Р Е Ш Е Н И Е

 

гр. ЛЕВСКИ,   18.09.  2019 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

        

Районен съд гр.Левски в съдебно заседание на _осемнадесети септември_ две хиляди и деветнадесета година в състав:

                                     

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДЕСИСЛАВА НИКОЛАЕВА

 

при секретаря _Илияна Петрова и в присъствието на прокурора __, като разгледа докладваното от съдия Николаева а.н.д. №_327_ по описа за _2019_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

         В Районен съд Левски е постъпила преписка по съставен акт за констатиране на дребно хулиганство против А.В.В., ЕГН **********,***, за това че на 18.09.2019 г. в гр.Левски, обл.Плевен, в 01:15 часа пред обект „Баничарница” находящ се на ул.”***” и в 01:30 часа пред магазин в гр.Левски, находящ се на ул.”***” е нарушил обществения ред, изразяващо се в непристойна проява в употреба на ругатни, псувни и други неприлични изрази на публично място пред повече хора в оскърбително отношение и държане към гражданите, изразяващо се в това, че е напсувал и заплашил лицата М. Х., В. И. с думите „Ще ви убия, ще ви еба майката” и е извадил нож, като с ножа е ударил по вратата на баничарницата, след което е отишъл пред магазин находящ се в гр.Левски, ул.”***” и е заплашил лицата Т. Т., Е.Й. и Д. Ф. с думите „Ще ви еба майката турска, ще ви очистя”, „Имам списък на всички ви” и е извадил нож срещу тях. А.В. с държанието си и поведението си е нарушил обществения ред, но поради своята ниска степен на обществена опасност, не представлява престъпление по чл.325 от НК, с което е нарушил чл.1 от УБДХ.

         Нарушителят е доведен в съдебно заседание и изслушан. Заявява, че съжалява за случилото се и обещава, че повече няма да се повтори. Моли съда да му наложи наказание глоба.

Районна прокуратура гр. Левски – уведомена – не се представлява.

Съдът, като прецени събраните по делото доказателства и материалите приложени към преписката, приема за установено следното:

         Нарушителят А.В.В. е роден на ***г. в гр.Видин, с постоянен и настоящ адрес ***, българин, с българско гражданство, безработен, неженен – живее на семейни начала, осъждан, ЕГН **********.***, около 01:15 часа, нарушителят се намирал пред обект „Баничарница” находящ се на ул.”***”. По същото време в баничарницата се намирали свидетелката  М. Х. и нейният съпруг – В. И. При тях дошъл нарушителят А.В., когото същите не познавали, във видимо нетрезво състояние. Същият започнал да псува свидетелката М. Х. и съпруга й. Заплашил същите с думите  „Ще ви убия, ще ви еба майката”. В. извадил и нож, като с него ударил по вратата на баничарницата. Свидетелката Х. се изплашила и се възмутила от поведението на В..

         Около 01:30 часа нарушителят А.В. ***, находящ се на ул.”***”. По същото време там се намирали свидетелите Т. Т., Е. Й. и Д. Ф. Без да е налице повод или причина за това, В. започнал да псува и обижда свидетелите Т., Й. и Ф. В. заплашил свидетелите с думите „Ще ви еба майката турска, ще ви очистя”, „Имам списък на всички ви”. След това А.В. извадил нож и го насочил спрямо Т., Й. и Ф. Последните се уплашили и възмутили от поведението му.

         Описаната по-горе фактическа обстановка се установява безпротиворечиво от показанията на свидетелите Т. Т., Е. Й., Д. Ф., М.Х. Посочените гласни доказателствени средства са еднопосочни и безпротиворечиви относно датата, мястото и авторството на осъщественото деяние. Не са събрани други доказателства, които да ги опровергават. Показанията изхождат от лица, за които няма данни за каквато и да било заинтересованост от изхода на делото и преднамерено уличаване на В. в извършеното нарушение. Поради изложените съображения, съдът ги кредитора изцяло.

С оглед на така установеното по делото от фактическа страна, съдът намира, че с действията си А.В.В. е извършил непристойна проява, с която е нарушил обществения ред, като в кратък интервал от време, на публични места, в присъствие на повече от едно лица, е отправил към тях ругатни, обиди, закани. С действията си същият е изразил оскърбително отношение спрямо личността на свидетелите и е нарушил обществения ред. По своето естество обаче, деянието не се отличава с такава степен на обществена опасност, въздигаща го в престъпление. Поради своята по-ниска степен на обществена опасност, осъщественото от А.В. не съставлява престъпление по чл.325 от НК, а проява на дребно хулиганство, по смисъла на чл.1, ал.2 УБДХ. 

Предвид на изложеното съдът намира, че следва да признае А.В.В. за виновен в извършване на вмененото му нарушение и да му наложи съответно наказание.

Съдът намира, че по отношение на нарушителя целите на наказанието биха се изпълнили с налагане на предвиденото в чл.1, ал.1, т.2 УБДХ наказание глоба.

При индивидуализиране на наказанието съдът взе предвид като отегчаващи отговорността обстоятелствата, относно естеството на извършените непристойно действия, както и че същите са били насочени спрямо личността на няколко лица. Като смекчаващи отговорността обстоятелства съдът взе предвид

процесуалното поведение на нарушителя, който изрази съжаление за случилото се, както и обстоятелството, че е безработен. Поради това съдът намира, че по отношение на А.В. следва да бъде наложена глоба към средата на предвидения в чл.1, ал.1, т.2 УБДХ размер, а именно глоба в размер на 300 лв.

         Водим от горното, съдът

 

Р Е Ш И:

 

ПРИЗНАВА А.В.В. роден на *** г. в гр.Видин, с постоянен и настоящ адрес ***, българин, с българско гражданство, безработен, неженен – живее на семейни начала, осъждан, ЕГН **********, за ВИНОВЕН в това, че на 18.09.2019 г. в гр.Левски, обл.Плевен, в 01:15 часа пред обект „Баничарница” находящ се на ул.”***” и в 01:30 часа пред магазин в гр.Левски, находящ се на ул.”***” е нарушил обществения ред, изразяващо се в непристойна проява в употреба на ругатни, псувни и други неприлични изрази на публично място пред повече хора в оскърбително отношение и държане към гражданите, изразяващо се в това, че е напсувал и заплашил лицата М.Х., В. И. с думите „Ще ви убия, ще ви еба майката” и е извадил нож, като с ножа е ударил по вратата на баничарницата, след което е отишъл пред магазин находящ се в гр.Левски, ул.”***” и е заплашил лицата Т. Т., Е. Й. и Д. Ф. с думите „Ще ви еба майката турска, ще ви очистя”, „Имам списък на всички ви” и е извадил нож срещу тях, като деянието поради своята по – ниска степен на обществена опасност, не представлява престъпление по чл. 325 от НК, поради което и на основание чл.1, ал.2, във вр. с ал.1, т.2 от УБДХ му НАЛАГА административно наказание ГЛОБА в полза на държавата в размер на ТРИСТА ЛЕВА.

РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване пред ПОС в срок до 24 часа от постановяването му на касационните основания, предвидени в НПК.

В случай на обжалване НАСРОЧВА делото пред ПОС на 20.09.2019 г. от 14.00 ч., за когато нарушителят уведомен. Да се уведоми РП-Левски.       

 

 

                                               РАЙОНЕН СЪДИЯ: