и други подобни действия към служителите Н. Г. Н. и С. П. Х. – ел. техници, като е възпроизвел изстрел през прозореца със законно притежаваният си газов пистолет, като с държането си и поведението си е нарушил обществения ред, но поради своята ниска степен на обществена опасност не представлява престъпление по чл.325 от НК, с което е нарушил чл.1 от УБДХ.

         Нарушителят е доведен в съдебно заседание и изслушан.

В съдебно заседание е разпитан като свидетел актосъставителят – младши полицейски инспектор П.П..

Съдът, като прецени събраните по делото доказателства и материалите приложени към преписката, приема за установено следното:

         На 26.08.2019 г. около 13:15 часа К. видял две лица, които правят нещо при ел.таблото на блока, в който живее, тъй като и преди това имало извършвани кражби, а лицата били в неугледен външен вид, той решил, че са крадци и им казал да се махнат от там. Едното от лицата, непознато за него му казало, че има заповед да свали този електромер, тъй като не си е платил месечната вноска за тока. К. заявил, че си е платил месечната вноска и има документи за това, след което непознатото за него лице му казала да покаже документите за платен ток. Той поискал да се представят, но те не сторили това. качил се до апартамента си, взел личния си законно притежаван газов пистолет и от междустълбищната площадка произвел изстрел с него във въздуха. Малко след това мястото било посетено от полицията. На място било установено, че действително лицата отворили ел. таблото са служители на фирма „***”, като са показали притежаваните от тях баджове на пол. служители, както и заповед на таблета си за преустановяване на ел. захранването към един от апартаментите в този блок и вход. Оказало се, че са допуснали грешка и били преустановили ел. захранването към общите помещения, вместо към апартамента по отношение на който е налице неизрядност при плащанията. След установяване на грешката ел. подаването към общите части било възстановено, а към съответния апартамент с неплатени сметки било преустановено.

         Нарушителят дава обяснения, съжалява и се разкайва за стореното. Обяснява, че действително е произвел изстрел с газовия си пистолет, но е сторил това през прозореца и с единственото намерение да сплаши лицата, които е възприел за крадци. Обяснява, че не се е обадил в полицията, тъй като си е патил от лица с ромски произход и знае, че същите не говорят много-много, а направо тръгват да се бият.

         Описаната по-горе фактическа обстановка се установява от обясненията на нарушителя, показанията на разпитания по делото свидетел и представената преписка.

Показанията на свидетеля кореспондират с писмените сведения на свидетелите и с признанията на нарушителя.

Предвид представените по делото доказателства, съдът приема, че правилно и законосъобразно е съставен Акт за констатиране на дребно хулиганство по отношение на Ф.Г.К., който с произведения от него изстрел със законно притежавания от него газов пистолет през прозореца е нарушил обществения ред, което от своя страна представлява нарушение на чл.1 от УБДХ, тъй като е с по-ниска степен на обществена опасност и не представлява престъпление по чл.325 от НК.

         За извършения акт на дребно хулиганство следва К. да бъде наказан по реда на УБДХ.

         Предвид изложеното, съдът счита, че на основание чл.6, ал.1, б.”а” във връзка с чл.1 от УБДХ на Ф.Г.К. следва да бъде наложено административно наказание „глоба” в полза на държавата, в минималния, предвиден в указа размер, а именно в размер на 100 лв. При определяне вида и размера на наказанието, съдът съобрази процесуалното поведение на нарушителя и обстоятелството, че същият до настоящия момент не е имал други прояви, представляващи нарушения по УБДХ, съобрази и обстоятелството, че същият си е позволил да произведе изстрел, макар и с газов пистолет. Съдът съобразява и причините довели до произвеждане на изстрела, а именно възникналото заблуждение у К., че евентуално предотвратява извършване на кражба, както и че пред него са изпрани лица от ромски произход, склонни към проява на агресия, а не такива изпълняващи служебните си задължения по преустановяване ел. захранването към неизрядни платци. Съдът съобразява и обстоятелството, че К. е пенсионер, т.е. същият с ниски доходи.

         На основание изложеното, съдът

Р Е Ш И:

         НА ОСНОВАНИЕ чл.6, ал.1, б.„а” във връзка с чл.1 от УБДХ НАЛАГА административно наказание на Ф.Г.К., ЕГН **********,***, ГЛОБА в полза на държавата в размер на СТО ЛЕВА.

РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване пред ПОС в срок до 24 часа от постановяването му на касационните основания, предвидени в НПК.

В случай на обжалване НАСРОЧВА делото пред Плевенски ОС на 03.09.2019 г. от 14.00 часа, за когато нарушителят е уведомен, ДА СЕ УВЕДОМИ Районна прокуратура гр.Левски.

 

                                               РАЙОНЕН СЪДИЯ: