Мотиви към Решение  №98 от 18.06.2019г., постановено по АНД №184/2019г. по описа на РС - Левски.

 

В Районен съд – гр. Левски е внесено мотивирано постановление от Районна прокуратура – гр. Левски за освобождаване от наказателна отговорност с налагане на административно наказание по чл.78а от НК на Н.З.Й. ***, за това, че на 21.05.2019г. около 15:50 часа в с.О., по ул.”***”, пред дом №*, като непълнолетен, но могъл да разбира свойството и значението на деянието и да ръководи постъпките си, управлявал МПС – мотопед „***”, без поставена регистрационна табела и с № на рама ***, което не е регистрирано по надлежния ред – съгласно Наредба №І-45 от 24.03.2000г. за регистриране, отчет, пускане в движение и спиране на МПС и ремаркета теглени от тях и чл.140, ал.1 от ЗДвП – „По пътищата, отворени за обществено ползване се допускат само моторни превозни средства и ремаркета, които са с табели и регистрационен номер, поставени на определените за това места – престъпление по чл.345, ал.2, вр. с ал.1, във вр. с чл.63, ал.1, т.4 от НК.

В проведеното по делото съдебно заседание представителят на Районна прокуратура – гр.Левски поддържа изцяло внесеното предложение. Счита, че по делото са събрани категорични доказателства  относно обективната и субективната страна  на престъплението. Посочва, че разпитан в качеството на обвиняем, в присъствието на служебен защитник Й. бил признал вината си, като самопризнанието било в унисон с всички събрани по делото доказателства. Моли съдът да го признае за виновен и да го освободи от наказателна отговорност с налагане на съответното административно наказание, тъй като са налице предпоставките на чл.78а от НК.

Защитникът – адв.Р.Р. пледира, че обвинението, за което е привлечен като обвиняем подзащитният й, е доказано от обективна и субективна страна, както и че са налице предпоставките за прилагане на института на освобождаване от наказателна отговорност. Моли да бъде съобразено, че обвиняемият е непълнолетен и предвиденото в закона наказание да бъде заменено.

Обвиняемият Н.З.Й., редовно призован, не се явява.

Съдът, като взе предвид събраните по делото доказателства, както и доводите на страните, приема за установено следното:

От фактическа страна:

Обвиняемият Н.З.Й. е роден на *** ***, обл.Плевен, ул.”***” №*, българин, с българско гражданство, с основно образование – ученик в Основно училище „***”, с.О., неженен, неосъждан, ЕГН:**********.

На 21.05.2019г., около 15,50 часа, в с.О., обл.Плевен, по ул.”***”, обвиняемият управлявал мотопед „***”, с номер на рама ***, без поставени регистрационни табели, който не бил регистриран.

По същото време свидетелят И. М. И.– служител на РУ-Левски, заедно с колегата си А. П., изпълнявали служебните си задължения, като след получен сигнал отишли в село О. На ул.”***”, пред дом №* същите установили обвиняемият Н.Й., който управлявал процесния мотопед без поставени регистрационни табели и спрели същият за проверка. В хода на проверката била установена самоличността на водача, марката на мотопеда и номера на рамата му. След справка с ОДЧ било установено, че мотопедът не е регистриран.

За така констатираното нарушение св.И. съставил АУАН, сер.АА№251590/21.05.2019г. Актът бил предявен на обвиняемия и подписан от него без възражения. Извършен бил оглед на местопроизшествие и било образувано настоящото досъдебно производство.

По доказателствата:

Така описаната фактическа обстановка се установява от събраните в хода на досъдебното производство и ценени на основание чл.378, ал.2 от НПК гласни и писмени доказателства и доказателствени средства, както следва: гласни доказателствени средства -  показанията на свидетеля И. М. И., обясненията на обвиняемия; писмени доказателства и доказателствени средства - протокол за оглед на местопроизшествие, ведно с фотоалбум към него, АУАН сер.АА№251590/21.05.2019г., протокол за извършена проверка в ИС на МВР, справка за нарушител/водач, справка от МКБППМН – община Левски, характеристична справка, справка за съдимост.

Събраните по делото доказателства са еднопосочни и безпротиворечиви по отношение на описаната в мотивираното постановление на РП – Левски и приета за установена от съда фактическа обстановка.

Съдът даде изцяло вяра на депозираните по делото свидетелски показания, като логични и безпротиворечиви, даващи показания за непосредствено възприетото от свидетеля по време на изпълнение на служебните му задължения. От тях се установява по безспорен начин, датата и мястото на осъществяване на деянието, че именно обвиняемият е лицето, управлявало процесния мотопед, както и установеното от полицейските служители по време на осъществената проверка.

Кредитирани бяха и обясненията на Н.З.Й., дадени в хода на досъдебното производство след привличането му в качеството му на обвиняем, в които заявява, че се признава за виновен, че мотопедът е негов, но няма документи. Посоченото се подкрепя от останалия доказателствен материал, включително показанията на разпитания полицейски служител, пред който обвиняемият е заявил същите обстоятелства по време на извършената проверка. В частта им, в която Й. заявява, че не е знаел, че мотопедът трябва да се регистрира, съдът цени обясненията само като израз на правото му на защита, доколкото в тази им част същите се опровергават от останалите гласни доказателствени средства по изложените вече съображения.

В подкрепа на гласните доказателствени средства са и приобщените по делото писмени доказателства и доказателствени средства, които се възприеха изцяло като официални документи, издадени от компетентни длъжностни лица в кръга на техните функции и по предвидения в закона ред. От приложения по делото протокол за извършена справка в информационната система на МВР по номер на рама на процесния мотопед, се установява по категоричен начин, че същият не е регистриран.

От правна страна:

С оглед установената по делото фактическа обстановка се налага изводът, че обвиняемият Н.З.Й. е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъплението по чл.345, ал.2, вр. с ал.1, във вр. с чл.63, ал.1, т.4 от НК.

От обективна страна, на 21.05.2019г. около 15:50 часа в с.О., по ул.”***”, пред дом №89, управлявал МПС – мотопед „***”, без поставена регистрационна табела и с № на рама ***, което не е регистрирано по надлежния ред – съгласно Наредба №І-45 от 24.03.2000г. за регистриране, отчет, пускане в движение и спиране на МПС и ремаркета, теглени от тях и чл.140, ал.1 от ЗДвП.

Безспорно е по делото обстоятелството, че управляваният от обвиняемия мотопед представлява моторно превозно средство по смисъла на §6, т.11 от Допълнителните разпоредби на ЗДвП, тъй като е снабден с двигател.

Съгласно чл.140, ал.1, изр.1 от ЗДвП по пътищата, отворени за обществено ползване, се допускат само моторни превозни средства и ремаркета, които са регистрирани и са с табели с регистрационен номер, поставени на определените за това места. В чл.3, ал.1 от Наредба №1-45 от 24.03.2000г. е предвидено, че моторните превозни средства и ремаркетата се регистрират в срок до един месец от придобиване на собствеността.

Безспорно установено от доказателствата по делото е, че процесният мотопед не е бил регистриран и към момента на проверката същият е бил без поставена регистрационна табела.

Авторството на деянието е категорично установено от обсъдените по-горе гласни доказателствени средства.

От субективна страна престъплението е извършено при форма на вината пряк умисъл. Макар и непълнолетен, от дадените от обвиняемия обяснения се установява безспорно, че същият е могъл да разбира свойството и значението на извършеното и да ръководи постъпките си. Установява се, че Й. е съзнавал, че мотопедът е без регистрационни табели, не е бил регистриран по надлежния ред, но въпреки това е искал, целял именно неговото управление. Посоченото се потвърждава и от показанията на свидетеля И., пред който обвиняемият е заявил, че мотопедът е негов и няма документи.

По наказанието:

Налице са предпоставките на чл.78а от НК за освобождаване на обвиняемия от наказателна отговорност и налагане на административно наказание глоба.

За престъплението по чл.345, ал.2, вр. ал.1 от НК се предвижда наказание до три години лишаване от свобода, а именно лишаване от свобода до една година или глоба. Обвиняемият е неосъждан и не е освобождаван от наказателна отговорност по реда на чл.78а от НК. От процесното престъпление няма съставомерни имуществени вреди.

Съгласно разпоредбата на чл.78а, ал.6 от НК, когато са налице основанията по чл.78а, ал.1 от НК и деянието е извършено от непълнолетно лице, съдът го освобождава от наказателна отговорност, като му налага административно наказание обществено порицание или възпитателна мярка. Съдът намери, че от естество да постигне целите на индивидуалната и генералната превенция в процесния случай е административно наказание „Обществено порицание”, което да бъде изпълнено чрез прочитане диспозитива на решението пред учителския и ученическия колектив на учебното заведение, където обвиняемият е ученик, а именно основно училище „***”, с.О. Съдът намери, че така посоченото наказание, в съвкупност с младата възраст на обвиняемия и самият факт на предаването му на съд по настоящото производство, ще имат необходимото превъзпитателно и поправително въздействие спрямо личността му, а от друга страна административното наказание ще има възпитателно и предупредително въздействие и върху връстниците му.

Предвид на изложените мотиви съдът постанови решението си.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: