РАЗПОРЕЖДАНЕ

гр. ЛЕВСКИ, 15.07.2019 г.

 

Районен съд - Левски, ІV състав, в закрито съдебно заседание на   петнадесети юли  2019 г. в състав:

                           Председател: СТОЙКА МАНОЛОВА

                                        

при участието на секретаря _ и прокурора _, като разгледа докладваното от съдия Манолова н.ч.х.дело №228 по описа за 2019 год., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

          Предявена е тъжба от В.Н.С., ЕГН**********, против К.Л.Х., с ЕГН**********, за престъпление по чл. 148, ал.2, вр. ал.1, т.2, вр. чл. 147, ал.1, пр.2 от НК.

          С разпореждане съдията докладчик е насрочил делото за разглеждане в с.з. на 06.08.2019г., но констатира, че в тъжбата се твърди, че подсъдимият, изпълнявайки заплахата да уволни от работа тъжителя, предявил в ОДМВР – Плевен жалба под вх.№812102-53/10.01.2019г., в която Х. твърдял, че е подложен на постоянен тормоз и следене от страна на служител от РУ – Левски и че това бил В.Н.С....

          Тъжителят моли да бъде наложено на подсъдимия съответно на вината му наказание. Претендира обезщетение за нанесените неимуществени вреди, като предявява граждански иск в размер на 10 000 лв.  претендира и направените по делото разноски.       

          Подсъдността по НПК се определя съгласно чл. 36, ал.1 от НПК по местоизвършване на деянието – делото е подсъдно на съда, в чийто район е извършено престъплението.

Изложените в тъжбата обстоятелства са, че деянието е осъществено чрез сигнал до ОД МВР – Плевен, предпоставя, че местоизвършването му е там, където е местонахождението на адресата на визираната писмена жалба. Адресатът на жалбата е ОДМВР – Плевен, поради което не са налице предпоставките за разглеждане на делото от РС – Левски.

Предвид горното, делото на основание чл. 42, ал.2 от НПК следва да бъде изпратено по подсъдност на съда, в района на който се намира адресатът на жалбата – РС – Плевен.

 

          На основание изложеното, съдът

Р А З П О Р Е Д И :

 

ПРЕКРАТЯВА на основание чл. 247а, ал.3, вр. 42, ал.2 от НПК съдебното производство по н.ч.х.д. №228 по описа на РС-Левски за 2019г., образувано по тъжба, подадена от В.Н.С., ЕГН**********, срещу подсъдимия К.Л.Х., за престъпление по чл. 148, ал.2, вр. ал.1, т.2, вр. чл. 147, ал.1, т.2 от НК.

ИЗПРАЩА делото по подсъдност на Районен съд – Плевен.

          Препис от разпореждането да се връчи на тъжителя.

         

 

                                                 СЪДИЯ:_____________