ПРОТОКОЛ

 

гр. ЛЕВСКИ,  01.06.  2011 г.

 

Левченски районен съд в публичното съдебно заседание на първи юни 2011 г.  в състав:

                    Председател: СТОЙКА МАНОЛОВА

                              Съдебни заседатели:

                                                

при участието на секретаря  Р.П.  и прокурора Чавдар Мънев сложи за разглеждане н.д.о.х.­ №­­ 205  по описа за 2011г., докладвано от съдия  Манолова

На именното повикване в  14:30  часа се явиха:

 

ПОДСЪДИМИЯТ И.Х. лично и с адв. М.С. с пълномощно от днес.

ПОДСЪДИМИЯТ П.П. – лично и с адв. Д.М. – служебен защитник.

ЗА РП-ЛЕВСКИ – явява се прокурор Чавдар Мънев.

 

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО:

 

ПРОКУРОРЪТ: Да се даде ход на делото.

АДВ. С.: Да се даде ход на делото.

ПОДСЪДИМИЯТ Х.: Да се даде ход на делото.

АДВ. М.: Да се даде ход на делото.

ПОДСЪДИМИЯТ П.: Да се даде ход на делото.

 

          Съдът

ОПРЕДЕЛИ:

                                       ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО:

СНЕ САМОЛИЧНОСТТА НА ПОДСЪДИМИТЕ:

И.Х. – ***, ЕГН **********.

П.П. – ***, ЕГН **********.

 

На страните се разясняват правата по чл.274 и 275 от НПК.

 

ПРОКУРОРЪТ: Не правим отводи, нямаме нови искания.

АДВ. С.: Не правим отводи, нямаме нови искания.

ПОДСЪДИМИЯТ Х.: Не правя отводи, нямам нови искания.

АДВ. М.: Не правя отводи, нямам нови искания.

ПОДСЪДИМИЯТ П.: Не правя отводи, нямам нови искания.

 

Съдът

ОПРЕДЕЛИ:

ОТКРИВА СЪДЕБНОТО СЛЕДСТВИЕ

           

АДВ. С.: Постигнали сме споразумение с РП - Левски. Моля споразумението да бъде утвърдено с произтичащите от това законови последици, като моля да бъде добавено, че с оглед доброволното възстановяване на щетите, че деянието представлява престъпление по смисъла на чл.197, т.3 във вр. с чл.195, ал.1 т.4 и 5 във вр. с чл.194, ал.1 от НК за И.Х..

ПОДСЪДИМИЯТ Х.: Съгласен съм.

ПРОКУРОРЪТ: Считам, че следва да бъде внесено така предложеното допълнение по настоящото споразумение по отношение на И.Х..

АДВ. М.: Постигнали сме споразумение с РП - Левски. Моля споразумението да бъде утвърдено с произтичащите от това законови последици.

 

          Съдът намира искането за основателно, тъй като причинените от деянието вреди са възстановени до приключване на съдебното следствие. Следва да бъде допуснато така предложеното изменение в квалификацията на деянието по отношение на И.Х., а именно, че деянието представлява престъпление по смисъл на чл.197, т.3 във вр. с чл.195, ал.1 т.4 и 5 във вр. с чл.194, ал.1 от НК.

Съдът счита че следва да бъдат внесени промени в споразумението и в частта относно първоначалния режим на изтърпяване на наказанието от страна на П.П., съгласно разпоредбите на чл.60 във вр. с чл.59 от ЗИНЗС.

 

ПРОКУРОРЪТ: Да се допуснат предложените изменения по отношение режима на изтърпяване на наказанието на П.П., като същият следва да бъде строг.

АДВ. М.: Да се уважи.

ПОДСЪДИМИЯТ П.: Съгласен съм.

 

          Съдът

ОПРЕДЕЛИ:

 

          ДОПУСКА изменение в квалификацията на деянието в споразумението в частта по отношение на И.Х., а именно че деянието представлява престъпление по смисъл на чл.197, т.3 във вр. с чл.195, ал.1 т.4 и 5 във вр. с чл.194, ал.1 от НК.

          ДОПУСКА промяна в споразумението и в частта относно първоначалния режим на изтърпяване на наказанието от страна на П.П., съгласно разпоредбите на чл.60 във вр. с чл.59 от ЗИНЗС, като същият следва да бъде определен на строг.

 

ПОДСЪДИМИЯТ Х.: Разбирам обвинението, за което сключихме споразумение. Признавам се за виновен. Разбирам последиците от споразумението. Съгласен съм с тях. Доброволно подписах споразумението. Декларирам, че се отказвам от разглеждане на делото по общия ред.

ПОДСЪДИМИЯТ П.: Разбирам обвинението, за което сключихме споразумение. Признавам се за виновен. Разбирам последиците от споразумението. Съгласен съм с тях. Доброволно подписах споразумението. Декларирам, че се отказвам от разглеждане на делото по общия ред.

 

ПРОКУРОРЪТ: Моля да одобрите споразумението. Считам, че същото не противоречи на закона и морала.

 

          Съдът намира, че така постигнатото между страните споразумение е пълно и не следва да бъдат внасяни промени в него, поради което

ОПРЕДЕЛИ:

 

          ВПИСВА в съдебния протокол съдържанието на окончателното споразумение, постигнато по н.д.о.х. №205/2011г. по описа на РС-Левски между РП-Левски, подсъдимия И.Х. и защитникът му адвокат М.С.;  подсъдимия П.П. и защитника му адв. М. ***, съгласно което:

          Подсъдимите И.Х. И П.П. се признават за виновни в това, че:

          На 05.05.2011г. от пчелин, находящ се в *, при условията на повторност за подсъдимия П., след предварителен сговор с В.С., ЕГН ********** и К.Л., ЕГН **********, чрез използване на моторно превозно средство – лек автомобил „Renault *” с рег. № *, отнели чужди движими вещи: 8 бр. кошери на обща стойност 875.00 лв. от владението на Н.Н. от ***, негова собственост, без негово съгласие, с намерение противозаконно да ги присвоят.  

С деянието са причинени имуществени вреди, които са възстановени.

Налице е извършено деяние. Деянието е извършено от подсъдимите И.Х. и П.П.. Извършено е виновно при форма на вината пряк умисъл.

Деянието съставлява престъпление по смисъла на чл.195, ал.1, т.4, пр.1 и т.5 във вр. с чл. 194, ал.1 от НК за подсъдимия И.Х., ЕГН **********.

Деянието съставлява престъпление по смисъла на чл.195, ал.1, т.4, пр.1, т.5 и т.7 във вр. с чл. 194, ал.1, във вр. с чл. 28, ал.1 от НК за подсъдимия П.П., ЕГН **********.

 

За извършеното от подсъдимия И.Х., ЕГН ********** престъпление се налага наказание на основание чл.197, т.3 във вр. с чл.195, ал.1, т.4, пр.1 и т.5 във вр. с чл.194, ал.1, във вр. с чл.55, ал.1, т.2, б.”б” от НК, а именно наказание „пробация” със следните пробационни мерки:

- задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от ШЕСТ МЕСЕЦА с явяване и подписване пред пробационен служител или определено от него лице два пъти седмично;

- задължителни срещи с пробационен служител за срок от ШЕСТ МЕСЕЦА.

За извършеното от подсъдимия П.П., ЕГН ********** престъпление се налага наказание на основание 195, ал.1, т.4, пр.1, т.5 и т.7 във вр. с чл. 194, ал.1, във вр. с чл. 28, ал.1, във вр. с чл. 55, ал.1, т.1 от НК, а именно наказание „лишаване от свобода” за срок от ТРИ МЕСЕЦА, което да изтърпи при първоначален строг режим в затвор или затворническо общежитие от закрит тип.

Направените деловодни разноски в размер на 55,00 лв. се възлагат солидарно на подсъдимите И.Х. И П.П..

 

 

ПРОКУРОР:                   ЗАЩИТНИК:                  ПОДСЪДИМ:

                                      (адв. М.)                          (И.Х.)                              

 

ЗАЩИТНИК:                  ПОДСЪДИМ:

                                       (адв. С.)                                  (П.П.)

 

          Съдът намира, че постигнатото между страните споразумение не противоречи на закона и морала и следва да бъде одобрено.      

Предвид изложеното, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

          НА ОСНОВАНИЕ чл.382 от НПК ОДОБРЯВА постигнатото по н.д.о.х. №205/2011г. по описа на РС-Левски, между РП-Левски, подсъдимия И.Х. и защитникът му адвокат М.С.; подсъдимия П.П. и защитника му адв. М. ***.

          На основание чл.24, ал.3 от НПК ПРЕКРАТЯВА производството по н.д.о.х. №205/2011г.

          ОПРЕДЕЛЕНИЕТО на съда е окончателно и не подлежи на жалба и протест.

 

СЕКРЕТАР:                                                 ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

По взетата мярка за неотклонение по отношение на И.Х.:

 

АДВ. С.: Г-н съдия моля, след ободряване на  споразумението и на основание чл.309, ал.2 във вр. с ал.1 от НПК, се произнесете по взетата по отношение на подзащитния ми мярка, която в момента е „Задържане под стража”, като отмените същата и на основание чл.309, ал.2 изречение последно, постановите същият да бъде освободен още днес в съдебната зала.

 

ПРОКУРОРЪТ: След като е налице влязъл в сила съдебен акт по отношение на наказателното производство, мярката за неотклонение следва да бъде отменена.

 

ПОДСЪДИМИЯТ Х.: Каквото каза адвокатът ми.

 

          Съдът, като взе предвид становищата на страните, счита че следва да бъде отменена на основание чл.309, ал.2 от НПК мярката за неотклонение „Задържане под стража”, предвид обстоятелството, че по отношение на подсъдимия е наложено наказание: Пробация”.

          При това положение, съдът следва да постанови  освобождаването на подсъдимия И.Х. от съдебната зала.

Предвид изложеното, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

          ОТМЕНЯ мярката за неотклонение, взета по отношение на И.Х. „ЗАДЪРЖАНЕ ПОД СТРАЖА”.

          ОСБОВОЖДАВА подсъдимия И.Х. незабавно.

          ОПРЕДЕЛЕНИЕТО, подлежи на обжалване или протестиране пред ПлОС в 7-дневен срок от днес.

 

          Протоколът написан в с.з., което приключи в 15:10 часа.

 

 

СЕКРЕТАР:                                       ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

ПРОТОКОЛ

 

гр. ЛЕВСКИ, _01.06._ 2011 г.

Левченски районен съд в публично съдебно заседание на _първи  юни_ 2011 г.  в състав:

           Председател:СТОЙКА МАНОЛОВА

                Съдебни заседатели:

                                                         

при участието на секретаря _Р.П._ и прокурора _Чавдар Мънев_ сложи за разглеждане _н.д.о.х.__205_ по описа  за _2011_ год., докладвано от съдия _Манолова._

На именното повикване в _15.10_ часа се явиха:

ОСЪДЕНИЯТ П.П. – лично и с адв. М. назначен за служебен защитник.

ЗА РП-ЛЕВСКИ – явява се районен прокурор Чавдар Мънев.

 

          Съдът докладва: по н.д.о.х.№205 по описа на РС – Левски за 2011г. между РП-Левски, П.П. и защитника му адв. М. е сключено споразумение, одобрено от съда, с което П.П. се признава за виновен в това, на 05.05.2011г. от пчелин, находящ се в *, при условията на повторност, след предварителен сговор с В.С., ЕГН ********** и К.Л., ЕГН **********, чрез използване на моторно превозно средство – лек автомобил „Renault *” с рег. № *, отнел чужди движими вещи: 8 бр. кошери на обща стойност 875.00 лв. от владението на Н.Н. от гр.Левски, негова собственост, без негово съгласие, с намерение противозаконно да ги присвои.    

За извършеното от П. деяние, е наложено наказание на основание чл.195, ал.1, т.4, пр.1, т.5 и т.7 във вр. с чл.194, ал.1, във вр. с чл.28, ал.1, във вр. с чл.55, ал.1, т.1 от НК, а именно „лишаване от свобода” за срок от ТРИ МЕСЕЦА, което да изтърпи при първоначален строг режим в затвор или затворническо общежитие от закрит тип.

          Видно от справката за съдимост по отношение на осъдения П.П. е, че престъплението, за което е сключено споразумение, е извършено в изпитателния срок на споразумението, постановено по н.д.о.х.№81/2009г. по описа на РС гр. Левски, влязло в законна сила на 12.02.2009г. Със споразумението по отношение на П.П. е наложено наказание лишаване от свобода за срок от три месеца, чието изтърпяване е отложено с три години изпитателен срок.

 

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО:

 

ПРОКУРОРЪТ: Да се даде ход.

АДВ. М.: Да се даде ход.

ПОДСЪДИМИЯТ П.: Да се даде ход.

 

          Съдът

ОПРЕДЕЛИ:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

СНЕ САМОЛИЧНОСТТА НА ПОДСЪДИМИЯ:

П.П. – ***, ЕГН **********.

 

На страните се разясняват правата по чл.274 и чл.275 от НПК.

 

ПРОКУРОРЪТ: Не правя отводи, нямам нови искания.

АДВ. М.: Не правя отводи.

ПОДСЪДИМИЯТ П.: Не правя отводи.

          Съдът

ОПРЕДЕЛИ:

                             ОТКРИВА СЪДЕБНОТО СЛЕДСТВИЕ

 

ПРОКУРОРЪТ: Моля да приведете присъдата по н.о.х.д. №81/2009г. по описа на РС – Левски.

АДВ. М.: Моля да възприемете становището на Районна прокуратура за законосъобразно.

ПОДСЪДИМИЯТ П.: Каквото каза адвокатът ми. Ще го изтърпя.

 

          ПО ПРИКЛЮЧВАНЕ НА СЪДЕБНОТО СЛЕДСТВИЕ:

 

ПРОКУРОРЪТ: Да се приключи, няма да сочим нови доказателства.

АДВ. М.: Да се приключи. Няма да сочим доказателства.

ПОДСЪДИМИЯТ П.: Да се приключи.

 

          Съдът

ОПРЕДЕЛИ:

ПРИКЛЮЧВА СЪДЕБНОТО СЛЕДСТВИЕ

ДАВА ХОД ЗА ПРЕНИЯ МЕЖДУ СТРАНИТЕ

 

ПРОКУРОРЪТ: Налице са основанията за привеждане на условната присъда по н.о.х.д. №81/2009г. по описа на РС – Левски и моля същата да бъде приведена.

АДВ. М.: Защитата счита, че правилно съдът следва да изпълни разпоредбите на закона, като се произнесе със съдебен акт, който отговаря на изискванията на закона.

ПОДСЪДИМИЯТ: Съгласен съм.

 

          Съдът счете делото за изяснено и обяви, че ще се произнесе с определение след съвещание.

          Съдът се оттегли на съвещание.

 

          След съвещание, съдът намира за установено следното:

Производството е по реда на чл.306, ал.1, т.3 от НПК.

С протоколно определение от 01.06.2011г. РС гр. Левски е одобрил споразумение, постигнато по н.д.о.х. №205 по описа на РС гр.Левски за 2011г. между РП-Левски, подсъдимия П.П., с ЕГН ********** и защитника му адв. М. *** съгласно което:

Подсъдимият П.П. се признава за виновен в това, че на 05.05.2011г. от пчелин, находящ се в *, при условията на повторност, след предварителен сговор с В.С., ЕГН ********** и К.Л., ЕГН **********, чрез използване на моторно превозно средство – лек автомобил „Renault *” с рег. № *, отнел чужди движими вещи: 8 бр. кошери на обща стойност 875.00 лв. от владението на Н.Н. от ***, негова собственост, без негово съгласие, с намерение противозаконно да ги присвои.   

За извършеното престъпление на подсъдимия П.П. е наложено наказание на основание чл.195, ал.1, т.4, пр.1, т.5 и т.7 във вр. с чл.194, ал.1, във вр. с чл.28, ал.1, във вр. с чл.55, ал.1, т.1 от НК, а именно наказание „лишаване от свобода” за срок от ТРИ МЕСЕЦА, което да изтърпи при първоначален строг режим в затвор или затворническо общежитие от закрит тип.

Видно от справката за съдимост, П.П. е осъден по н.д.о.х. №81/2009г. по описа на РС гр. Левски на наказание лишаване от свобода за срок от три месеца за деяние, извършено на 27.11.2008г., чието изтърпяване е отложено по реда на чл.66, ал.1 от НК за срок от три години.

Определението на съда, с което е одобрено споразумението по н.д.о.х. №81/09г. е влязло в сила на 12.02.2009г., а деянието, по което е сключено споразумението по н.д.о.х.№ 205/2011г., е извършено на 05.05.2011г.

Деянието по н.д.о.х.№205/2011г. по описа на РС – Левски е извършено преди изтичане на определения от съда изпитателен срок.

Извършеното от подсъдимия П. престъпление е умишлено от общ характер, за което му е наложено наказание лишаване от свобода.

Предвид изложеното, съдът счита, че са налице предпоставките, визирани в разпоредбата на чл.68, ал.1 от НК, поради което следва осъденият П. да изтърпи и отложеното наказание лишаване от свобода. Следва да бъде приведено в изпълнение наложеното наказание от три месеца лишаване от свобода по споразумение, постановено по н.д.о.х. №81/2009г., по описа на РС гр. Левски.

На основание горното, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИВЕЖДА в изпълнение на основание чл.68, ал.1 от НК наложеното по отношение на П.П., ЕГН ********** наказание лишаване от свобода за срок от три месеца, наложено със споразумение, постановено по н.д.о.х. №81/2009г., по описа на РС гр.Левски, влязло в сила на 12.02.2009г., чието изтърпяване е отложено с изпитателен срок от три години.  

          ОПРЕДЕЛЕНИЕТО подлежи на жалба и протест пред ПОС в 15 – дневен срок от днес.

 

          Протоколът написан в с.з., което приключи в 15:30 часа.

 

          СЕКРЕТАР:                                       ПРЕДСЕДАТЕЛ: