РЕШЕНИЕ

 

гр. ЛЕВСКИ, _12.06. 2013 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Левченски районен съд в публичното съдебно заседание на _дванадесети юни_ 2013 г. в състав:

 

                                   Председател: _МАРГАРИТА ДИМИТРОВА_

                               Съдебни заседатели:

                              

при участието на секретаря _В.Д._ и прокурора­_Диана Мицканова, като разгледа докладваното от съдия Димитрова а.н. дело № ­­_216 по описа  за _2013_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

На основание данните по делото и закона, съдът

                                                  Р Е Ш И:

 

ПРИЗНАВА А.Е. ***, с ЕГН **********, за ВИНОВЕН в това, че за времето от 07.02.2013 г. до привличането му в качеството на обвиняем с постановление на разследващия орган от 29.04.2013 г., в *, в жилищен дом на ***, като пълнолетно лице, без да е сключил граждански брак, заживял съпружески с лице от женски пол, ненавършило 16 – годишна възраст – Я.А., с ЕГН ********** от ***, родена на * г., поради което и на основание чл.78а от НК го ОСВОБОЖДАВА от НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ за извършено деяние по чл.191, ал.1 от НК,.

На основание чл.78а от НК НАЛАГА на А.Е. административно наказание ГЛОБА в полза на държавата в размер на ХИЛЯДА ЛЕВА.

РЕШЕНИЕТО подлежи на жалба и протест пред ПлОС в 15-дневен срок от днес.

                                               

     РАЙОНЕН СЪДИЯ:

         

 

 

МОТИВИ към Решение №58/12.06.2013 г., постановено по НАХД №216/2013 г. по описа на Районен съд – Левски;

 

В Районен съд – гр.Левски е постъпило постановление с предложение за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание по отношение на А.Е.  ***, ЕГН **********, за това, че за времето от 07.02.2013 г. до привличането му в качеството на обвиняем с постановление на разследващ орган от 29.04.2013 г., в *, в жилищен дом на ***, като пълнолетно лице, без да е сключил граждански брак, заживял съпружески с лице от женски пол, ненавършило 16-годишна възраст – Я.А., с ЕГН ********** от ***, родена на * г.

Престъпление по чл.191, ал.1 от НК.

            Районна прокуратура – гр.Левски, в съдебно заседание, след приключване на съдебното следствие взема допълнително становище по внесеното предложение. Счита, че по делото са събрани безспорни доказателства, че обвиняемият е извършил престъплението, за което му е повдигнато обвинението. Моли съда да го признае за виновен, след което на основание чл.78а от НК да го освободи от наказателна отговорност и да му наложи административно наказание глоба в минимален размер.

            Обвиняемият А.Е. не се явява в съдебно засседание, не взема становище по внесеното от РП – Левски предложение. 

Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено следното от фактическа и правна страна:

През зимата на 2013 г., обвиняемият Е. гостувал в *, където се запознал с малолетната Я.А.. Двамата се харесали и решили да заживеят заедно. На 07.02.2013 г. се установили в дома на родителите на обвиняемия в * и заживели на съпружески начала.  На 15.02.2013 г., Я.А., заедно с обвиняемия и неговата майка, пристигнали в дома й в *, с цел Е. да поиска разрешение от майка й да се ожени за нея. Майката на А. не се съгласила, но въпреки това, дъщеря й отпътувала заедно с обвиняемия, където в *, продължили да съжителстват заедно на съпружески начала. 

На 21.02.2013 г., майката на Я.А. – М.Р. от ***, подала сигнал до Дирекция „Социално подпомагане”, Отдел „Закрила на детето” към Община – Две могили, с който молела да й бъде оказано съдействие за връщане на непълнолетната й дъщеря в дома й, тъй като същата живеела на семейни начала с пълнолетно лице от *. Сигналът бил препратен до РУП – Две могили, а от там до РУП – Левски, където по случая било образувано досъдебно производство.

Изложената по – горе фактическа обстановка се установява от събраните на досъдебното производство писмени и гласни доказателства. Видно от приложения акт за раждане на Я.А. е родена на * г. Към датата на съвместното й заживяване на съпружески начала с обвиняемия, същата е малолетна, тъй като не е била навършила 16-годишна възраст. От показанията й се установява, че по свое собствено желание е заживяла с Е., както и че имат намерение да сключат граждански брак, веднага след отпадане на пречките за това. Волята й обаче е без правно значение за квалификацията на деянието в конкретния случай, тъй като А. е малолетна. Със съзнание за последното е бил и обвиняемия, което се установява от обясненията му, дадени на досъдебното производство. Последният е бил наясно със забраната да съжителства с лице, което не е навършило брачна възраст, но въпреки това е целял именно този резултат.

 От изложената фактическа обстановка, подкрепена изцяло от събраните по делото доказателства се установява по безспорен и несъмнен начин, че Е. е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъплението по чл.191, ал.1 от НК.

За извършеното престъпление закона предвижда наказание до две години лишаване от свобода, пробация, както и обществено порицание. В резултат на деянието не са причинени имуществени вреди. Към момента на извършването му Е. не е осъждан, не е освобождавана от наказателна отговорност с налагане на административно наказание /видно от приложената по делото справка за съдимост/, поради което са налице условията за освобождаването му от наказателна отговорност и налагане на административно наказание при условията на чл.78а от НК.

При определяне размера на административното наказание глоба, съдът взе предвид превеса на смекчаващите вината и отговорността обстоятелства по отношение на Е.. Като такива следва да се отчетат: признанието на вината, оказаното съдействие за разкриване на обективната истина, добрите характеристични данни, изразяващи се в трудовата му ангажираност и заявеното от обвиняемия желание да сключи граждански брак с Я.А., веднага след като последната навърши 16-годишна възраст.    

Предвид гореизложеното съдът, отчитайки факта, че по отношение на обвиняемия превантивна роля за в бъдеще да се въздържа от извършване на престъпни деяние от същия вид, ще окаже административно наказание глоба към минималния размер, предвиден в закона, с решението си го е признал за виновен по повдигнатото му обвинение за престъпление по чл.191, ал.1 от НК, освободил го е от наказателна отговорност на основание чл.78а от НК и му е наложил административно наказание глоба в полза на държавата в размер на на 1000 лева.

Водим от горните мотиви, съдът постанови решението си.

  

 

 

                                                    РАЙОНЕН СЪДИЯ: