ПРОТОКОЛ

 

гр. ЛЕВСКИ, 28.05. 2014 г.

Левченски районен съд в публичното съдебно заседание на двадесет и осми май 2014 г. в състав:

                   

Председател: МАРГАРИТА ДИМИТРОВА

                                  Съдебни заседатели: 1.С.М.

                                                                         2.Т.Й.

 

при участието на секретаря Р.П. и прокурора Чавдар Мънев сложи за разглеждане н.о.х.д.­ №­97 по описа за 2014 г., докладвано от съдия Димитрова.

На именното повикване в 11:30 часа се явиха:

 

ОСЪДЕНИЯТ Б.Б. – явява се лично.

ЯВЯВА СЕ адвокат А.А. ***, назначен за служебен защитник на подсъдимия Б. по н.о.х.д. №97/2014г. по описа на РС - Левски, по което е одобрено споразумение за решаване на делото в с.з., проведено на 28.05.2014г.

ЗА РП-ЛЕВСКИ – явява се прокурор Чавдар Мънев.

 

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО:

 

ПРОКУРОРЪТ: Да се даде ход на делото.

АДВ. А.: Да се даде ход на делото.

ОСЪДЕНИЯТ: Да се даде ход на делото.

 

          Съдът счита, че няма процесуална пречка за даване ход на делото, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО:

 

СНЕ САМОЛИЧНОСТТА НА ОСЪДЕНИЯ:

Б.Б. - ***, ЕГН **********.

 

На страните се разясняват правата по чл.274 и 275 от НПК.

 

ПРОКУРОРЪТ: Отводи не правим на състава на съда. Нови искания нямаме.

АДВ. А.: Отводи не правим, нямаме нови искания.

ПОДСЪДИМИЯТ: Не правя отводи.

 

Съдът

ОПРЕДЕЛИ:

ОТКРИВА СЪДЕБНОТО СЛЕДСТВИЕ

 

ПРОКУРОРЪТ: Г-жо съдия, съдебни заседатели, предвид на постановеното в пр.с.з. наказание „лишаване от свобода” за срок от 3 месеца на осъдения Б.Б., следва да бъде присъединено наказанието, наложено му с присъда №10/11.01.2012г. по в.н.о.х.д. №840/2011г. на ОС – Плевен.

АДВ. А.: Моля да бъде уважено искането на прокурора, същото не противоречи на закона.

ПОДСЪДИМИЯТ: Каквото каза адвокатът.

 

          ПО ПРИКЛЮЧВАНЕ НА СЪДЕБНОТО СЛЕДСТВИЕ:

 

ПРОКУРОРЪТ: Да се приключи.

АДВ. А.: Да се приключи. Други доказателства няма да сочим.

ПОДСЪДИМИЯТ: Да се приключи.

 

Съдът

ОПРЕДЕЛИ:

ПРИКЛЮЧВА СЪДЕБНОТО СЛЕДСТВИЕ

ДАВА ХОД ЗА ПРЕНИЯ МЕЖДУ СТРАНИТЕ

 

ПРОКУРОРЪТ: Уважаема г-жо съдия, съдебни заседатели, моля да уважите така направеното искане, изложено пред Вас, за присъединяване на наложеното наказание с решение на ОС – Плевен, към постановеното в пр.с.з., с което на Б.Б. е наложено наказание лишаване от свобода за срок от 3 месеца.

В този смисъл моля за Вашето определение.

 

АДВ. А.: Подкрепям становището на прокурора, моля да бъде уважено считам че е законосъобразно това искане.

ПРАВО НА ЗАЩИТА НА ПОДСЪДИМИЯ: Каквото каза адвокатът.

ПОСЛЕДНА ДУМА НА ПОДСЪДИМИЯ: Да бъде уважено искането.

 

          Съдът счете делото за изяснено и обяви, че ще се произнесе с определение, след съвещание.

Съдът се оттегли на тайно съвещание.

 

          След съвещание, съдът намира за установено следното:

Производството е по реда на чл.383, ал.2, във вр. с чл.306, ал.1, т.3 от НПК.

С протоколно определение от 28.05.2014г. РС - Левски е одобрил споразумение, постигнато по н.о.х.д. №97/2014г. по описа на РС гр.Левски, между РП-Левски, подсъдимия Б.Б. и защитника му адв.А., с което Б.Б. се признава за виновен в това, че на 14/15.05.2013г. в гр.Левски, обл.Плевенска, ***, в частен дом /къща/, при съучастие като съизвършител с Б.Б., с ЕГН **********, отнел  чужди движими вещи: 1 бр. мобилен телефон марка „Нокиа”, модел 100 – неработещ, на стойност 23.00 лв.; 1 бр. мобилен телефон марка „Самсунг”, модел „SGH - 1700” – неработещ на стойност 26.00 лв.; 1 бр. СИМ карта на мобилен телефон на стойност 6.00 лв. и 1 бр. платнено черно портмоне със съдържащите се в него сума от 120.00 лв., всичко на стойност 175.00 лв., от владението на С.И. ***, с намерение противозаконно да ги присвои, като употребил за това заплаха – престъпление по чл. 198, ал.1, във вр. с чл. 20, ал.2 от НК. Споразумението е влязло в сила на 28.05.2014 г.

За извършеното от Б. деяние, е наложено наказание на основание чл.198, ал.1, във вр. с чл.20, ал.2, във вр. с чл.55, ал.1, т.1 от НК, а именно наказание „лишаване от свобода” за срок от три месеца при първоначален строг режим на изтърпяване на наказанието в затвор от закрит тип.

Видно от приетата по н.о.х.д. №97/2014 г. по описа на РС - Левски актуална справката за съдимост по отношение на осъдения е, че е налице предходно осъждане за престъпление по чл.194, ал.1, във вр. с чл.63, ал.1, т.3 от НК, с присъда №31/18.07.2011г., постановена по н.о.х.д. №143/2011г. по описа на РС-Левски, отменена изцяло и постановена нова такава по в.н.о.х.д. №840/2011г. по описа на ОС-Плевен, влязла в законна сила на 26.01.2012г. По отношение на осъдения Б. със същата присъда е наложено наказание лишаване от свобода за срок от шест месеца, чието ефективно изтърпяване е отложено на основание чл.69, ал.1, във вр. с чл.66, ал.1 от НК с изпитателен срок от три години, който изтича на 26.01.2015 г. Към момента на извършване на деянието по това преходно осъждане, Б. е бил непълнолетен. Безспорно установено е обстоятелството, че вече навършил пълнолетие, е извършил в изпитателния срок друго умишлено престъпление от общ характер, като наложеното за него наказание е съобразено с това преходно осъждане и е предопределило, както ефективното му изтърпяване, така и режима, при който да бъде изтърпяно - строг.

Горните обстоятелства налагат обсъждане на основанията по чл.69, ал.2, във вр. с чл.68, ал.1 от НК, а именно: дали Б. да бъде изцяло или отчасти освободен от изтърпяване на отложеното наказание лишаване от свобода по преходното осъждане.

Съдът съобрази следното:

От справката за съдимост на Б. се установява, че е осъден на наказание „обществено порицание” и с присъда, постановена по н.о.х.д. №210/2009 г. по описа на РС – Левски, влязла в законна сила на 14.07.2009 г. Съгласно приетата по н.о.х.д. №97/2014 г. справка от РП – Левски е видно, че така наложеното му наказание „обществено порицание” е изтърпяно на 11.08.2009 г. и към 11.08.2010 г. е изтекла една година от изпълнение на наказанието и Б. не е извършил друго престъпление от общ характер в този срок. Следователно по отношение на това осъждане е настъпила реабилитация по право на основание чл.86, ал.3 от НК. При това положение съдът съобрази, че по отношение на Б. липсват други преходни осъждания, освен горецитираната условна присъда, явяваща се и последваща предпоставка за привеждане на отложеното наказание в настоящото производство. По силата на наказанието, наложено на Б. със споразумението по н.о.х.д. №97/2014 г., последният ще бъде изолиран от обществото за първи път, с произтичащите от това последици за поправянето и превъзпитанието му, а интересите на правосъдието ще бъдат изцяло удовлетворени.

Съдът отчита и обстоятелството, че Б. е в съвсем млада възраст и в недобро здравословно състояние. От изготвените на досъдебното производство, приложено към н.о.х.д. №94/2014 г., две комплексни съдебно психолого – психиатрични експертизи /тройна и петорна/ се установява по безспорен начин, че не са налице качествени разстройства на психиката му, които да са били пречка да разбира свойството и значението на извършеното, да ръководи постъпките си, да дава достоверни обяснения и да участва в наказателното производство. Безспорно установен обаче е и факта на неговата емоционална и социална незрялост, дължащи се на заболяването от което страда – лека умствена изостаналост. Последното следва да бъде отчетено като основна причина за извършване на деянието, за което е осъден с цитираното споразумение. Бедният му социален опит, липсата на мотивация за постижение и развитие, са обусловили възможността му да се подава лесно на въздействие от други лица, а последното обосновава извършване на престъплението не като едноличен извършител, а в съучастие като съизвършител. При това положение, постановяване на цялостно изтърпяване на отложеното наказание лишаване от свобода по цитираното преходно осъждане, в конкретния случай би довело до необоснована строгост към непълнолетния извършител и по – дълъг престой в местата за лишаване от свобода, което с оглед уязвимостта на Б. и средата в която ще попадне, не биха допринесли в пълен обем за постигане индивидуалната цел на наказанието.

При съобразяване с факта, че извършеното в изпитателния срок от осъдения деяние е за тежко умишлено престъпление – грабеж, Б. следва да бъде освободен само частично от изтърпяване на отложеното наказание лишаване от свобода, а не изцяло.

При това положение съдът намира, че са налице предпоставките, визирани в разпоредбата на чл.69, ал.2, във вр. с ал.1, във вр. с чл.68, ал.1 от НК, поради което следва да се приведе в изпълнение отложеното наказание за срок от три месеца по предходното му условно осъждане с цитираната присъда, което последният да изтърпи ефективно, при първоначален строг режим в затвор от закрит тип, съгласно чл.61, т.2, във вр. с чл.60, ал.1 от ЗИНЗС.

Водим от горните мотиви, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ОСВОБОЖДАВА на основание чл.69, ал.2, във вр. с ал.1, във вр. с чл.68, ал.1 от НК, Б.Б., ЕГН **********, от изтърпяване на наказанието „лишаване от свобода” за срок от ТРИ МЕСЕЦА, съставляващо ЧАСТ от наложеното му наказание „лишаване от свобода” за срок от ШЕСТ МЕСЕЦА, отложено на основание чл.69, ал.1, във вр. с чл.66, ал.1 от НК с три години изпитателен срок, с присъда №31/18.07.2011г., постановена по н.о.х.д. №143/2011г. по описа на РС-Левски, отменена изцяло и постановена нова такава по в.н.о.х.д. №840/2011г. по описа на ОС-Плевен, за извършено престъпление като непълнолетен по чл.194, ал.1, във вр. с чл.63, ал.1 т.3 от НК.

ПРИВЕЖДА в изпълнение на основание чл.69, ал.2, във вр. с чл.68, ал.1 от НК, по отношение на Б.Б., ЕГН **********, част от наказанието „лишаване от свобода”, а именно за срок от ТРИ МЕСЕЦА, наложено му с присъда №31/18.07.2011г., постановена по н.о.х.д. №143/2011г. по описа на РС-Левски, отменена изцяло и постановена нова такава по в.н.о.х.д. №840/2011г. по описа на ОС-Плевен, чието изтърпяване е отложено с три години изпитателен срок, което наказание да изтърпи при първоначален СТРОГ РЕЖИМ в затвор от закрит тип.  

          ОПРЕДЕЛЕНИЕТО подлежи на жалба и протест пред ПОС в 15 – дневен срок от днес.

Протоколът написан в с.з., което приключи в 12:20 часа.

 

 

          СЕКРЕТАР:                            ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

                                      СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: 1.

                                               

                                                                                   2.