РЕШЕНИЕ

 

гр. ЛЕВСКИ, _06.12. 2012 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Левченски районен съд в публичното съдебно заседание на _шести ноември_ 2012 г. в състав:

 

                           Председател: _СТОЙКА МАНОЛОВА_

                                    Съдебни заседатели:

                              

при участието на секретаря _Р.П.  и прокурора ­­_, като  разгледа докладваното от съдия Манолова н.а.х.дело № 552 по описа за 2012 год., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

          Производството е по реда на чл.59 и следващите от ЗАНН.

          В Районен съд гр.Левски е постъпила жалба от ЕТ „П.”, ЕИК: *********, със седалище и адрес на управление: ***, представляван от В.П. против наказателно постановление №15-1502183/03.09.2012г. на Директор на Дирекция „Инспекция по труда” – Плевен.

Жалбоподателят счита обжалваното наказателно постановление за незаконосъобразно поради липса на извършено нарушение.

Сочи, че задължителна предпоставка за съставомерността на нарушението по чл. 62, ал.1 от КТ е наличието на трудово правоотношение между работодател и работник и че такова правоотношение между ЕТ „П.” и лицето П.М. нито е уговаряно, нито е възниквало. По тези съображения според жалбоподателя в случая липсата на трудов договор обективно няма как да се третира като нарушение на разпоредбата на чл. 62, ал1 от КТ и да доведе до основание за ангажиране на отговорността по чл. 416, ал.5, вр. чл. 413, ал.3 от КТ.

Твърди се, че съществуващите към момента на установяване на „нарушението” отношения между жалбоподателя и П.М. са от гражданскоправен характер – произтичат от сключен договор по чл. 258 – 269 от ЗЗД и че доказателства за наличието на това правоотношение са предоставени на наказващия орган. Наличието на подобно правоотношение изключвало трудовото е правната нужда от сключване на писмен трудов договор между възложител и изпълнител на възложена работа. Моли съда да отмени като незаконосъобразно обжалваното наказателно постановление.

Ответникът по жалбата не се представлява в съдебно заседание.

Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено следното от фактическа и правна страна:

Жалбата е подадена в срока по чл.59 от ЗАНН, и като такава се явява допустима и следва да бъде разгледана по същество.

Разгледана по съществото жалбата е неоснователна.

Установява се от приложените писмени доказателства, че на 03.08.2012г. е извършена проверка в обект: магазин за хранителни стоки и фурна, намиращ се в ***, експлоатиран от ЕТ „П.”, представлявано от В.П. и документална проверка, извършена на 13.08.2012г. в Дирекция „Инспекция по труда” гр. Плевен е констатирано нарушение на разпоредбите на трудовото законодателство по осъществяване трудовите правоотношения: ЕТ „П.”, представлявано от В.П. в качеството си на работодател на 03.08.2012г. е допуснал до работа в обекта лицето П.М., с ЕГН **********, да изпълнява трудови функции (продавач – консултант), без да има със същата сключен трудов договор в писмена форма. При извършената проверка на място в обекта на 03.08.2012г. в 09:50часа лицето е заварено да престира работна сила като продавач – консултант. Вписано е в АУАН, че лицето е заявило, че работи от 01.08.2012г. без сключен трудов договор, има работно време, определено работно място и обслужва клиенти.

С това е нарушен чл. 62, ал.1, във вр. с чл. 1, ал.2 от Кодекса на труда.

На основание така съставения акт е издадено обжалваното наказателно постановление. Административнонаказващият орган за нарушение на чл. 62, ал.1, във вр. с чл.1, ал.2 от КТ е наложил на ЕТ „П.” на основание чл. 416, ал.5, във вр. с чл. 414, ал.3 от КТ е наложил на ЕТ „П.” имуществена санкция в размер на 1500лв.

Приложен е констативен акт от 03.08.2012г. за извършената проверка,  при която е констатирано, че към 03.08.2012г. в 09:50ч. в обект магазин за хранителни стоки ***, работи П.М. като продавач.  

Към делото е приложена декларация от П.М., в която е декларирала, че работи във фирмата на ЕТ „П.” от два дни на длъжност продавач – консултант с работно време от 07:00 – 12:00ч. и от 16:00-20:00ч.

Приложен е и граждански договор (за изработка/поръчка) между ЕТ „В.”  и П.М., според който възложителят възлага, а изпълнителят приема да изпълнява длъжността продавач – консултант в магазин за хранителни стоки в срок до 07.08.2012г. Според клаузите на договора възложителят се задължава да осигури достъп до обекта за изпълнение на възложеното и в срок до 20.08.2012г. след приемане на извършената работа да заплати на изпълнителя 50 лв. 

Установява се от разпита на свидетелите, че при извършена по сигнал проверка на място на 03.08.2012г. в хранителен магазин в ***, стопанисван от ЕТ „П.” са установили, че в обекта работи лицето П.И., без сключен писмен трудов договор. В хранителния магазин са заварили работещата И., която се е намирала зад щанда и е продавала – работела с касовия апарат, обслужвала е клиенти и е извършвала всички дейности, характерни за продавач.  

Съдът дава вяра на свидетелите, които дават добросъвестно показанията си. Същите са последователни, логични и дадени в резултат на непосредствените им възприятия.

По искане от страна на жалбоподателя е разпитан свидетелят П.М., според показанията на която, тя се е съгласила да замести П.. Свидетелката отказала подписване на трудов договор, тъй като била пенсионерка. Започнала работа, дошли проверяващи, на които била обяснила, че работи по заместване. Свидетелката заявява, че лично е попълнила декларацията, като е получила помощ. Заявява, че всичко от написаното е вярно под въздействие от страна на проверяващите.

При така установената фактическа обстановка съдът намира, че жалбоподателят е осъществил състава на административното нарушение по чл. 62, ал.1 от КТ, като е допуснал до работа лицето П.М., без да е сключил трудов договор с него.

Съдът счита, че отношенията между жалбоподателя и М. са трудови въпреки съставения между тях граждански договор и съдържат характерни белези на трудово правоотношение. Самата свидетелка М. заявява, че е имала уговорка с жалбоподателката да я замества, да работи в магазина. Трудовото правоотношение предпоставя нееднократност на насрещната престация. Характерно за трудовото правоотношение е, че се престира работна сила при упражняване на конкретна трудова функция с уговорени съществени елементи. Това са работно време, работно място, характер на извършваната работа, трудово възнаграждение. Съдът счита, че всички тези елементи на трудовия договор се съдържат в писмените доказателства, приложени към административнонаказателната преписка.

Съдът не споделя становището на процесуалния представител на жалбоподателя, доколкото при гражданските договори се уговаря определен резултат по реда на ЗЗД, а при трудовите – работна сила. Задължението на изпълнителя е да реализира и предаде на възложителя готовия резултат, като извършва работата самостоятелно и на свой риск.

В случая не сме изправени и пред договор за поръчка, тъй като с договора за поръчка едната страна възлага на другата страна да извърши определени правни действия и постигането на правен резултат.    

За разлика от гражданския договор, трудовият договор е договор с продължаващо и многократно изпълнение на трудовите операции. В случая е определено работно време, работно място, както и трудово възнаграждение. Вписано е в представения граждански договор, че в срок до 20.08.12г. след приемане на извършената работа да се изплати на изпълнителя посочената сума. Съдът счита, че в случая представеният граждански договор прикрива трудово правоотношение, поради което жалбоподателят е осъществил състава на административното нарушение, предвидено в разпоредбата на чл. 62, ал.1 от КТ.

Според съда при съставяне на АУАН и НП не са допуснати съществени процесуални нарушения, които да засягат правото на защита на жалбоподателя. И АУАН и НП съдържат всички необходими реквизити, поради което наказателното постановление не съдържа пороци, които да водят до неговата незаконосъобразност.  

С оглед на констатираното нарушение законосъобразно е ангажирана административнонаказателната отговорност на жалбоподателя. Законодателят е предвидил санкция в размер на 1500 лв. до 15000 лв. Наложената санкция е в минималния предвиден размер, поради което не съществува възможност същата да бъде намалена.    

Предвид гореизложеното, съдът

 

Р Е Ш И:

 

ПОТВЪРЖДАВА наказателно постановление №15-1502183/ 03.09.2012г. на Директор на Дирекция „Инспекция по труда” – Плевен, с което на ЕТ „П.”, ЕИК: *********, със седалище и адрес на управление: ***, представляван от В.П., е наложена на основание чл.416, ал.5, във вр. с чл.414, ал.3 от КТ имуществена санкция в размер на 1500 лева, за нарушение на чл. 62, ал.1 от КТ, КАТО ЗАКОНОСЪОБРАЗНО.

          РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване пред Административен съд гр.Плевен в 14 – дневен срок от получаване на съобщението, че е изготвено.

 

                                       

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: