МОТИВИ по НОХД № 292/2019 г. по описа на РС-гр.Левски

 

          Срещу подсъдимия В.М.П. *** е повдигнато и предявено обвинение за това, че на 11.08.2019 г. около 16:50 часа в гр.Левски, обл.Плевен, по ул.”***”, като непълнолетен, но могъл да разбира свойството и значението на деянието и да ръководи постъпките си, управлявал МПС – лек автомобил „***” с № на рама ***, с поставени табели с рег. № ***, като контролните знаци са издадени за друго МПС – „***”, жълт на цвят, с № на рама *** – престъпление по чл.345, ал.1, във връзка с чл.63, ал.1, т.4 и т.5 от НК.

В съдебно заседание представителят на РП Левски поддържа повдигнатото и предявено обвинение срещу подсъдимия. Моли съда да го признае за виновен и да му наложи минималното предвидено в закона наказание лишаване от свобода със съответен изпитателен срок, алтернативно - обществено порицание.

Подсъдимият се признава за виновен, съжалява за извършеното и моли съда да не му налага наказание лишаване от свобода.

Защитникът на подсъдимия изразява становище, че обвинението е доказано и моли съда като има предвид доброто процесуално поведение на подсъдимия и другите смекчаващи отговорността и вината обстоятелства, да наказание обществено порицание.

          Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено следното:

          Подсъдимия В.М.П., роден на *** ***, с постоянен и настоящ адрес ***, с българско гражданство, с начално образование, неженен, безработен, неосъждан, ЕГН **********.

          На 11.08.2019 г. около 16:50 часа подсъдимият като водач на посочения по-горе лек автомобил бил спрян за проверка от органите на РУ на МВР Левски. При извършената документална проверка било установено, че регистрационният номер на автомобила е издаден за друго МПС. Подсъдимият признава, че тъй като продал автомобила, за който били издадени рег. табели без тях, поставил табелите на автомобила, който бил в двора му и който нямал рег. номера. На обвиняемият бил съставен АУАН, в който били описани констатираните нарушения.

          Тази фактическа обстановка се установява от пълните признания на подсъдимия, показанията на разпитания в съдебно заседание свидетел и приложените писмени доказателства.

При това положение, съдът приема, че подсъдимия е осъществил от обективна и субективна страна престъплението по чл.345, ал.1, във връзка с чл.63, ал.1, т.4 и т.5 от НК, за което следва да носи наказателна отговорност.

При определяне вида и размера на наказанието, съдът преценява всички смекчаващи и отегчаващи отговорността и вината обстоятелства, както и обществената опасност на деянието и дееца. Подсъдимият не е осъждан на лишаване от свобода, прави пълни признания, има добро процесуално поведение, съжалява и се разкайва за стореното. Подсъдимият макар и непълнолетен е могъл да разбира и да ръководи постъпките си.

При това положение, съдът е осъдил подсъдимия на обществено порицание, което наказание да бъде изпълнено чрез прочитане на присъдата по местното радио.

          Воден от горното, съдът постанови присъдата си.

 

                                                ПРЕДСЕДАТЕЛ: