Р Е Ш Е Н И Е

 

гр. ЛЕВСКИ, 01.04.2014 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Левченски районен съд в публичното съдебно заседание на пети март 2014 г. в състав:

 

                           Председател: МАРГАРИТА ДИМИТРОВА

                       Съдебни заседатели:

                              

при участието на секретаря Ваня Димитрова и прокурора ­­_, като разгледа докладваното от съдия Димитрова а.н.д. №8 по описа за 2014 год., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

          Производството е по реда на чл.59 и следващите от ЗАНН.

            В Районен съд - Левски е постъпила жалба от ЕТ ”Т.”, с ЕИК: *********, със седалище и адрес на управление ***, чрез законния представител Ж.Г., с ЕГН **********, срещу наказателно постановление №15-1502831/02.12.2013 г. на Директор на Дирекция „Инспекция по труда” – гр.Плевен.

В жалбата се твърди, че описаната в наказателното постановление фактическа обстановка не отговаря на истината. Излагат се доводи, че в деня на проверката, управителката на едноличния търговец, същата и „продавач – консултант” в обекта, който стопанисва, е посетила болнично заведение в гр.Плевен. Твърди се, че лицето Н.Г. е неин съпруг, с когото се разбрала да отвори стопанисвания от търговеца магазин за хранителни стоки, да приеме хляба, и след като го продаде – да го затвори, което обикновено ставало около обяд.

Твърди се още, че проверяващите, възползвайки се от служебното си положение, са накарали съпругът й да попълни текста, който са му продиктували в представената декларация, а след това и да се подпише. Излагат се доводи, че посоченото лице не работи в магазина, не е запознато с документацията, не е разбрало изобщо какво са му казали проверяващите, поради което е бил затруднен да декларира, че има работно време и работно място, но това е направил, тъй като е бил умишлено заблуден относно горните обстоятелства.

Излагат се доводи за непосилна за едноличния търговец имуществена санкция в размер на 1500 лева за вмененото нарушение на трудовото законодателство, което счита, че не е извършила.

            Жалбата се поддържа на посочените в нея основания от процесуалния представител на санкционирания търговец, който моли съда да постанови решение, с което да отмени обжалваното наказателно постановление.

Ответната страна по жалбата, представлявана в съдебно заседание от процесуалния си представител, счита същата за неоснователна и моли съда да постанови решение, с което да потвърди издаденото против едноличния търговец наказателно постановление, като правилно и законосъобразно. Излага аргументи за безспорна установеност на извършеното нарушение на трудовото законодателство от санкционирания търговец. По същество излага доводи, че отношенията по предоставяне на работна сила, макар и от съпруг на представляващия едноличния търговец, съгласно трудовото законодателство следва да бъдат уредени като трудови в писмена форма. В тази връзка счита, че законодателят е предвидил сключване на трудов договор и за определени дни от месеца, както и почасови трудови договори, поради което счита изложените от жалбоподателя мотиви за несъстоятелни. 

Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено следното от фактическа и правна страна:

Жалбата е подадена в срока по чл.59, ал.2 от ЗАНН, поради което се явява процесуално допустима и следва да бъде разгледана по същество.

Разгледана по същество, жалбата е неоснователна.

Административно – наказателното производство против ЕТ „Т.”, със седалище и адрес на управление ***, е започнало със съставяне на акт за установяване на административно нарушение №15-1502831 на 26.11.2013 г. за това, че при извършена проверка на място, на 22.11.2013 г., в 11:15 часа, в обект – хранителен магазин в ***, и при преглед на документите на същия, извършена на 26.11.2013 г. в офис на Дирекция „Инспекция по труда” – гр.Плевен, е констатирано нарушение на трудовото законодателство, а именно: едноличния търговец, в качеството си на работодател, стопанисващ горецитирания обект е нарушил разпоредбите на трудовото законодателство, като на 22.11.2013 г., в 11:15 часа, е допуснал до работа в обекта лицето Н.Г., с ЕГН **********, да изпълнява трудови функции, като „продавач - консултант”, без отношенията между работодателя и лицето да са уредени като трудови – няма сключен писмен трудов договор. Отразено е, че при проверката в собственоръчно попълнена от лицето декларация, то е декларирало, че има работно място и работно време.

Посочени са като нарушени разпоредбите на чл.1, ал.2, във вр. с чл.62, ал.1 от КТ. Актът е връчен на 26.11.2013 г. лично на законния представител на едноличния търговец, срещу подпис. Жалбоподателят се е възползвал от правото си в 3-дневен срок от връчване на АУАН да депозира писмени възражения пред административно - наказващия орган, с които е оспорил направените в акта констатации. Позовал се е на наличието на здравословни проблеми на посочената дата – 22.11.2013 г., наложили нейното отсъствие и необходимостта съпругът й да я замести в стопанисвания от фирмата обект – магазин за хранителни стоки. По изложените съображение, моли наказващият орган да отчете извършеното като събитие с инцидентен характер, а не като обичайна практика.

Административно – наказващият орган, въз основа на направените констатации в акта и приложените към него писмени доказателства, издал против едноличния търговец наказателно постановление, с което на основание чл.416, ал.5, във вр. с чл.413, ал.3 от КТ му е наложил имуществена санкция в размер на 1500 лева, за нарушение на чл.1, ал.2, във вр. с чл.62, ал.1 от КТ.

            Съдът констатира, че при съставяне на акта и издаване на наказателното постановление не са допуснати съществени нарушения на процесуалния и материалния закон, които да обосновават отмяната на обжалвания санкционен акт.

Изложената в акта и наказателното постановление фактическа обстановка безспорно се установява от всички събрани доказателства – писмени и гласни, поради което съдът приема, че отговорността на едноличния търговец е правилно ангажирана на основание чл.414, ал.3 от КТ за извършено от него нарушение на трудовото законодателство, осъществяващо признаците от състава на административно нарушение по чл.1, ал.2, във вр. с чл.62, ал.1 от КТ.

Спорен по делото е въпросът, дали описаното в акта и наказателното постановление лице – Н.Г., е изпълнявало трудови функции, като „продавач – консултант” в проверения обект – магазин за хранителни стоки, стопанисван от търговеца. Отговор на спорния въпрос дават последователните и непротиворечиви показания на разпитаните по делото свидетели – М.П., М.А. и М.Б.. Същите твърдят, че са извършили проверката в обекта по постъпил сигнал в дирекцията, като при посещение на място са заварили посоченото в акта лице да осъществява трудови функции, без да има сключен трудов договор с работодателя. Техните показания съответстват изцяло на отразените констатации в съставения протокол за извършена на едноличния търговец на 26.11.2013 г. в офиса на Д”ИТ” – гр.Плевен.

Показанията на свидетеля Н.Г., макар и да твърди, че е бил повикан от проверяващите в обекта от двора на дома си, косвено подкрепят показанията на тримата свидетели – длъжностни лица при Д „ИТ” – гр.Плевен. Същият не отрича, че на този ден съпругата му, която е управител на едноличния търговец, стопанисващ обекта, и която единствено работи в магазина като продавач, е отсъствала по здравословни причини от града, а именно посещение на болнично заведение в гр.Плевен. Не отрича, че поради тази причина е помагал на съпругата си, както и обстоятелството, че по време на проверката от контролните органи е продавал стоки от магазина на клиенти.

При това положение съдът приема, че саморъчно отразените данни в приложената към преписката декларация от свидетеля Н.Г., съответстват изцяло не само на неговите показания, но и на другите събрани доказателства по делото. На първо място вписаните данни от Г., че „работи в магазина като продавач временно”, съответстват на показанията му, че на посочената дата е помагал на съпругата си при осъществяване дейността на търговеца, докато последната е отсъствала от града. Те от своя страна кореспондират с отразеното от законния представител на санкционирания търговец в депозираните писмените възражения пред административно – наказващият орган, че на този ден се е наложило съпругът й да я замести, поради наличие на здравословни проблеми, за които са представени съответни писмени доказателства. На второ място вписаните данни, че лицето работи в обекта с работното време от 8.00 часа до 12.00 часа, съответстват на отразеното работно време на магазинна в депозираната жалба против издаденото наказателно постановление, а именно: ”Магазинът ни е малък, не работи по цял ден, а само докато се продаде хляба, което става обикновено до обяд.” Що се касае до декларираното обстоятелство от Г., че не получава трудово възнаграждение за полагания от него труд в обекта, съдът намира, че също отговаря на истината. То съответства на дадените писмени обяснения по случая от представляващия едноличния търговец в смисъл, че помощта, която съпругът й Н.Г. й оказва е безвъзмездна. При това положение следва да се отчете, че вписването и на това обстоятелства от Г. в декларацията е продиктувано, именно от наличието на съпружеска връзка, но само по себе си не изключва наличието на всички елементи на трудово правоотношение, както правилно са констатирали контролните органи, с оглед характера на изпълняваната длъжност.          

При така събраните доказателства съдът намира, че контролните органи правилно са установили, че лицето Н.Г. е било допуснато в обекта да престира работна сила на определено работно място, с определено работно време и почивни дни, без отношенията му с едноличния търговец, в качеството му на работодател по смисъла на параграф 1, т.1 от ДР на КТ, да са уредени като трудови, чрез сключване на писмен трудов договор. По делото не е представен сключен трудов договор между едноличния търговец и лицето Г., заварено да полага труд в проверения обект.

Правилно административно – наказващият орган е санкционирал работодателя, като му е наложил имуществена санкция, тъй като последният попада в кръга на субектите по чл.414, ал.3 от КТ, които могат да носят обективна, безвиновна отговорност, без да се изследва въпросът за вината.

Съдът констатира, че наложената имуществена санкция на търговеца в размер на 1500 лева е към специалния минимум, предвиден в санкционната разпоредба на чл.414, ал.3 от КТ. Административно – наказващият орган е съобразил и неприложимостта на чл.28 от ЗАНН, във вр. с чл.415в, ал.2 от КТ, поради изричното изключване на приложението на този привилигирован състав за този вид нарушения на трудовото законодателство.

Предвид гореизложеното съдът намира, че обжалваното наказателното постановление следва да бъде потвърдено, като правилно и законосъобразно издадено.

            Водим от горните мотиви, съдът:

 

                                                                    Р Е Ш И:

 

ПОТВЪРЖДАВА на основание чл.63 от ЗАНН наказателно постановление №15-1502831/02.12.2013 г. на Директор на Дирекция „Инспекция по труда” - гр.Плевен, с което на ЕТ ”Т.”, ЕИК: *********, със седалище и адрес на управление ***, представлявано от управителя Ж.Г., с ЕГН **********, в качеството му на работодател, е наложена на основание чл.416, ал.5, във вр. с 414, ал.3 от КТ имуществена санкция в размер на 1500 лева, за нарушение на чл.1, ал.2, във вр. с чл.62, ал.1 от КТ, КАТО ПРАВИЛНО И ЗАКОНОСЪОБРАЗНО.

            РЕШЕНИЕТО подлежи на касационно обжалване пред Административен съд - Плевен в 14 – дневен срок от получаване на съобщението, че е изготвено.

 

                                               

          

         РАЙОНЕН СЪДИЯ: