Р Е Ш Е Н И Е

 

гр. ЛЕВСКИ,   14.04. 2014 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

        

Левченски районен съд в съдебно заседание на _четиринадесети април_ две хиляди и четиринадесета година в състав:

                                     

ПРЕДСЕДАТЕЛ:СТОЙКА МАНОЛОВА

      СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:

                               ЧЛЕНОВЕ:

 

при секретаря _В.Д. и в присъствието на прокурора __, като разгледа докладваното от съдия Манолова а.н.д. №_93_ по описа за _2014_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

         В Районен съд Левски е постъпила преписка по съставен акт за констатиране на дребно хулиганство против Ц.И., ЕГН **********,***, за това че на 13.04.2014 г., в гр. Левски, пред градския стадион на ФК „Левски” – гр.Левски, около 19.00 ч., изразяващо се в непристойна проява, изразена в ругатни, псувни и неприлични изрази на публично място пред повече хора, оскърбително отношение и държание към гражданите, с което е нарушил обществения ред и спокойствие, изразяващо се в отправяне на обидни думи към Д.Д., като го е напсувал на майка и го е хванал за гушата да го души, като с поведението си е нарушила обществения ред и спокойствие, но поради своята ниска степен на обществена опасност не представлява престъпление по чл. 325 от НК.

         Нарушителят е доведен в съдебно заседание и изслушан. В съдебно заседание са разпитани свидетелите: П.П., Д.Д., К.С., П.П. и Д.Й..  Съдът, като прецени събраните по делото доказателства и материалите приложени към преписката, приема за установено следното:

         На 13.04.2014 г., след приключване на футболния мач, около 19.00 ч. до Д.Д. се приближил нарушителя, започнал да го псува и го е хванал за гушата да го души. В обясненията си нарушителят заявява, че има спомен единствено, че обиждал пострадалия Д..

         Така възприетата от съда фактическа обстановка се установява от показанията на разпитаните по делото свидетели, представената преписка и признанията на нарушителя.

Показанията на свидетелите си кореспондират помежду си. Не е налице противоречие с обясненията, дадени по преписката, приложена към съставения акт по УБДХ. Свидетелите са без родство с нарушителя, в този смисъл са незаинтересовани от изхода на делото и имат непосредствени впечатления, поради което и съдът кредитира показанията им като достоверни.

         С оглед на събраните по делото доказателства, съдът намира за установено, че нарушителят И. *** с действията си е нарушил обществения ред и спокойствие, изразяващи се в оскърбително отношение и държане към Д.Д., но поради своята по-ниска степен на обществена опасност не представлява престъпление по чл. 325 от НК.

         За извършения акт на дребно хулиганство следва Ц.И. да бъде наказана по реда на УБДХ.

Предвид степента на обществена опасност, съдът счита, че проявата е акт на дребно хулиганство и не представлява престъпление по смисъла на чл.325 от НК.

         Предвид изложеното, съдът счита, че на основание чл.6, ал.1, б.”а” във връзка с чл.1 от УБДХ на Ц.И. следва да бъде наложено административно наказание “глоба” в полза на държавата в размер на 100 лв. При определяне вида и размера на наказанието, съдът съобрази доброто процесуално поведение на нарушителя, невисоката степен на обществена опасност, изразеното съжаление, разкаяние, обстоятелството, че се е извинил на пострадалия, както и, че се грижи за малолетното си дете.

         На основание изложеното, съдът

 

Р Е Ш И:

 

         НА ОСНОВАНИЕ чл.6, ал.1, б.”а” във връзка с чл.1 от УБДХ НАЛАГА административно наказание на Ц.И. ***, ЕГН**********, ГЛОБА в полза на държавата в размер на СТО ЛЕВА.

РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване пред ПОС в срок до 24 часа от постановяването му на касационните основания, предвидени в НПК.

В случай на обжалване НАСРОЧВА делото пред ПОС на 22.04.2014 г. от 14.00 ч., за когато нарушителят е уведомен. Да се уведоми РП-Левски.

 

 

                                               РАЙОНЕН СЪДИЯ: