МОТИВИ по присъда, постановена по НДОХ №230/2012г. по описа на РС гр. Левски

           

Обвинението против подсъдимия И.И., ***, ЕГН **********, е по чл. 343в, ал.2, във вр. с ал.1 от НК, затова, че на 24.05.2012г., в гр.Белене, обл.Плевен, на ул.”А. Високов”, управлявал МПС – мотоциклет марка „ИЖ” с рег. № *, без съответно свидетелство за управление на МПС в едногодишен срок от наказването му за управление на МПС без свидетелство за управление, което наказание му било наложено с НП № 1270/10.06.2011г. на Началник група РУП - Свищов, влязло в законна сила на 10.07.2011г.      

Подсъдимият е получил препис от обвинителния акт, разбира обвинението, признава вината си, дава обяснения.

            Представителят на РП гр. Левски поддържа обвинението срещу подсъдимия така както е повдигнато. Моли съда да го признае за виновен, като му постанови осъдителна присъда, като предлага наказание лишаване от свобода в размер на четири месеца, като съдът приведе в изпълнение и отложеното на основание чл. 66, ал.1 от НК наказание лишаване от свобода по присъда №80/16.06.2009г. постановена по НОХД №295/2009г., по описа на РС гр. Левски, влязла в сила на  23.06.2009 г., тъй като деянието е извършено в изпитателния срок.

Съдът като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено следното:

Подсъдимият И. е неправоспособен водач, същият нямал издадено свидетелство за управление на МПС. 

Установява се от приложените писмени доказателства, че с наказателно постановление №1270/10.06.2011г. подсъдимият И. е наказан по административен ред за управление на МПС без свидетелство за управление, което НП е влязло в законна сила на 10.07.2011 г.

На 24.05.2012г. подсъдимият управлявал МПС – мотоциклет марка „ИЖ”, с рег. № * по ул. „А. Високов” в гр.Белене.

При управлението на мотоциклета подсъдимият бил спрян за проверка в близост до дом №4 на същата улица от полицаите И.Б. и Б.Д.. Поводът за спирането му бил във връзка с получен сигнал за движение на мотоциклет без регистрационни номера. Сигналът бил приет от дежурен ОДЧ при РУП – Белене и на него се отзовали свидетелите.

Свидетелят Д. извършил проверка на документите на подсъдимия. От същата било установено, че подсъдимият като водач на мотоциклета, е неправоспособен. За констатираното нарушение по отношение на И. бил съставен АУАН от св. Д., а свидетел по него станал св. Б..  

Така описаната и възприета от съда фактическа обстановка се установява от писмените доказателства, приложени към бързо производство №28/2012г. по описа на РП гр. Левски, събраните такива в хода на съдебното следствие, както и от показанията на разпитаните свидетели Б. и Д..

Подсъдимият дава обяснения, в които заявява, че признава вината си, че е приел срещу заплащане да извърши поправка на мотоциклет, собственост на негов приятел. Извършил ремонт на мотоциклета, след което решил да го изпробва преди да му го върне по улица „Апостол Високов”, тъй като там нямало движение. На връщане го спрели полицаите, след което му съставили акт.

От показанията на свидетеля И.Б. се установява, че работи като мл. ПИ в РУП на МВР – Белене. Познава подсъдимия ***. На датата в акта – 24.05.2012г. с колегата си са изпълнявали служебните задължения по график, когато са получили сигнал от дежурната част, че са забелязали лице да управлява мотоциклет без рег. номера. На кръстовище на ул. „Дунав” и „Апостол Високов” забелязали моториста, като установили, че без каска управлява подсъдимият. Направена била справка с оперативния дежурен, при която се установило, че И. не притежава СУМПС. За нарушението бил съставен АУАН.

Показанията на свидетеля И.Б. кореспондират напълно с показанията на свидетеля Б.Д.. Установява се от показанията му, че на 24.05.2012г. получили сигнал от оперативния дежурен, че по ул. „Дунав” се движи мотоциклет без рег. табела. Мотоциклетът, управляван от подсъдимия, тръгнал по ул. „А. Високов”, като бил подаден сигнал със стоп палка от страна на свидетеля Б.. Извършена била проверка, при която подсъдимият не представил никакви документи. От направената справка с дежурния се установило, че лицето е неправоспособен водач. Съставен бил АУАН, подписан от подсъдимия без възражения.

Свидетелите са без родство с подсъдимия. Техните показания са логични последователни, непротиворечиви, съответстващи както помежду си, така и на събраните писмени доказателства по делото. Свидетелите имат непосредствени впечатления относно извършването на деянието и дееца.

По изложените съображения съдът кредитира показанията на посочените свидетели като достоверни.

            От така изложената и възприета от съда фактическа обстановка, се установява, че подсъдимият И.И. е осъществило от обективна и субективна страна състава на чл. 343в, ал.2, във вр. с ал.1 от НК.

Безспорно е установено, че същият на 24.05.2012г. в гр. Белене, обл. Плевен, по ул. ”Апостол Високов”, без съответно свидетелство за управление на МПС, управлявал мотоциклет марка „ИЖ” с рег. № *, без съответно свидетелство за управление на МПС, в едногодишен срок от наказването му за управление на МПС без съответно свидетелство за управление, което наказание му било наложено с НП №1270/10.06.2011г., влязло в сила на 10.07.2011г.

Налице е извършено деяние. Същото е извършено от подсъдимия. Извършено е виновно, при форма на вината пряк умисъл.

Подсъдимият е съзнавал общественоопасния характер на деянието, предвиждал е неговите общественоопасни последици и е искал настъпването на тези последици. Същият е съзнавал, че не притежава свидетелство за управление на МПС и че не следва да управлява моторно превозно средство; че наказан по административен ред с наказателно постановление, което е влязло в сила. Съзнавал е и че носи наказателна отговорност  за деянието.

            При определяне вида и размера на наказанието по отношение на подсъдимия И. съдът взе предвид степента на обществена опасност на деянието и дееца, причините и мотивите за извършване на престъплението. Съобрази и обстоятелството, че няма настъпили вредни последици от деянието, както и че подсъдимият признава вината си, има добро процесуално поведение и е оказал съдействие за разкриване на обективната истина. Подсъдимият е многократно осъждан, видно от справката за съдимост, като по отношение на него са налице осъждания за извършени престъпления по чл. 343в, ал.2 от НК. Наложените наказания са при условията на чл. 55 от НК  - пробация.

Съдът счита,че не са налице предпоставките за приложение разпоредбата на чл. 55 от НК. Не са налице многобройни смекчаващи отговорността и вината обстоятелства, нито изключителни такива. Налаганите по отношение на подсъдимия наказания „пробация” не са оказали своето поправително и превъзпитателно въздействие.

            Предвид изложеното, съдът счита, че по отношение на подсъдимия И.И. следва да бъде определено наказание лишаване от свобода при превес на смекчаващите отговорността и вината обстоятелства, поради което съдът му налага наказание от три месеца лишаване от свобода, което наказание следва да бъде изтърпяно при първоначален строг режим в затвор от закрит тип.

            Не са налице предпоставките за приложение разпоредбата на чл. 66 от НК. С присъда №80/16.06.2009г., влязла в сила на 23.06.2009г., постановена по НОХД 295/2009г.  по описа на РС гр. Левски, по отношение на подсъдимия е наложено наказание лишаване от свобода, чието изпълнение е отложено с изпитателен срок от три години. Преди изтичане на изпитателния срок подсъдимият е извършил умишлено престъпление от общ характер, за което му е наложено наказание „лишаване от свобода”, поради което същият следва да изтърпи и отложеното наказание, което наказание следва да бъде изтърпяно при първоначален строг режим в затвор от закрит тип.

 

Водим от горното съдът постанови присъдата си.

 

                                                            ПРЕДСЕДАТЕЛ: