ПРОТОКОЛ

 

гр. ЛЕВСКИ,   10.06.  2011 г.

Левченски районен съд в публично съдебно заседание на _дсети юни  2011 г.  в състав:

 

                   Председател:МАРГАРИТА ДИМИТРОВА

                                   Съдебни заседатели:

 

при участието на секретаря _В.Д._ и прокурора _ сложи за разглеждане _ч.н.д.  214  по описа  за _2011_ год., докладвано от съдия _Димитрова.

На именното повикване в _11.40_ часа се явиха:

 

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ А.К. – редовно призован в Затвора гр.Белене – явява се лично.

ЗА ЗАТВОРА гр.Белене – редовно призован – представител не се явява.

 

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО:

 

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ – Да се даде ход на делото.

         Съдът

ОПРЕДЕЛИ:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

 

На страните се разясняват правата по чл.274 и чл.275 от НПК.

 

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ – Не правя отводи на съда. Нямам нови искания.

 

         Съдът

ОПРЕДЕЛИ:

ОТКРИВА СЪДЕБНОТО СЛЕДСТВИЕ

 

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ – За една кофа вода стана всичко. Топля си с бързовар вода, момчетата спяха. Кофата е пълна с вода но е студена, аз сложих бързовара, изкъпах се, напълних я след това и я оставих. Защо съм взел кофата стана, за дребно се скарахме. Той вика, ела да те видя колко си мъж, започнахме да се псуваме. Той ми налетя на бой, а те са писали, че аз съм скочил на бой. Лично на мен ми нанесоха удар в носа. Имах рани по лицето, трима човека ми скочиха. Може да съм 110 кг., но трима човека ми скочиха на мен. Не съм нарушавал до сега закона за вътрешния ред. Нямал съм никакви наказания, а доколкото знам, те са скандални личности. В обясненията така са ме описали, че все едно аз съм ги бил. Дойдох с молба да ми бъде отменено наказанието. Всички там викат, те те насадиха на пачи яйца.

 

ПО ПРИКЛЮЧВАНЕ НА СЪДЕБНОТО СЛЕДСТВИЕ:

 

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ – Да се приключи делото.

Съдът

ОПРЕДЕЛИ:

 

         ПРОЧИТА и приема като писмени доказателства към делото Заповед №203/28.05.2011 г. на Началника на затвора гр.Белене, ведно с преписката към нея.

 

ПРИКЛЮЧВА СЪДЕБНОТО СЛЕДСТВИЕ

ДАВА ХОД ЗА ПРЕНИЯ МЕЖДУ СТРАНИТЕ

 

ПРАВО НА ЗАЩИТА НА жалбоподателя К. – Моля да ми отмените наказанието, всичко остава във ваши ръце. Запознат съм с правилника за вътрешния ред и закона за изпълнение на наказанията. Смятам, че не съм станал аз причина за това. Той ме удари и след като ме удари, аз седнах на леглото. Продължи да ме удря и аз му нанесох един удар да се защитя. Те са от Р. момчетата, взаимни са, аз съм от Д.. Още 9 човека бяха в килията, двама ги нямаше. Тия дето са писали обяснения ,просто са им казали какво да пишат момчетата от Р..  Не отричам, че се скарахме. Той вика, я слез да видим колко си мъж. Със С. почнахме да се бутаме, започнах да го обиждам, той също мене, приятелят му ми нанесе удар в носа, аз не очаквах.

ПОСЛЕДНА ДУМА НА жалбоподателя К. – Моля да бъда осъден справедливо, мисля, че несправедливо съм наказан, но както решите вие.

 

         Съдът счете делото за изяснено и обяви, че ще се произнесе с определение след съвещание.

         Съдът се оттегли на тайно съвещание.

         След съвещание, съдът намира за установено следното:

В Районен съд Левски е постъпила жалба от А.К., изтърпяващ наказание лишаване от свобода в Затвора гр.Белене, против заповед №203/28.05.2011 г., на началника на затвора – гр.Белене, с която му е наложено дисциплинарно наказание „5 денонощия изолиран в наказателна килия”, за това, че е нарушил чл.4, ал.2, т.8 от ПВР и чл.96, т.3 и чл.97, т.4 от ЗИНЗС – влезли в пререкание помежду си с друг лишен от свобода, което прераснало и във физическа саморазправа.

         Съдът, като прецени представената заповед, както и приложените като писмени доказателства по делото - докладна записка от И.В. – ИСДВР, докладна записка от М.М., дадените обяснения по случая от жалбоподателя и от приложените по делото обяснения на лишените от свобода С.М., Д.П., Х.Х., С.А., С.Т. и Н.Г., счита, че се доказва по несъмнен начин описаната в заповедта фактическа обстановка. Тя се изразява в това, че по повод на взетата кофа с топла вода от К. приготвена от л.св. С.М. възникнал словесен конфликт между тях. Двамата започнали да спорят в следствие на което спорът прераснал във физическа саморазправа, което предизвикало намесата на л.св. Н.Г., с цел да разтърве биещите се, включително и намесилият се преди това килиен отговорник л.св. С.Т.. Събраните доказателства кореспондират и с обясненията на жалбоподателя, който не отрича изложената фактическа обстановка в заповедта по същество, но счита, че е пострадал, тъй като му е бил нанесен удар и не следва да носи дисциплинарна отговорност за действията си, с които е предизвикал конфликта, прераснал във физическа саморазправа.

При това положение съдът счита, че събраните по делото писмени доказателства водят до извода, че действително е извършено горепосоченото нарушение от А.К., като началникът на Затвора гр.Белене, при определяне вида и размера на наказанието е съобразил всички изисквания на закона, поради което и издадената заповед се явява законосъобразна.

         При определяне вида и размера на дисциплинарните наказания, началникът на Затвора гр.Белене е взел предвид характера и тежестта на извършеното нарушение от жалбоподателя, отчел е предходното му добро поведение и му е наложил дисциплинарно наказание към минимума.

         Предвид гореизложеното, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

         ПОТВЪРЖДАВА заповед №203/28.05.2011 г. на Началника на Затвора гр.Белене, с която на основание чл.101, т.7 от ЗИНЗС на А.К. е наложено дисциплинарно наказание „5 денонощия изолиран в наказателна килия”.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО е окончателно и не подлежи на обжалване.

         ПРЕПИС от определението да се изпрати на Затвора гр.Белене.

         Протоколът написан в с.з., което приключи в 12.00 часа.

 

 

         СЕКРЕТАР:                                      ПРЕДСЕДАТЕЛ: