РЕШЕНИЕ

 

гр. ЛЕВСКИ, _07.04. 2011 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Левченски районен съд в публичното съдебно заседание на _седми март_ 2011 г. в състав:

 

                           Председател: _МАРГАРИТА ДИМИТРОВА_

                                    Съдебни заседатели:

                              

при участието на секретаря _В.Д.  и прокурора ­­_, като  разгледа докладваното от съдия Димитрова а.н. дело № 22 по описа за _2011_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

          Производството е по реда на чл.59 и следващите от ЗАНН.

            В Районен съд гр.Левски е постъпила жалба от Н.Н. ***, с ЕГН **********, против наказателно постановление № 35-0000530/13.09.2010 г. на Началника на ОО „КД-ДАИ” – гр.Плевен.

            В жалбата са изложени възражения за допуснати съществени процесуални нарушения, които са довели до незаконосъобразност на издаденото наказателно постановление. Сочи се на първо място, че обжалваното наказателно постановление е издадено на основание АУАН №098461/18.08.2010 г., който е написан нечетливо, а това е възпрепятствало жалбоподателя да го прочете и разбере за какво точно административно нарушение е обвинен, да направи възражения и да се защити, както и да се установи дали същият съдържа задължителните реквизити, съобразно изискванията на чл.42 от ЗАНН.

            Жалбоподателят излага съображения, че административно – наказващият орган му е наложил наказание за „маловажен случай”, предвид липсата на вредни последици от деянието и факта, че до момента не са му налага глоби по Закона за автомобилните превози. Счита, че е следвало да бъде само предупреден, че при повторно извършено нарушение ще му бъде наложено административно наказание, а направената преценка за липса на маловажност от наказващият орган е неправилна, поради което е налице основание за отмяна на издаденото против него наказателно постановление.

            Излага съображения и относно наличието на сериозно разминаване в наказателното постановление между законните норми, които са посочени като нарушени и описанията на нарушенията, което не му позволява да разбере за какво точно нарушение е санкциониран, а това е накърнило правото му на защита.

            На следващо място в жалбата се твърди, че в обстоятелствената част на наказателното постановление, поради посочване на две дати, едната – 18.08.2010 г., а другата – 15.08.2010 г., не става ясно на коя от тях се счита, че са извършени нарушенията. Във връзка с горното излага доводи, че е посочено само мястото, където е извършена проверката, но не и мястото на извършване на двете деяния, които са му вменени.

            Счита, че наказващият орган му е наложил глоби в много по – висок размер от минималния, без да са налице основания за това.

В съдебно заседание, жалбоподателят, чрез процесуалния си представител – адв.В.Н. ***, поддържа изцяло депозираната жалба, и на посочените в нея основания моли съда да постанови решение, с което да отмени изцяло обжалваното наказателно постановление, като незаконосъобразно.

Ответната страна по жалбата ОО”КД-ДАИ” – гр.Плевен - не се представлява в съдебно заседание, но в писмото, с което е изпратена жалбата, ведно с цялата преписка, взема становище наказателното постановление да бъде потвърдено.

Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено следното от фактическа и правна страна:

Жалбата е подадена в срока по чл.59 от ЗАНН, поради което се явява процесуално допустима и следва да бъде разгледана по същество.

Разгледана по съществото жалбата е основателна.

Видно от приложените по делото писмени доказателства е, че на 18.08.2010 г., на път Плевен – Русе, на разклона за с.Изгрев, на жалбоподателя била извършена проверка от служители на ОО „КД-ДАИ”– Плевен. В хода й констатирали, че Н.Н., като водач на автобус „Сетра” с рег.№ *, собственост на „Д.”, при извършване на обществен превоз на пътници /специализиран/ по маршрут Дойренци – Левски – Обнова, с пътен лист №268817, е извършил две нарушения, установени от представен тахографски лист за дата 15.08.2010 г., а именно: не ползва междудневна почивка от минимум девет часа и не заменя тахографския лист с нов при продължителност на превоза над 24 часа. За констатираните нарушения, свидетелят Л.Б. му съставил акт за установяване на административно нарушение №098461 от 18.08.2010 г. В него е отразено, че жалбоподателят виновно е нарушил разпоредбите на чл.8, пар.1 от Регламент 561/EU и чл.15, пар.2 от Регламент 3821/85, а като доказателство за извършените нарушения са иззети АУАН №387067 и тахографски лист за 15.08.2010 г.

Въз основа на така съставеният акт е издадено и обжалваното наказателно постановление, с което на основание чл.93, ал.4 от Закона за автомобилните превози, на Н.Н. е наложено административно наказание глоба в размер на 800 лева, за нарушение на чл.8, пар.1 от Регламент 561/2006, във вр. с чл.78, ал.1, т.1 от същия закон, и на основание чл.95, ал.1 от Закона за автомобилните превози, му е наложено административно наказание глоба в размер на 750 лева, за нарушение на чл.15, пар.2 от Регламент 3821/85, във вр. с чл.78, ал.1, т.2 от същия закон.

Изложената по – горе фактическа обстановка се установява от всички събрани писмени и гласни доказателства по делото, но съдът счита, че при съставяне на акта и издаването на обжалваното наказателното постановление са допуснати съществени нарушения на процесуалните правила, които са основание за неговата цялостна отмяна.

От множеството цитирани в жалбата и преповторени в съдебно заседание възражения от процесуалния представител на жалбоподателя, съдът намира за основателно възражението, относно неправилното и непълно посочване на законните разпоредби, които са били виновно нарушени.

По повод на първото описано нарушение в съставеният акт за установяване на административно нарушение, актосъставителят е отразил, че жалбоподателя виновно е нарушил чл.8, пар.1 от Регламент 561/EU, тъй като за дата 15.08.2010 г. не ползва междудневна почивка от минимум 9 часа. Текстът на чл.8, пар.1 от посочения Регламент урежда само двата вида почивки, които водачът следва да ползва, а именно: дневни и седмични, поради което конкретно посочения текст не съответства на словесно описаното в акта административно нарушение. Времетраенето на почивките е регламентирано в чл.8, пар.5, съгласно който текст минималния размер на следващата дневна почивка за период от 24 часа, която водачът трябва да ползва при извършване на обществен превоз, е минимум 9 часа. Именно този текст е следвало да бъде посочен като виновно нарушен от жалбоподателя по пункт първи от акта, съобразно установената фактическа обстановка при извършване на проверката. Освен това в съставеният акт на Н. е налице и пропуск, относно посочване на текста и наименованието на нарушения закон, а именно разпоредбата на чл.78, ал.1, т.1 от Закона за автомобилните превози, която препраща към изискванията на цитирания по – горе Регламент 561/2006. Този пропуск е „отстранен” едва от наказващия орган, като е допълнена в наказателното постановление и цитираната препращаща разпоредба от Закона за автомобилните превози.

Освен, че е налице същото допълване на препращащата норма в наказателното постановление и за второто описано в акта административно нарушение, по отношение на него съдът намира, че словесното му описание, а именно: „за дата 15.08.2010 г. не заменя тахографския лист с нов при продължителност на превоза над 24 часа”, не съответства на нито една от предвидените хипотези в санкционната разпоредба на чл.95, ал.1 от Закона за автомобилните превози. Словесно описаното нарушение по пункт втори от наказателното постановление предполага неговото осъществяване чрез бездействие, а предвидените изпълнителни деяния в общо шестте различни хипотези на санкционната норма, се осъществяват само чрез действие. От една страна неправилното подвеждане на нарушението към друга санкционна норма е обусловило незаконосъобразност на издаденото наказателно постановление. От друга страна, наказващият орган, като не е конкретизирал изрично коя точно от изброените хипотези е имал предвид при ангажиране на административно наказателната отговорност на жалбоподателя, съществено е нарушил и правото му на защита.

Допуснатите процесуални нарушения са съществени. Като такива безспорно са довели до нарушаване на правото на защита на жалбоподателя, тъй като на практика, след като е бил лишен от възможността да разбере в извършване на какво нарушение е обвинен, не може да осъществи и адекватна защита. Констатираните процесуални нарушения са довели до издаване на едно неправилно и незаконосъобразно наказателно постановление, което следва да бъде отменено. Предвид гореизложеното, съдът намира за безпредметно да коментира останалите възражения, изложени в жалбата и поддържани в съдебно заседание от процесуалния представител на жалбоподателя.

Водим от горните мотиви, съдът

 

                                                            Р Е Ш И:

 

ОТМЕНЯ наказателно постановление № 35-0000530/13.09.2010 г. на Началника на ОО „КД-ДАИ” – гр.Плевен, с което на Н.Н. ***, с ЕГН **********, на основание чл.93, ал.4 от Закона за автомобилните превози е наложено административно наказание глоба в размер на 800 лева, за нарушение на чл.8, пар.1 от Регламент 561/2006, във вр. с чл.78, ал.1, т.1 от същия закон, и на основание чл.95, ал.1 от Закона за автомобилните превози, му е наложено административно наказание глоба в размер на 750 лева, за нарушение на чл.15, пар.2 от Регламент 3821/85, във вр. с чл.78, ал.1, т.2 от същия закон, КАТО НЕПРАВИЛНО И НЕЗАКОНОСЪОБРАЗНО.

            РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване пред Административен съд гр.Плевен в 14 – дневен срок от получаване на съобщението, че е изготвено.

 

                                               

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: