Мотиви към Решение №... от 07.06.2012г., постановено по н.а.х.д. №199/2012г. по описа на РС гр. Левски.

 

В РС гр.Левски е постъпило постановление с предложение за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание по отношение на Р.Р. ***, ЕГН **********, за това, че на 12.12.2011г., в гр.Левски, обл. Плевен, на кръстовището на ул. „Елин Пелин” и ул.”Ал. Стамболийски”, си служил с контролни знаци - временен регистрационен номер за МПС, издаден за друго МПС - „БМВ *” с номер на рамата *, собственост на Е.К. от ***, който регистрационен номер бил поставен на л.а. „БМВ *” с номер на рамата *, собственост на П.Я. от ***.

Обвиняемият Р. не се явява в с. з.

За РП гр. Левски – редовно призовани, не се явява представител.

Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено от фактическа страна следното:

          Обвиняемият Р.Р. ***, ЕГН **********.

Обвиняемият Р. закупил л.а. „БМВ *” от П.Я. от ***, като сделката не била оформена документално. Автомобилът нямал регистрационни номера и в момента на сделката се намирал в Кралство Белгия. Автомобилът бил с номер на рамата *. От Белгия обвиняемият докарал автомобила до дома си в България, като ползвал транзитни табели, предназначени за него. След изтичане на срока им, обвиняемият Р. направил нужното, за да върне контролните табели на издателя им.

На 12.12.2011г. обвиняемият Р. решил да се повози с  автомобила. Притеснен от факта, че моторното превозно средство не е регистрирано и няма контролни табели, обвиняемият решил да го снабди с други такива. По тази причина посетил св. А.С., тъй като знаел, че братът на свидетеля - Т.С., има автомобил с временни регистрационни табели на него. Този автомобил бил „БМВ *” с номер на рамата * и с поставени на него контролни табели - *, издадени в Германия със срок на ползване от 5 дни. Свидетелят С. го предупредил, че не е редно да ползва регистрационни табели, които не са издадени за неговия автомобил, но обвиняемият Р. му казал да не се безпокои, тъй като щял да управлява автомобила си само в квартала.

Същия ден (12.12.2011г.) обвиняемият взел регистрационните табели * и ги монтирал на управлявания от него автомобил - „БМВ *”. Започнал да управлява автомобила из квартала,***. На кръстовището на улиците „Елин Пелин” и „Ал. Стамболийски” обвиняемият Р. бил спрян за проверка от свидетелите - полицаи И.И. и И.М.. При проверката свидетелите констатирали, че регистрационните табели, с които обвиняемият управлявал лекия автомобил, не били издадени за него и че водач на проверявания автомобил бил обв. Р.Р..

С така извършеното деяние Р.Р. е осъществил от обективна и от субективна страна състава на престъплението по чл.345 от НК за това, че 12.12.2011г., в гр.Левски, обл. Плевен, на кръстовището на ул. „Елин Пелин” и ул.”Ал. Стамболийски”, си служил с контролни знаци - временен регистрационен номер за МПС, издаден за друго МПС - „БМВ *” с номер на рамата *, собственост на Е.К. от ***, който регистрационен номер бил поставен на л.а. „БМВ *” с номер на рамата *, собственост на П.Я. от ***.

От обективна страна Р. е знаел, че временният регистрационен номер, с който си служил, е издаден за друго МПС.

От субективна страна Р. е съзнавал, че по този начин нарушава законоустановения ред в страната, но целял извършването на предприетите от него противоправни действия, съзнавайки общественоопасния характер на деянието и неговите общественоопасни последици. Обвиняемият е действал виновно, при форма на вината пряк умисъл.

          От така изложената фактическа обстановка и събраните по делото доказателства е видно, че с деянието си Р.Р. е осъществил от обективна и субективна страна състава на чл.345 от НК.

          За извършеното престъпление законът предвижда лишаване от свобода до две години или глоба от сто до триста лева. В резултат на деянието няма причинени имуществени вреди. Деецът Р. не е осъждан и не е освобождаван от наказателна отговорност, видно от справката за съдимост, поради което съдът счита, че са налице предпоставките за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание.

          При определяне размера на наказанието по отношение на обвиняемия Р.Р. съдът взе предвид съдействието, което е оказал на органите на съдебното производство за разкриване на обективната истина, обществената опасност на деянието и дееца, социалното му положение, причините и мотивите за извършване на престъплението.

Предвид изложеното съдът счита, че наказанието следва да бъде определено при превес на смекчаващите отговорността и вината обстоятелства.

          Предвид изложеното съдът приема, че следва по отношение на обвиняемия Р. да бъде наложена глоба в минималния размер, предвиден в НК, а именно – ХИЛЯДА ЛЕВА.                  

          Следва иззетите като веществено доказателство: 2 бр. рег. табели с № *, бели на цвят, след влизане в сила на решението да се върнат на Е.К. от ***.

                  

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: