Мотиви към решение  №96 от 17.06.2019г., постановено по а.н.д. №169/2019г. по описа на РС - Левски.

                                                               

В РС - Левски е постъпило постановление с предложение за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание по отношение на Б.И.Б., ЕГН **********, с адрес: ***, за това, че на 04.01.2019г., в гр.Левски, обл.Плевен, по ул.”Александър Стамболийски”, управлявал МПС, което не е регистрирано по надлежния ред съгласно Наредба 1-45 от 24.03.2000г. за „Регистриране, отчет, пускане в движение и спиране на МПС и ремаркета теглени от тях и чл.140, ал.1 от ЗДвП – по пътищата отворени за обществено ползване се допускат само МПС и ремаркета, които са с табели с регистрационен номер, поставени на определените за това места – лек автомобил „***”, с номер на рама *** с поставени регистрационни табели *** с изтекъл срок на валидност на 13.07.2017г.

Обвиняемият Б. се явява лично в съдебно заседание. Моли съдът да му наложи глоба в минимален размер, тъй като е пенсионер и не работи.

 За РП гр. Левски се явява прокурор М. Т., която поддържа предложението, внесено от РП - Левски спрямо Б.. Счита, че са събрани категорични и недвусмислени доказателства относно обективната и субективната страна на престъплението. Пледира съдът да го освободи от наказателна отговорност и му наложи административно наказание.

Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено от фактическа страна следното:

Обвиняемият Б.И.Б. e роден на ***г***, с постоянен и настоящ адрес:***, българин, с българско гражданство, женен, с основно образование, не работи, неосъждан, ЕГН **********.

Б.И.Б. е привлечен в качеството на обвиняем за това, че на 04.01.2019г., в гр.Левски, обл.Плевен, по ул. Александър Стамболийски управлявал МПС, което не е регистрирано по надлежния ред съгласно Наредба 1-45 от 24.03.2000г. за „Регистриране, отчет, пускане в движение и спиране на МПС и ремаркета теглени от тях и чл.140, ал.1 от ЗДвП – по пътищата отворени за обществено ползване се допускат само МПС и ремаркета, които са с табели с регистрационен номер, поставени на определените за това места – лек автомобил „***”, с номер на рама *** с поставени регистрационни табели *** с изтекъл срок на валидност на 13.07.2017г.

На неустановен ден, началото на месец януари 2019г. синът на обвиняемия Б. – З. Б.И. закупил от неустановено лице лек автомобил „***”, с номер на рама *** с поставени регистрационни табели *** с изтекъл срок на валидност на 13.07.2017г.

Обвиняемият Б. е правоспособен водач и на 04.01.2019г. управлявал процесния лек автомобил в гр.Левски. Около 13.20 ч. на ул.”***” бил спрян за проверка от полицейските служители В. С. и Л. Л. При извършената служебна проверка било установено, че рег. табелите на автомобила са с изтекъл срок на валидност.

За така констатираното нарушение свидетелят В. С. съставил на обвиняемия Б. АУАН, който той подписал без възражения. Със съставения АУАН били иззети като доказателства СУМПС №***, контролен талон №***, СРМПС №***, полица за застраховка и 2 бр. рег. табели ***.

За изясняване на обстоятелствата по случая е изискана информация от ДМОС. От представения отговор се установява, че автомобил *** с  номер на рама *** е бил регистриран в Х. с рег. табели *** на името на фирма ***. Регистрацията била прекратена на 13.07.2017г. във връзка с експорт на автомобила.

Така описаната фактическа обстановка се установява от представените по досъдебно производство №ЗМ 31/2019 г. по описа на  РУ-Левски, пр.пр.№86/2019 г. по описа на РП - Левски доказателствени средства, приобщени към доказателствения материал по делото.

От така установената по несъмнен начин фактическа обстановка и доказателствата по делото, се налага изводът, че с деянието обвиняемият Б. е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъпление по чл.345, ал.2, във вр. с ал.1 от НК, за което е предвидено наказание лишаване от свобода до една година или глоба от петстотин до хиляда лева.

Разпоредбата на чл. 140, ал.1 от ЗДвП предвижда, че по пътищата, отворени за обществено ползване се допускат само моторни превозни средства и ремаркета, които са регистрирани и с табели с регистрационен номер, поставени на определените за това места.

Съгласно разпоредбата на чл. 140, ал.2 от ЗДвП, условията и редът за регистриране, отчет, пускане в движение и спиране от движение на моторни превозни средства и ремаркета, теглени от тях, се определя с наредба на министъра на вътрешните работи.

От обективна страна е безспорно установено, че на посочената дата и място обвиняемият е управлявал моторно превозно средство –  лек автомобил „***”, с номер на рама *** с поставени регистрационни табели *** с изтекъл срок на валидност на 13.07.2017г.

Престъплението по чл. 345, ал.2, вр. ал.1 от НК е формално, на просто извършване и за неговата съставомерност и довършеност е необходимо и достатъчно единствено управление на моторно превозно средство което не е регистрирано по надлежния ред, като не е необходимо да са настъпили други общественоопасни последици.  

Деянието е извършено при форма на вина пряк умисъл – деецът е съзнавал общественоопасния характер на деянието, предвиждал е настъпването на общественоопасните последици. Обвиняемият е съзнавал, че управляваното от него МПС не е регистрирано по надлежния ред, но въпреки това го управлявал, като е нарушил разпоредбата на чл. 140, ал.1 от ЗДвП.

Обвиняемият Б.И.Б. е пълнолетен и към момента на извършване на деянието не е осъждан. За извършеното от Б. престъпление се предвижда наказание лишаване от свобода до една година или глоба от петстотин до хиляда лева. Към момента на извършване на деянието Б. не е бил осъждан и освобождаван от наказателна отговорност по реда на чл.78а от НК, което се изяснява от приложената справка за съдимост. С деянието не са причинени имуществени вреди.

От изложеното съдът приема, че са налице предпоставките за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание по отношение на обвиняемия Б..

            При определяне размера на наказанието по отношение на обвиняемия съдът взе предвид съдействието, което е оказал на органите на досъдебното производство за разкриване на обективната истина, обществената опасност на деянието и дееца, имотното му състояние, причините и мотивите за извършване на престъплението.

Предвид изложеното съдът счита, че наказанието следва да бъде определено при превес на смекчаващите отговорността и вината обстоятелства.

            С оглед на горното съдът приема, че следва по отношение на обвиняемия Б. да бъде наложена глоба в минималния размер, предвиден в НК, а именно хиляда лева.

Водим от горните мотиви съдът постанови решението си.

 

 

СЪДИЯ: