П Р И С Ъ Д А

№ ________

 

гр. ЛЕВСКИ, _21.02._ 2013 год.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

Левченски районен съд на _двадесет и първи февруари_ през две хиляди и тринадесета година в открито съдебно заседание, в следния състав:

       ПРЕДСЕДАТЕЛ:СТОЙКА МАНОЛОВА

     СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:

 

при секретаря _Р.П._, в присъствието на прокурора   , като разгледа докладваното от съдия Маволова н.ч.х.д. №_375_по описа за 2012 год., и на основание данните по делото и закона

 

П Р И С Ъ Д И :

 

            ПРИЗНАВА подсъдимия М.П., ***, ЕГН **********, за ВИНОВЕН в това, че на 03.05.2012г., около 19:30 – 20:00ч., на градски стадион в гр.Белене, публично казал в присъствието на К.И. и по негов адрес обидните за честта и достойнството му думи: „П****, защо не даваш авантаж, бе, майка ти да е**”, поради което и на основание чл.148, ал.1, т.1 във вр. с чл.146, ал.1, във вр. с чл.55, ал.1, т.1 от НК го ОСЪЖДА да заплати ГЛОБА в размер на ХИЛЯДА И ПЕТСТОТИН ЛЕВА и ОБЩЕСТВЕНО ПОРИЦАНИЕ, което да бъде изпълнено чрез прочитане на присъдата по местното радио.

            ПРИЗНАВА подсъдимия М.П., със снета по – горе самоличност за ВИНОВЕН в това, че по същото време и на същото място нанесъл удари на тъжителя К.И. с ръка и с крак в областта на лявата ушна мида и в лявото бедро, му  причинил лека телесна повреда, изразяваща се в претърпените от пострадалия И. болки и страдания без разстройство на здравето, поради което и на основание чл.130, ал.2 във вр. с чл.54 от НК го ОСЪЖДА да заплати ГЛОБА в размер на СТО И ПЕТДЕСЕТ ЛЕВА.

            На основание чл.23 от НК НАЛАГА най-тежкото от така определените наказания, а именно ГЛОБА в размер на ХИЛЯДА И ПЕТСТОТИН ЛЕВА.

            На основание чл.23, ал.2 от НК към така определеното общо наказание ПРИСЪЕДИНЯВА наказанието ОБЩЕСТВЕНО ПОРИЦАНИЕ, което да бъде изпълнено чрез прочитане на присъдата по местното радио.

            На основание чл.52 от ЗЗД осъжда подсъдимия М.П. ***, ЕГН **********, да ЗАПЛАТИ на тъжителя К.И. ***, ЕГН **********, сумата от ДЕВЕТСТОТИН ЛЕВА, представляваща обезщетение за причинените му неимуществени вреди – негативни психически изживявания и личностен дискомфорт в резултат на накърнената му лична чест и достойнство в резултат на извършеното деяние, ведно със законната лихва върху тази сума, считано от датата на увреждането – 03.05.2012г. до окончателното изплащане на сумата, като за разликата до 1500 лв. ОТХВЪРЛЯ предявения граждански иск, като НЕОСНОВАТЕЛЕН и НЕДОКАЗАН.

На основание чл.52 от ЗЗД осъжда подсъдимия М.П. ***, ЕГН **********, да ЗАПЛАТИ на тъжителя К.И. ***, ЕГН **********, сумата от ХИЛЯДА ЛЕВА, представляваща обезщетение за причинените му неимуществени вреди – болки и страдания без разстройство на здравето в резултат на нанесената му от подсъдимия П. лека телесна повреда, ведно със законната лихва върху тази сума, считано от датата на увреждането – 03.05.2012г. до окончателното изплащане на сумата, като за разликата до 2000 лв. ОТХВЪРЛЯ предявения граждански иск, като НЕОСНОВАТЕЛЕН и НЕДОКАЗАН.

            ОСЪЖДА подсъдимия М.П. със снета по делото самоличност да заплати държавна такса върху уважения размер на гражданския иск сумата от 76 лв.

            На основание чл.189, ал.3 от НПК ОСЪЖДА подсъдимия М.П. със снета по делото самоличност да заплати направените деловодни разноски в размер на 118.00 лв.

            На основание чл.189, ал.3 от НПК ОСЪЖДА подсъдимия М.П. със снета по делото самоличност да  заплати на тъжителя К.И. сумата от 612.00 лв., представляваща направените от него разноски по делото.

            ПРИСЪДАТА подлежи на жалба и протест пред ПОС в 15 – дневен срок от днес.

 

                                                            ПРЕДСЕДАТЕЛ: