Р Е Ш Е Н И Е

 

гр. ЛЕВСКИ, 12.03. 2013 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

          Левченски районен съд в съдебно заседание на дванадесети февруари две хиляди и тринадесета  година в състав:

     ПРЕДСЕДАТЕЛ: СТОЙКА МАНОЛОВА

    СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:

при секретаря _Р.П._ и в присъствието на прокурора_, като разгледа докладваното от съдия Манолова н.а.х.дело №_22_ по описа за _2013_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

          Производството е по реда на чл.59 и следващите от ЗАНН.

          В Районен съд гр. Левски е постъпила жалба от М.М. ***, ЕГН **********, против НП №600/30.11.2012г. на началник РУП Левски.

          Обжалва се наказателно постановление №600/30.11.2012г., с което на жалбоподателя са наложени наказания: глоба в размер на 200 лв. и наказание „лишаване от право да управлява МПС” за срок от 6 месеца. Сочи се, че обжалваното наказателно постановление е издадено въз основа на акт за установяване на административно нарушение от 04.11.12г., в който се твърдяло, че на същата дата жалбоподателят е управлявал МПС с рег. №*, което не било регистрирано по надлежния ред.

          Счита, че както актът за установяване на административно нарушение, таса и обжалваното наказателно постановление са съставени в противоречие със закона и фактите и поради тази причина се явяват незаконосъобразни.

          Моли съда да отмени изцяло издаденото наказателно постановление като незаконосъобразно, а ако не намери основания за това да намали наложените наказания към предвидения от закона минимум.

          За административно-наказващия орган – редовно призован –  не се явява представител, не е изразено становище по жалбата.

          Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено следното:

Жалбата е подадена в срока по чл.59 ал.2 от ЗАНН, поради което се явява допустима и следва да бъде разгледана по същество.

Разгледана по същество, следва наказателното постановление да бъде изменено.

Видно от представените по делото писмени доказателства е, че на 04.11.2012г. против М.М. *** е съставен АУАН затова, че на същата дата в 12:35ч. в гр. Левски, ул. „Гергана”, на кръстовище с ул. „Райко Даскалов”, като водач на МПС лек автомобил „Форд *” с рег. №*, управлява без да е регистрирал автомобила по надлежния ред. Автомобилът има поставени регистрационни транзитни немски табели №*, с валидност до 15.04.2011година, с което е нарушил чл. 140 от ЗДвП.

За нарушенията, констатирани с АУАН, административно наказващият орган е издал на 30.11.2012г. НП против жалбоподателя, с което за нарушение на чл. 140, ал.1, пр.1 от ЗДвП му е наложил на основание чл. 175, ал.1, т.1, пр.1 от ЗДвП – глоба в размер на 200 лв. и лишаване от право да управлява МПС за срок от 6 месеца.  

В съдебно заседание са разпитани свидетелите В.С. и Н.Н..

От показанията на разпитания свидетел С. се установява, че изпълнявайки служебните си задължения с колегата си Н., видели лек автомобил с немски транзитни номера. Спрели водача и при извършената проверка, констатирали че номерата са с изтекъл срок на валидност, за което бил съставен акт на водача.

Показанията на свидетеля Н. *** кореспондират с показанията на свидетеля Н..

Съдът дава вяра на показанията на свидетелите. Същите са изпълнявали служебните си задължения, имат непосредствени впечатления от нарушението, дават добросъвестно показанията си, които кореспондират както помежду си, така и с писмените доказателства.

 Както АУАН, така и НП са издадени от компетентен орган при спазване на  материалния и процесуален закон. От събраните в административнонаказателното производство доказателства се установява, че с деянието си М.М. е осъществил състава на посоченото административно нарушение.

Съгласно разпоредбата на чл. 140, ал.1, т.1 от ЗДвП, по пътищата, отворени за обществено ползване, се допускат само моторни превозни средства и ремаркета, които са регистрирани.

Безспорно е, че към момента на извършване на проверката от контролните органи, автомобилът, управляван от жалбоподателя не е регистриран, като автомобилът е с поставени транзитни регистрационни немски табели, които са с валидност до 15.04.2011 година.

Съдът не споделя възражението на процесуалния представител на жалбоподателя, че са налице предпоставките за приложение на разпоредбата на чл. 28 от ЗАНН. Установи се безспорно, че закъснението на жалбоподателя да регистрира автомобила е за много по – дълъг период от време, а не от два месеца, поради което не е налице маловажен случай на извършеното нарушение.   

Представена е декларация, че жалбоподателят е безработен, поради което са налице финансови затруднения, свързани и с отглеждане на малолетно дете на *г. Съдът намира, че наложените наказания за извършеното нарушение са завишени по размер, поради което следва размерът на глобата, наложена по отношение на М. да бъде намалена от 200 на 50 лв., а наказанието лишаване от право да управлява МПС да бъде намалено от 6 месеца на 1 месец, като по този начин така наложените административни наказания ще съответстват на тежестта на извършеното нарушение и на личността на жалбоподателя.  

По изложените съображения съдът

 

         

                                            РЕШИ:

 

          На основание чл.63 от ЗАНН ИЗМЕНЯ наказателно постановление №600/30.11.2012г. на ВНД началник РУП гр. Левски, с което на М.М. ***, ЕГН**********, на основание чл.175 ал.1, т.1, пр.1 от ЗДвП е наложено административно наказание – глоба в размер на ДВЕСТА ЛЕВА и лишаване от  право да управлява МПС за срок от 6 месеца, като НАМАЛЯВА размера на глобата от 200лв на ПЕТДЕСЕТ ЛЕВА и срока на лишаване от  право да управлява МПС от 6 месеца на ЕДИН МЕСЕЦ.

          РЕШЕНИЕТО подлежи на касационно обжалване пред ПАС в 14-дневен срок от съобщението до страните, че е изготвено.

 

 

                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ: