РЕШЕНИЕ

 

гр. ЛЕВСКИ, _18.04_ 2011 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Левченски районен съд в публичното съдебно заседание на осемнадесети април 2011 г. в състав:

 

                           Председател: _МАРГАРИТА ДИМИТРОВА_

                                    Съдебни заседатели:

                              

при участието на секретаря В.Д. и прокурора ­­_, като разгледа докладваното от съдия Димитрова а.н. дело № ­­62 по описа  за 2011 год., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

В РС Левски е постъпило постановление с предложение за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание по отношение на В.Б. ***, за това, че на 02.10.2010 г., около 22:55 часа, в с.Обнова, обл.Плевен, на ГП – Е 83 при км.56+810, управлявал моторно превозно средство – лек автомобил „Ауди *”, с рег. № *, без съответно свидетелство за управление на моторно превозно средство, в едногодишен срок от наказването му по административен ред с наказателно постановление №843/21.08.2009 г. на Началник РУП – Пордим, влязло в законна сила на 28.10.2009 г., за управление на моторно превозно средство, без съответно свидетелство за управление.

Престъпление по чл.343 в, ал.2, във вр. с ал.1 от НК.

За РП Левски, редовно призовани, не се явява представител, не взема допълнително становище.

Обвиняемия Б. се явява в съдебно заседание, признава се за виновен и дава обяснения по случая. Моли съда за минимално по размер наказание глоба, тъй като е безработен.

Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено следното от фактическа и правана страна:

На 02.10.2010 г., свидетелите Ц.Н. и И.С. – мл.автоконтрольори в Сектор „ПП” при ОД на МВР – Плевен, работили по контрол на пътното движение на ПП І-83, в отсечка КАТ – Плевен – района за с.Морава. Около 22:30 часа се намирали на км.56+810, в центъра на с.Обнова, обл.Плевен. Около двадесет минути след пристигането им, фиксирали с техническо средство TR-4 с фабричен №276, скорост от 84 км./ч., при разрешени 50 км./ч., на лек автомобил „Ауди *”, с рег. № *, който спрели за проверка. Свидетелите установили самолчиността на водача по лична карта – В.Б. ***. Същият не представил свидетелство за управление на моторно превозно средство и контролен талон към него, като заявил, че не притежава такова. Свидетелите Н. и С. извършили проверка в информационните масиви на МВР, от която се установило, че Б. нямал отпечатано свидетелство и нито една регистрирана категория. Освен това било установено, че с наказателно постановление на Началник на РУП – Пордим, влязло в законна сила на 28.10.2009 г., Б. бил наказан и по административен ред за същото деяние – за управление на МПС, без съответно свидетелство за управление. За констатираното нарушение, свидетелят Н. съставил на обвиняемия акт за установяване на административно нарушение по ЗДвП.

По случая било образувано досъдебно производство, което приключило с внасяне на предложение от РП Левски за освобождаване от наказателна отговорност с налагане на административно наказание по отношение на обвиняемия Б. за престъпление по чл.343в, ал.2, във вр. с ал.1 от НК.

Описаната фактическа обстановка се установява от събраните по делото писмени доказателства.

Видно от приложения по делото АУАН №2686/02.04.2010 г. е, че на обвиняемия е съставен такъв за това, че на посочената в него дата, час и място освен че, управлявал лек автомобил „Ауди *”, с рег. № *, с превишена скорост в населено място, но и без да притежава свидетелство за управление на МПС.

Видно от приложеното по делото наказателно постановление №843 от 21.08.2009 г. на Началник РУП – Пордим, влязло в законна сила на 28.10.2009 г. е, че на В.Б. е наложено административно наказание глоба, заменена с обществено порицание, за това, че е управлявал МПС, без да притежава свидетелство за управление на МПС.

Видно от приложената по делото справка от Сектор КАТ – ОДП - гр.Плевен е, че обвиняемият няма нито една регистрирана категория, няма отпечатано свидетелство.

 От приложените по делото писмени доказателства безспорно се установява, че Б., след като е наказан по административен ред с влязло в законна сила наказателно постановление на 28.10.2009 г., за това, че е управлявал, като неправоспособен, и в едногодишен срок от влизането му в законна сила – на 02.10.2010 г. отново е извършил същото деяние, с което е осъществил от обективна и субективна страна състава на чл.343 в, ал.2, във вр. с ал.1 от НК.

За извършеното престъпление законът предвижда наказание лишаване от свобода до две години. В резултат на деянието не са причинени имуществени вреди. Деецът не е осъждан /видно от справката за съдимост/ и не е освобождаван от наказателна отговорност, поради което съдът счита, че са налице условията за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание.

При определяне размера на наказанието съдът, взе предвид признанието на вината от обвиняемия, съдействието, което е оказал за разкриване на обективната истина по делото, младата му възраст, както и тежкото му имотно положение – Б. е безработен и без постоянни доходи, поради което наказанието следва да бъде определено при превес на смекчаващите отговорността и вината обстоятелства.

Предвид изложеното съдът приема, че на В.Б. следва да бъде наложено административно наказание глоба в размер към минималния, предвиден в закона, а именно в размер на 1000 лева.

Водим от горните мотиви, съдът

 

                                                                 Р Е Ш И:

 

ОСВОБОЖДАВА В.Б. ***, с ЕГН **********, ОТ НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ за извършено деяние по чл.343 в, ал.2, във вр. с ал.1 от НК, за това, че на 02.10.2010 г., около 22:55 часа, в с.Обнова, обл.Плевен, на ГП – Е 83 при км.56+810, управлявал моторно превозно средство – лек автомобил „Ауди *”, с рег. № *, без съответно свидетелство за управление на моторно превозно средство, в едногодишен срок от наказването му по административен ред с наказателно постановление №843/21.08.2009 г. на Началник РУП – Пордим, влязло в законна сила на 28.10.2009 г., за управление на моторно превозно средство, без съответно свидетелство за управление.

НАЛАГА на основание чл.78а от НК на В.Б.  административно наказание ГЛОБА в полза на държавата в размер на ХИЛЯДА ЛЕВА.

РЕШЕНИЕТО подлежи на жалба и протест пред ПлОС в 15-дневен срок от днес.

 

 

                                                    РАЙОНЕН СЪДИЯ: