РЕШЕНИЕ

 

гр. ЛЕВСКИ, _29.04. 2011 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Левченски районен съд в публичното съдебно заседание на _осемнадесети април_ 2011 г. в състав:

 

                           Председател: _МАРГАРИТА ДИМИТРОВА_

                                    Съдебни заседатели:

                              

при участието на секретаря _В.Д.  и прокурора ­­_, като  разгледа докладваното от съдия Димитрова а.н. дело № 101 по описа за _2011_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

          Производството е по реда на чл.59 и следващите от ЗАНН.

            В Районен съд гр.Левски е постъпила жалба от Ч.А. ***, с ЕГН **********, против наказателно постановление №35-0000010/03.01.2011 г. на Началника на ОО „КД-ДАИ” – гр.Плевен.

В жалбата се твърди, че описаната фактическа обстановка в издаденото против него наказателно постановление не отговаря на действителната, тъй като не е извършвал превоз нито на пътници, нито на товари. В автомобила си е возил само свои близки и приятели, като един от тях е взел от гр.София, където същия ден е бил по своя лична работа, а останалите от гр.Плевен, след което ги е откарал до гр.Белене, като им е направил безплатна услуга на приятелски начала, без да им взема пари.

Жалбоподателят поддържа в съдебно заседание депозираната жалба и моли съда да постанови решение, с което да отмени обжалваното наказателно постановление, като незаконосъобразно.

Ответната страна - ОО”КД-ДАИ” – гр.Плевен не се представлява в съдебно заседание, но в писмото, с което е изпратена жалбата, ведно с цялата преписка, взема становище наказателното постановление да бъде потвърдено.

Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено следното от фактическа и правна страна:

Жалбата е подадена в срока по чл.59 от ЗАНН, поради което се явява процесуално допустима и следва да бъде разгледана по същество. Разгледана по съществото жалбата е основателна, но не на посочените в нея основания.

По делото е приложен акт за установяване на административно нарушение №7/09.12.2010 г., съставен на жалбоподателя Ч.А. ***, за това, че на 03.12.2010 г., в 14:35 часа, в гр.Белене, на кръстовище на ул.”Възраждане” и ул.”Червен бряг”,  движещ се от посока база „Майкромет” гр.Белене към гр.Белене, управлява лек автомобил „Фолксваген *”, с рег. № *, негова собственост, без да може да представи лиценз за превоз на пътници и товари на територията на РБългария. В така съставеният акт на А. са записани трите имена и единните граждански номера на общо шестте лица, пътували в личния му автомобил. Отразено е, че същият е нарушил чл.6, ал.1 от Закона за автомобилните превози.

Въз основа на така съставеният акт е издадено и обжалваното наказателно постановление, с което на основание чл.93, ал.1, т.1 от Закона за автомобилните превози на Ч.А. е наложено административно наказание глоба в размер на 1100 лева, за извършено виновно нарушение на чл.6, ал.1 от същия закон.

Съдът констатира, че още при съставянето на АУАН е допуснато съществено нарушение на процесуалните правила, което е довело до опорочаване на цялото административно – наказателно производство.

Нарушена е императивната разпоредба на чл.37 от ЗАНН, която предвижда актовете за установяване на административни нарушения да се съставят само от длъжностни лица, изрично посочени в съответните нормативни актове или определени от ръководителите на ведомствата, на които е възложено приложението или контрола на нормативния акт. Видно от приложения по делото акт е, че актосъставителят К.А. е мл.автоконтрольор при РУП – Белене, т.е. полицейски служител. В качеството си на такъв не е компетентно длъжностно лице да констатира нарушения и да съставя актове по Закона за автомобилните превози. Разпоредбата на чл.91 от ЗАП изрично регламентира правомощията на длъжностните лица от Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация”, едно от които е да спират за проверка моторните превозни средства, извършващи обществени превози на пътници и товари за собствена сметка. Съгласно чл.92, ал.1 от ЗАП само тези длъжностни лица могат да извършват проверки и да съставят актове за установяване на административни нарушения по този закон. Актосъставителят в конкретният случай не е длъжностно лица от Изпълнителна агенция ”Автомобилна администрация”, а служител на РУП – Белене, и като такъв не е компетентно длъжностно лице. Закона за автомобилните превози не предвижда изключения от регламентираната компетентност, чрез оправомощаване на длъжностни лица от други ведомства да осъществяват контрол по спазване на специалния закон, уреждащ автомобилните превози.  

При това положение, макар и наказателното постановление да е издадено от компетентен орган: от Началника на ОО „КД – ДАИ” – гр.Плевен, съгласно представената заповед №РД-08-511/21.12.2009 г. на Министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията, поради липса на компетентност на органа, издал акта за установяване на административно нарушение, развилото се административно-наказателно производство е протекло при съществено нарушение на процесуалните правила, което налага цялостна отмяна на обжалваното наказателното постановление само на това основание, без да се разглежда спора по същество.

Предвид гореизложеното, съдът

 

                                                            Р Е Ш И:

 

ОТМЕНЯ наказателно постановление №35-0000010/03.01.2011 г. на Началника на ОО „КД-ДАИ” – гр.Плевен, с което на Ч.А. ***, с ЕГН **********, на основание чл.93, ал.1, т.1 от Закона за автомобилните превози, е наложено административно наказание глоба в размер на 1100 лева, за виновно нарушение на чл.6, ал.1 от същия закон, КАТО НЕПРАВИЛНО И НЕЗАКОНОСЪОБРАЗНО.

            РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване пред Административен съд гр.Плевен в 14 – дневен срок от получаване на съобщението, че е изготвено.

 

                                              

 

        РАЙОНЕН СЪДИЯ: