Мотиви към Решение № от 04.06.2013г., постановено по н.а.х.д. №203/2013г. по описа на РС гр. Левски.

 

В РС гр.Левски е постъпило постановление с предложение за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание по отношение на А.А. ***, ЕГН **********, за това, че на 27.04.2013г. около 17:05 часа в гр.Левски, обл.Плевен, по ул.”Кирил и Методий”, в едногодишен срок от наказването му по административен ред с НП №222/06.04.2012г. на Началник РУ „Полиция” - Левски /влязло в законна сила на 14.05.2012г./, за управление на МПС без съответно свидетелство за управление, управлявал лек автомобил „БМВ *” с рег.№ *, без съответно свидетелство за управление.

Обвиняемият А. не се явява в с.з., представлява се от адвокат С., който счита, че предложението на РП - Левски е обосновано, поради което моли съда да освободи от наказателна отговорност подзащитния му и да му наложи административно наказание глоба в законовия минимум.

За РП гр. Левски се явява прокурор Папурков, който пледира съдът да признае А.А. за виновен, да го освободи от наказателна отговорност и да му наложи административно наказание глоба в размер определен от съда.

          Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено от фактическа страна следното:

          Обвиняемият А.А. ***, ЕГН **********.

          На 27.04.2013г. обв. А.А., който е неправоспособен водач, тръгнал с л.а. „БМВ *” с рег. № *, собственост на Д.И. към МБАЛ - Левски, където майка му била хоспитализирана. Около 17:05 часа управлявал по ул.”Кирил и Методий”, като малко преди кръгово кръстовище предприел маневра - изпреварване на л.а. „ВАЗ”, управляван от св. П.Г.. При изпреварването задната част на автомобила поднесла и ударил автомобила на св. Г. в областта на задната врата. След удара обвиняемият излязъл от автомобила си и отишъл до св. Г., който вследствие на удара наранил главата си. Качил го в автомобила си и го транспортирал до ФСМП - гр.Левски. След преглед, при който се установило, че на св. Г. не били нанесени телесни увреждания, двамата се върнали на мястото на произшествието. Свидетелят В.С. - младши автоконтрольор при РУП - Левски, бил уведомен около 17:10 часа от ОДЧ при същото управление за настъпило пътно - транспортно произшествие. Пристигнал на място и установили двамата водачи - обв. А. и св. Г..

          От извършена проверка в информационните масиви на МВР било установено, че обв. А.А. не притежава свидетелство за управление на МПС, и че същият е неправоспособен водач. За така констатираното нарушение св. С. съставил акт за установяване на административно нарушение №188/27.04.2013г. на обв. А.А.. Като очевидец на нарушението в АУАН бил вписан св. П.Г..

          Видно от справка от сектор КАТ - ОДП - Плевен обв. А.А. *** нямал нито една регистрирана категория и нямал отпечатано свидетелство за управление на МПС.

Видно от НП №222/06.04.2012г. на Началник РУП – Левски, влязло в законна сила на 14.05.2012г., обв. А.А. бил наказан по административен ред за същото деяние - управление на МПС без съответното свидетелство за управление.

Така описаната и възприета от съда фактическа обстановка се установява от представените по бързо производство №33/2013г. по описа на РП гр.Левски доказателства, приобщени към доказателствения материал по делото: АУАН №188/27.04.2013г. и НП №222/06.04.2012г. от Началник РУП - Левски.

От така установената по несъмнен начин фактическа обстановка и доказателствата по делото се налага изводът, че с деянието обвиняемият А. е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъпление по чл.343в, ал.2 във вр. с ал.1 от НК, за което е предвидено наказание лишаване от свобода до две години.

От субективна страна деянието е извършено при пряк умисъл, като форма на вина.

Обвиняемият А.А. е пълнолетен и не е осъждан. Към момента на извършване на деянието не е бил освобождаван от наказателна отговорност по реда на чл.78а от НК, което се изяснява от приложената справка за съдимост. С деянието не са причинени имуществени вреди.

От изложеното съдът приема, че са налице предпоставките за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание по отношение на обвиняемия А..

          При определяне размера на наказанието по отношение на обвиняемия А.А. съдът взе предвид съдействието, което е оказал на органите на досъдебното производство за разкриване на обективната истина, обществената опасност на деянието и дееца, причините и мотивите за извършване на престъплението, както и семейното и имотното му състояние.

Предвид изложеното съдът счита, че наказанието следва да бъде определено при превес на смекчаващите отговорността и вината обстоятелства.

          С оглед на горното съдът приема, че следва по отношение на обвиняемия А.А. да бъде наложена глоба в минималния размер, предвиден в НК, а именно – ХИЛЯДА ЛЕВА.

 

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: