ПРОТОКОЛ

 

гр. ЛЕВСКИ, _17.06._ 2011 г.

Левченски районен съд в непубличното съдебно заседание на _седемнадесети юни_ 2011 г. в състав:

                  Председател: СТОЙКА МАНОЛОВА

                                   Съдебни заседатели:

                                                                         

при участието на секретаря _Р.П._ и прокурора __ сложи за разглеждане _ч.н.д._­_219_ по описа за _2011г.,  докладвано от съдия _Манолова._

На именното повикване в _10:00_ часа се явиха:

 

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ П.К. – редовно призован – не се явява.

ЗА ЗАТВОРА гр.БЕЛЕНЕ – редовно призовани, представител не се явява.

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО:

 

Съдът счита, че са налице процесуални пречки за даване ход на делото за часа, в който е насрочено с.з. По информация на служителя от ОЗ „Охрана” при РС-Левски, конвоирането на л.св. П.К. ще бъде извършено в по-късен час днес.

Предвид изложеното съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

         ДАВА ПОЧИВКА, за да бъде доведен л.св. П.К. ***.

 

След почивката в 10:50 ч. продължава съдебното заседание.

В залата се явяват:

 

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ П.К. – редовно призован - лично.

ЗА ЗАТВОРА гр.БЕЛЕНЕ – редовно призовани – представител не се явява.

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО:

 

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ: Да се даде ход на делото.

 

         Съдът счита, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото в дн.с.з., с оглед разпоредбата на чл.111, ал.3 от ЗИНЗС, поради което

ОПРЕДЕЛИ:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

 

На страните се разясняват правата по чл.274 и чл.275 от НПК.

 

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ: Няма да правя отводи. Поддържам жалбата. Не съм запознат с доказателствата, които са представени на съда, но не представляват интерес за мен.

 

         Съдът

ОПРЕДЕЛИ:

ОТКРИВА СЪДЕБНОТО СЛЕДСТВИЕ

 

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ: Съгласно чл.72 от ППЗ, администрацията на затвора или поправителния дом съдейства активно на лишените от свобода за поддържане и съхраняване на семейните връзки и контакти с външния свят – свиждане, кореспонденция и телефонни разговори, като осигурява подходящи условия за това. Съгласно ЗИН, действащ до 01.06.2010г., съгласно чл.37а лишените от свобода могат да ползват за своя сметка монетен телефонен апарат. От 01.06.2010г. с влизането на новия ЗИН, същият член е променен с чл.79, ал.1 от ППЗ, че лишените от свобода провеждат телефонни разговори за своя сметка, чрез телефонен апарат от доставчик на телефонни услуги, с който имат сключен договор. Чл.86 от ЗИН ал.1, т.5 - лишените от свобода имат право на телефонна връзка по ред и начин, определени от главния директор на ГД „Изпълнение на наказанията”.

Държа да отбележа, че в системата на „Отдел затвори” в момента от 2008г. до сега работи фирма „К.” ООД, която съгласно законодателството на Република България няма право да доставя телефонни услуги на територията на Република България, тъй като същата не притежава съгласно изискванията на Закона за далекосъобщенията лиценз, издаден от Комисията за регулиране на съобщенията и която фирма може да се види от приложената, по точно от приложения публичен регистър, в който се вижда кои фирми имат право да предоставят телефонни услуги на територията на Република България. Защо?

Първо тарифите на фирмата „К.” не са съобразени, или  незаконосъобразни с изискванията на законодателството на Европейския съюз и на Република България. Като пример мога да дам, че 1 мин. телефонен разговор между България и Австрия се таксува по 15 лв. на минута, а 1 мин. телефонен разговор между България и Германия се таксува по 12 лв. на минута. Една минута между телефоните, които се намират в Затвора - Белене, или в който и да е било Затвор на Република България, с който и да е мобилен оператор, се таксува от 1,20 лв. до 2,50 лв. на минута, в зависимост от това на колко операторът на затвора ще настрои за деня телефонната централа.

Искам да отбележа, че един телефонен апарат в Затвора, с който…, т.е. на фирма „К.” по-точно казано, струва 500 евро. Представям следващото доказателство – писмо от ГД „Изпълнение на наказанията”. Днес разговорът може да бъде 1,20 лв. на минута, довечера може да бъде 2,50 лв. на минута.

Тарифите съгласно Европейския съюз и тарифите, които са наложени в Република България от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС), са валидни за всички доставчици на телефонни услуги в България, като няма нито един доставчик на телефонни услуги, който да е формирал цената по свое усмотрение, без да съгласува това с КРС. Единственият такъв, който може да се каже доставчик съгласно законодателството, е „К.” ООД.

„К.” ООД не дава разпечатки на телефонните разговори, изчезват пари от сметките, които са преведени за телефонни разговори и самите карти, които са направени за телефонни разговори, са така направени, че всеки може да открадне от тях когато и по което време си поиска. Представям такава карта като доказателство, която е на стойност 5 лв., като с тази карта, освен че може да провеждаш телефонни разговори, се ползва и за т.нар. „лавка” в допълнение, която не издава касови бележки, а тази сметка, която представям и която също е незаконна.

Освен това държа да отбележа, че в Затвора - Белене лишените от свобода нямат свободен достъп и постоянен достъп, както е по ЗИН, до телефонния апарат. Разрешените телефонни номера съгласно ЗИН са на близки роднини, адвокати и други институции, които обаче даден телефонен оператор по свое усмотрение преценява дали да го вкара в системата или не. Таксата за картата, която представих, е 0,25 лв. за всеки месец, затова че имаш такава карта.

Така че на основание чл.119, ал.1 от АПК моля да бъдат уведомени за вашето решение и сигнала, който подавам за незаконната дейност на тази фирма до Мобилтел, Виваком и Глобул. Съгласно чл.123, т.4 от АПК да бъде уведомен съответният прокурор за незаконното действие на фирмата, в която се съдържат и други престъпления – „К.” ООД, със седалище *.

Държа да отбележа, когато казах, че липсват пари, които днес по картата има 250 лв., утре ако отидете без да сте говорили, без нищо, може да има 220 лв. Това е системно. Затова искам това нещо да бъде... Искам  просто като сигнал да Ви го посоча в съда.

Съгласно българския закон аз трябва да разговарям по телефон на „К.”, който е незаконен, а в същото време трябва да бъда наказван за това, че разговарям с GSM оператор, който е законен. Точно заради това има много телефони в затвора и ще продължава да има, поради фактите, които Ви изложих по-горе. Най-лошото от всичко е, че се нарушава връзката между лишените от свобода и семейството, връзката между лишените от свобода и адвокат.

Благодаря ви.

 

Съдът

ОПРЕДЕЛИ:

 

 ПРИЕМА представените писмени доказателства: публичен регистър, пристигнал по факса от затвора; карта в оригинал на името на П.К.; писмо до главния директор на ГД „Изпълнение на наказанията”, началниците на затворите и поправителния дом вх. № 4786/23.03.2010г.; уведомление от комисар Д.Т. МП, ГД „Изпълнение на наказанията” вх. № 637/29.01.2010г. на Затвора-Белене; компютърна извадка за закупени стоки на името на П.К. от 24.09.2010г. за сумата от 126,16 лв., както и представените с жалбата писмени доказателства

        

ПО ПРИКЛЮЧВАНЕ НА СЪДЕБНОТО СЛЕДСТВИЕ:

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ: Както решите.

 

         Съдът

ОПРЕДЕЛИ:

ПРИКЛЮЧВА СЪДЕБНОТО СЛЕДСТВИЕ

ДАВА ХОД ЗА ПРЕНИЯ МЕЖДУ СТРАНИТЕ

 

ПРАВО НА ЗАЩИТА НА ЖАЛБОПОДАТЕЛЯ: Моето мнение е, че хора, които имат телефони, една голяма част от тях ги имат, поради това, че са принудени да ги имат, за да могат да осъществят връзка със семейство, адвокати.

ПРАВО НА ПОСЛЕДНА ДУМА НА ЖАЛБОПОДАТЕЛЯ: Съгласно ЗИН съм виновен, че притежавам определена вещ. Съгласно същия закон обаче имам правото на постоянна телефонна връзка и се получава едно противоречие, че чашата не е наполовина пълна, а е наполовина празна. Затова предоставям на съда относно заповедта за наказанието, което ми е наложено, да вземете решение. Но е по-важно за мен това да се промени и не само за мен, а и за всички, които са лишени от свобода.

Моля протоколът от съдебното заседание да ми бъде изпратен в ОЗ Белене.

 

         Съдът обяви, че ще се произнесе с определение след тайно съвещание.

         Съдът се оттегли на тайно съвещание.

         След съвещание, съдът като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено следното: 

В Районен съд гр.Левски е постъпила жалба, подадена в срок от л.св.П.К., изтърпяващ наказание лишаване от свобода в затвора гр.Белене.

Подадена е жалба против заповед №208/06.06.2011г. на Началника на затвора гр.Белене, връчена на К. на 06.06.2011г. С цитираната заповед на лишения от свобода П.К. е наложено наказание ДЕСЕТ ДЕНОНОЩИЯ изолиране в НК.

Жалбата е подадена в срок, поради което се явява допустима и следва да бъде разгледана.

Жалбоподателят поставя на вниманието на съда въпроси, които не са предмет на образуваното пред съда производство по реда на чл. 111 от ЗИНЗС във връзка с обжалваната заповед за наложено дисциплинарно наказание.

Разгледана по същество, жалбата против заповед №208/ 06.06.2011г. се явява неоснователна и следва да бъде оставена без уважение.

Обжалваната заповед е издадена на основание чл. 101, т.7 от ЗИНЗС и докладна записка с рег. №1351/26.05.2011г. От последната се установява, че при извършен обиск във 2-ра група - видно от докладна записка №1296/17.05.2011г. е намерен и иззет от килия №5 GSM апарат със зарядно устройство. От направената проверка станало ясно, че вещта е на л.св. П.К.. Предложението от ИСДВР на 2 група Д.Ч. е лишеният от свобода П.К. да бъде дисциплинарно наказан с изолиране в НК за срок от десет денонощия за това, че на 17.05.2011г., при извършен обиск във 2-ра група, е намерен и иззет от килия №5 GSM апарат със зарядно устройство в нарушение на чл.97, т.1 и т.3 от ЗИНЗС.

На основание на докладната записка Началникът на затвора гр. Белене със заповед № 208/06.06.2011г. е наложил на П.К. дисциплинарно наказание десет денонощия изолиране в НК за притежание на неразрешени вещи: GSM апарат със зарядно устройство.

Към преписката е приложена докладна записка от инспектор С.С., който е извършил претърсване в килия №5 на 2-ра затворническа група, по време на което са открити неразрешени вещи: GSM апарат „Nokia” и зарядно устройство.

От докладната записка на пол. К.С. се установява, че при извършване на претърсване на килия №5, при пускане на водата в тоалетната му направило впечатление, че същата не се отчита. При извършената проверка е намерен телефон, увит в черни чорапи и найлонова торбичка заедно със зарядното за телефона.

В обясненията си лишеният от свобода К. е посочил, че при извършения обиск в килия №5 е намерен и иззет с протокол негов GSM Nokia и зарядно за него.

В този смисъл са и обясненията на лишения от свобода С.А.. Той сочи, че по време на претърсването намерили мобилен телефон в тоалетната на килията, за който К. е казал, че е негов.

Тази фактическа обстановка е непротиворечива и се подкрепя от събраните и приложени към делото писмени доказателства, изброени по – горе и от обясненията на лишените от свобода, които са приложени към делото.

Разпоредбата на чл.97 от ЗИНЗС предвижда, че лишените от свобода не могат, съгласно т.1 да внасят или държат при себе си неразрешени предмети, а според т.3 от същата разпоредба, не могат да притежават оръжие, боеприпаси, взривни вещества, мобилни телефони, фотоапарат, звуко- и видеозаписващи устройства или части от тях.

Нарушението е безспорно установено, доказано и се явява законосъобразно, поради което и издадената заповед от Началника на затвора гр. Белене следва да бъде потвърдена.

Обжалваната заповед №208/06.06.2011г. е издадена от Началника на затвора гр.Белене в кръга на неговата компетентност. При налагане на дисциплинарното наказание Началникът на затвора е съобразил характера и тежестта на извършеното нарушение, отношението на лишения от свобода към него, както и поведението му в затвора, поради което същата се явява законосъобразна.

Предвид гореизложеното, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

         ПОТВЪРЖДАВА заповед №208/06.06.2011г. на Началника на Затвора гр.Белене, с която на основание чл.101, т.7 от ЗИНЗС е наложено на жалбоподателя П.К., изтърпяващ наказание лишаване от свобода в Затвора гр.Белене, дисциплинарно наказание ДЕСЕТ ДЕНОНОЩИЯ ИЗОЛИРАНЕ В НК.

         ОПРЕДЕЛЕНИЕТО е окончателно и не подлежи на обжалване.

         ПРЕПИС от определението да се изпрати на Затвора гр.Белене и на лишения от свобода П.К..

 

Протоколът е написан в съдебно заседание, което приключи в 12:00 часа.

        

СЕКРЕТАР:                                      ПРЕДСЕДАТЕЛ: