ПРОТОКОЛ

 

гр. ЛЕВСКИ, 28.05.2014 г.

 

Районен съд гр.Левски в публично съдебно заседание на двадесет и осми май 2014 г. в състав:

   Председател: МАРГАРИТА ДИМИТРОВА

        Съдебни заседатели: 1. С.М.

                                                                  2. Т.Й.

        

при участието на секретаря Р.П. и прокурора Чавдар Мънев сложи за разглеждане н.о.х.д.97 по описа за 2014 год., докладвано от съдия Димитрова.

На именното повикване в 09:30 часа се явиха:

 

ПОДСЪДИМИЯТ Б.Б. - редовно призован - явява се лично.

ЯВЯВА СЕ адвокат А.А. *** – назначен на ДП за служебен защитник на подсъдимия.

СВИДЕТЕЛЯТ и ПОСТРАДАЛ С.И. – редовно призован – явява се лично.

СВИДЕТЕЛЯТ И.И. – редовно призован – явява се лично.

СВИДЕТЕЛЯТ М.М. – нередовно призован – не се явява.

Призовката му е върната в цялост, като на гърба е отразено, че живее в чужбина – *.

Съгласно резолюция на съдията-докладчик е изискана справка за задгранични пътувания по отношение на свидетеля М.М. ***. Такава е депозирана по делото и съгласно данните в същата няма данни за задгранични пътувания на лице с имена М.М., като справката обхваща периода от 01.01.2004г. до 16.05.2014г.

СВИДЕТЕЛЯТ А.В. – редовно призован – не се явява.

СВИДЕТЕЛЯТ Р.Х. – редовно призована – явява се лично.

СВИДЕТЕЛЯТ В.С. – нередовно призован – не се явява.

До свидетеля С. са изпратени две призовки, като първата от които е върната в цялост и на гърба е отразено, че лицето по данни на съседи не е открито и е напуснало е *.

С резолюция на съдията-докладчик е разпоредено да се изпрати нова призовка до свидетеля на посочения адрес, с указания да се връчи чрез негови близки, живущи на адреса, ако поемат задължение да му я предадат.

Повторно изпратената призовка отново е върната в цялост, като на гърба е отразено, че лицето, по данни на домашните, е напуснало с баща си страната - в момента е в *, където работи, а преди това е живял в *.

Съгласно резолюция на съдията- докладчик, по отношение на свидетеля В.С., е изискана справка за задгранични пътувания от ОД на МВР – Плевен, както и справка за постоянен и настоящ адрес, с оглед данните от върнатите в цялост призовки.

По делото е депозирана справка за задгранични пътувания от ОД на МВР – Плевен. Съгласно данните в нея последното пътуване на свидетеля С. е било на 27.03.2010г., когато е напуснал пределите на РБългария през ГКПП Кулата шосе, след което няма отразени данни за обратно влизане в страната.

От служебно изготвената справка в БДН, свидетелят В.С. има постоянен и настоящ адрес ***, т.е. същия адрес, известен от ДП.

СВИДЕТЕЛЯТ Х.Я. – редовно призован в Затвора – Плевен – явява се лично.

ВЕЩОТО ЛИЦЕ В.В. – редовно призована – явява се лично.

ВЕЩИТЕ ЛИЦА Л.Т., А.И., И.В., Л.А. и В.В. – редовно призовани – не се явяват.

Депозирано е писмо, с което уведомяват съда, че на днешна дата – 28.05.2014г., са служебно възпрепятствани с лечебна дейност, като едното вещо лице д-р И.В. ще отсъства от страната.

Д-р В. е депозирала отделна молба по делото, с която уведомява, че не може да се яви в дн.с.з., предвид обстоятелството, че е в платен годишен отпуск и ще отсъства от страната на тази дата. Изразява съгласие със заключението на съдебно - психиатричната експертиза по отношение на подсъдимия Б., в която е участвала и заявява, че я поддържа.

Предвид изложените обстоятелства, вещите лица, от името на д-р Т., молят да бъде определена друга дата за съдебно заседание по делото.

ЗА РП - ЛЕВСКИ се явява прокурор Чавдар Мънев.

 

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО:

 

ПРОКУРОРЪТ – Да се даде ход на делото, считам, че не са налице процесуални пречки.

АДВ. А. – Да се даде ход на делото. Запознат съм с материалите по делото, съгласен съм да поема защитата.

ПОДСЪДИМИЯТ – Да се гледа делото. Съгласен съм същият адвокат да ме представяла, защото нямам пари да си упълномощя адвокат. Искам да имам адвокат по делото.

 

Съдът счита, че няма процесуални пречки за даване ход на делото в днешното съдебно заседание.

На подсъдимия Б. следва да бъде назначен адвокат А. *** за служебен защитник и в съдебната фаза на процеса.

Съдът констатира, че на ДП адвокат А. е назначен на основание чл.94, ал.1, т.9 от НПК за служебен защитник на подсъдимия.

Подсъдимият Б. се явява без упълномощен защитник в дн.с.з. и изразява съгласие адвокат А. да участва и в съдебната фаза на процеса. Предвид заявлението на подсъдимия в дн.с.з., че няма парични средства да си упълномощи избран от него защитник, а интересите на правосъдието налагат това съдът намира, че са налице основанията на чл.94, ал.1, т.9 от НПК за назначаването на адв.А. за служебен защитник на подсъдимия по делото.

На основание изложеното, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

 

НАЗНАЧАВА на основание чл.94, ал.1, т.9 от НПК за служебен защитник на подсъдимия Б.Б. - адвокат А.А. ***.

 

СНЕ САМОЛИЧНОСТТА НА ПОДСЪДИМИЯ:

Б.Б. - ***, ЕГН **********.

Получих препис от обвинителния акт. Разбирам обвинението.

 

СНЕ САМОЛИЧНОСТТА НА СВИДЕТЕЛИТЕ:

С.И. – ***.

И.И. – ***.

Р.Х. – ***.

Х.Я. – ***.

 

На свидетелите се напомня отговорността по чл.290 от НК.

Обещават да говорят истината и се отстраняват от залата, с изключение на пострадалия С.И..

 

СНЕ СЕ САМОЛИЧНОСТТА НА ВЕЩОТО ЛИЦЕ:

В.В. – ***.

 

На вещото лице се напомня отговорността по чл.291 от НК.

Обещава да даде вярно и обективно заключение.

 

Съдът разяснява на пострадалия С.И. правата му по чл.74 и сл. от НПК.

 

С.И. – Те ми пратиха един запис, не го нося, за 175 лв. Получих сумата от 175 лв. Нямам претенции за причинени неимуществени вреди. Не желая да се конституирам като граждански ищец и частен обвинител. Бележката е у дома, че са ми върнали парите. Друго нямам нищо като претенции.

 

Свидетелят С.И. се отвежда от залата до разпита му в качеството на свидетел, предвид направеното заявление, че не желае да се конституира, като граждански ищец и частен обвинител по делото.

 

На страните се разясняват правата по чл.274 и чл.275 от НПК.

 

ПРОКУРОРЪТ – Не правим отводи. Нямаме искания по доказателствата.

АДВ. А. – Отводи не правим, нови искания нямаме.

ПОДСЪДИМИЯТ – Каквото каза адвокатът.

 

Съдът докладва изискани с разпореждане на съдията-докладчик за насрочване на делото:

- протоколно определение №85/15.11.2013г., с което е одобрено споразумение по отношение на подсъдимия Х.Я., за извършено престъпление по чл.198, ал.1, във вр. с чл.20, ал.2 от НК, в съучастие като съизвършител с подсъдимия Б.Б., за решаване на н.о.х.д. №478/2013г. по описа на РС – Левски, влязло в законна сила на 15.11.2013г.;

- изискана актуална справка за съдимост по отношение на подсъдимия Б.Б. от съда по месторождението му – РС-Левски;

- и справка от РП - Левски за изтърпяно на 11.08.2009г. наказание „Обществено порицание”, наложено на подсъдимия Б.Б. с присъда №87/26.06.2009г. по н.о.х.д. №210/2009г. по описа на РС - Левски.

 

Съдът дава възможност на страните да се запознаят с докладваните по-горе документи и да вземат становище по приемането им като писмени доказателства по делото.

 

ПРОКУРОРЪТ – Да се приемат.

АДВ. А. – Да се приемат.

ПОДСЪДИМИЯТ – Да се приемат.

 

Съдът счита, че следва да бъдат приети като писмени доказателства по делото докладваните по-горе документи, поради което

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИЕМА като писмени доказателства по делото:

- протоколно определение №85/15.11.2013г., с което е одобрено споразумение по отношение на подсъдимия Х.Я., за извършено престъпление по чл.198, ал.1, във вр. с чл.20, ал.2 от НК, в съучастие като съизвършител с подсъдимия Б.Б., за решаване на н.о.х.д. №478/2013г. по описа на РС – Левски, влязло в законна сила на 15.11.2013г.;

- актуална справка за съдимост по отношение на подсъдимия Б.Б. от съда по месторождението му – РС-Левски;

- и справка от РП - Левски за изтърпяно на 11.08.2009г. наказание „Обществено порицание”, наложено на подсъдимия Б.Б. с присъда №87/26.06.2009г. по н.о.х.д. №210/2009г. по описа на РС - Левски.

 

ПРОКУРОРЪТ – Г-жо съдия, имаме искане да ни дадете възможност за една минута да обсъдим споразумение със защитника на подсъдимия.

АДВ. А. - Моля да бъде уважено това искане от прокурора, както и да ни бъде дадена възможност да представим доказателства, че са възстановени щетите.

ПОДСЪДИМИЯТ – Съгласен съм на споразумение.

 

Съдът констатира, че към ДП не са приложени писмени доказателства за възстановяване на имуществените вреди, съобразно отразеното в обвинителния акт.

Тъй като по отношение на другия подсъдим Х.Я. производството по същото ДП е приключило с постигнато споразумение, условие за което е да са възстановени вредите, следва да се извърши справка по н.о.х.д. №478/2013г. по описа на РС - Левски относно приложени по същото писмени доказателства, установяващи това обстоятелство и в уверение на заявеното от пострадалия в дн.с.з., че вредите са му възстановени.

Предвид гореизложеното, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДА СЕ ИЗВЪРШИ служебна справка в Служба „Деловодство” при РС-Левски, относно наличие на писмени доказателства по н.о.х.д. №478/2013г. по описа на РС – Левски, установяващи обстоятелството, че вредите в резултат на деянието са възстановени на пострадалия.

ДАВА 10 минути почивка за извършване на справката.

 

След почивката, продължава съдебното заседание.

Съдът докладва н.о.х.д. №478/2013г. по описа на РС – Левски. Констатира, че в същото е приложена разписка на л.8 за платена парична сума с телеграфен запис на С.И., в размер на инкриминираната сума от 175 лв., изпратена на 14.11.2013г. от родител на подсъдимия Х.Я. - И.Я..

Копие от докладваната разписка да се приложи към настоящото дело.

Дава възможност на страните да обсъдят проект на споразумение за решаване на делото.

Дава 10 минути почивка.

 

         След почивката, продължава съдебното заседание.

        

ПРОКУРОРЪТ – Моля да откриете съдебното следствие и да изложим проект на споразумението, което постигнахме със защитата и подсъдимия.

АДВ. А. – Съгласен съм с направеното заявление от прокурора.

ПОДСЪДИМИЯТ – Съгласен съм.

 

         Съдът

ОПРЕДЕЛИ:

 

         ОТКРИВА СЪДЕБНОТО СЛЕДСТВИЕ с прочитане на обвинителния акт от прокурора.

         ДАВА ВЪЗМОЖНОСТ на страните да сключат споразумение.

 

ПРОКУРОРЪТ – Предлагам споразумение за решаване на н.о.х.д. №97/2014г. по описа на РС-Левски, (досъдебно производство №ЗМ 113/2013г. по описа на РУП – Левски, пр.пр. №625/2013г. по описа на РП-Левски) между РП-Левски, подсъдимия Б.Б. и защитника му адв.А. *** в следния смисъл:

 

ПОДСЪДИМИЯТ Б.Б., с ЕГН **********, се признава за виновен в това, че на 14/15.05.2013г. в гр.Левски, обл.Плевен, ***, в частен дом /къща/, при съучастие като извършител с Х.Я. с ЕГН **********, отнел чужди движими вещи – 1 брой мобилен телефон марка „Нокиа”, модел 100 – неработещ на стойност 23.00 лв., 1 брой мобилен телефон марка „Самсунг”, модел „SGH - 1700” – неработещ на стойност 26.00 лв., 1 бр. СИМ карта на мобилен телефон на стойност 6.00 лв. и 1 брой платнено черно портмоне със съдържащата се в него сума от 120.00 лв., всичко на стойност 175.00 лв., от владението на С.И. ***, с намерение противозаконно да ги присвои, като употребил за това сила и заплаха.

Налице е извършено деяние. Деянието е извършено от подсъдимия Б.Б.. Извършено е виновно, при форма на вината пряк умисъл.

Деянието съставлява престъпление по чл.198, ал.1, във вр. с чл.20, ал.2 от НК.

За извършеното престъпление на подсъдимия Б.Б. се налага на основание чл.198, ал.1, във вр. с чл.20, ал.2, във вр. с чл.55, ал.1, т.1 от НК, наказание „лишаване от свобода” за срок от ТРИ МЕСЕЦА, което да изтърпи при първоначален СТРОГ РЕЖИМ в затвор от закрит тип.

Причинените в резултат на деянието имуществени вреди са възстановени изцяло на собственика.

Вещественото доказателство: 1 бр. мобилен телефон „Самсунг” модел „SGH - 1700” – неработещ – ДА СЕ ВЪРНЕ на неговия собственик - С.И. ***.

На основание чл.53, ал.1, б.”а” от НК СЕ ОТНЕМАТ  в полза на държавата веществените доказателства: 1 бр. черна плетена шапка с прорези за очите и устата, 1 бр. чифт черни плетени ръкавици, които след влизане на споразумението в законна сила, следва да се унищожат.

Направените деловодни разноски на досъдебното производство, представляващи заплатено възнаграждение на вещите лица по изготвената на ДП тройна комплексна съдебно психолого - психиатрична експертиза по отношение на подсъдимия Б.Б., и петорна такава, в размер на 870.00 лева, се възлагат на подсъдимия Б.Б., които следва да се заплатят по сметка на ОД на МВР Плевен.

         Останалите направени разноски по ДП са възложени на подсъдимия Х.Я..

Други разноски по делото не са направени.

 

АДВ. А. – Съгласни сме с така предложеното споразумение от РП-Левски. Считаме, че същото не противоречи на закона и морала, и Ви моля да го одобрите.

 

ПОДСЪДИМИЯТ – Съгласен съм с така предложеното споразумение. Декларирам, че се отказвам от съдебно разглеждане на делото по общия ред. Известни са ми последиците от сключване на споразумение.

 

 

ПРОКУРОР:                  ЗАЩИТНИК:                  ПОДСЪДИМ:

(Ч. Мънев)                    (адв. А. А.)                   (Б. Б.)

 

 

ПРОКУРОРЪТ – Моля да одобрите споразумението, същото не противоречи на закона и морала.

 

АДВ. А. – Моля да одобрите споразумението, не противоречи на закона и морала.

 

ПОДСЪДИМИЯТ – Разбирам обвинението, за което сключихме споразумение. Признавам се за виновен. Разбирам последиците от споразумението. Съгласен съм с тях. Доброволно подписвам споразумението.

 

         Съдът намира, че така постигнатото между страните е пълно и не следва да бъдат внасяни промени в него, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

ВПИСВА в съдебния протокол съдържанието на окончателното споразумение, постигнато по н.о.х.д. №97/2014г. по описа на РС-Левски, (досъдебно производство №Зм 113/2013г. по описа на РУП – Левски, пр.пр. №625/2013г. по описа на РП-Левски) между РП-Левски, подсъдимия Б.Б. и защитника му адв.А. *** в следния смисъл:

 

ПОДСЪДИМИЯТ Б.Б., с ЕГН **********, се признава за виновен в това, че на 14/15.05.2013г. в гр.Левски, обл.Плевен, ***, в частен дом /къща/, при съучастие като извършител с Х.Я. с ЕГН **********, отнел чужди движими вещи – 1 брой мобилен телефон марка „Нокиа”, модел 100 – неработещ на стойност 23.00 лв., 1 брой мобилен телефон марка „Самсунг”, модел „SGH - 1700” – неработещ на стойност 26.00 лв., 1 бр. СИМ карта на мобилен телефон на стойност 6.00 лв. и 1 брой платнено черно портмоне със съдържащата се в него сума от 120.00 лв., всичко на стойност 175.00 лв., от владението на С.И. ***, с намерение противозаконно да ги присвои, като употребил за това сила и заплаха.

 

Налице е извършено деяние. Деянието е извършено от подсъдимия Б.Б.. Извършено е виновно, при форма на вината пряк умисъл.

 

Деянието съставлява престъпление по чл.198, ал.1, във вр. с чл.20, ал.2 от НК.

 

За извършеното престъпление на подсъдимия Б.Б. се налага на основание чл.198, ал.1, във вр. с чл.20, ал.2, във вр. с чл.55, ал.1, т.1 от НК, наказание „лишаване от свобода” за срок от ТРИ МЕСЕЦА, което да изтърпи при първоначален СТРОГ РЕЖИМ в затвор от закрит тип.

 

Причинените в резултат на деянието имуществени вреди са възстановени изцяло на собственика.

 

Вещественото доказателство: 1 бр. мобилен телефон „Самсунг” модел „SGH - 1700” – неработещ – ДА СЕ ВЪРНЕ на неговия собственик - С.И. ***.

На основание чл.53, ал.1, б.”а” от НК СЕ ОТНЕМАТ  в полза на държавата веществените доказателства: 1 бр. черна плетена шапка с прорези за очите и устата, 1 бр. чифт черни плетени ръкавици, които след влизане на споразумението в законна сила, следва да се унищожат.

 

Направените деловодни разноски на досъдебното производство, представляващи заплатено възнаграждение на вещите лица по изготвената на ДП тройна комплексна съдебно психолого - психиатрична експертиза по отношение на подсъдимия Б.Б., и петорна такава, в размер на 870.00 лева, се възлагат на подсъдимия Б.Б., които следва да бъдат заплатени по сметка на ОД на МВР Плевен.

         Останалите направени разноски по ДП са възложени на подсъдимия Х.Я..

Други разноски по делото не са направени.

 

ПРОКУРОР:                  ЗАЩИТНИК:                  ПОДСЪДИМ:

(Ч. Мънев)                    (адв. А. А.)                   (Б. Б.)

 

Съдът намира, че постигнатото между страните споразумение не противоречи на закона и морала и следва да бъде одобрено, поради което

ОПРЕДЕЛИ:

 

         НА ОСНОВАНИЕ чл.384 от НПК ОДОБРЯВА постигнатото по н.о.х.д. №97/2014г. по описа на РС-Левски, (досъдебно производство №ЗМ 113/2013г. по описа на РУП – Левски, пр.пр. №625/2013г. по описа на РП-Левски) между РП-Левски, подсъдимия Б.Б. и защитника му адв.А. *** споразумение.

ПРЕКРАТЯВА на основание чл.24, ал.3 от НПК наказателното производство по н.о.х.д.№97/2014г. по описа на РС – Левски.

         ОПРЕДЕЛЕНИЕТО на съда е окончателно и не подлежи на жалба и протест.

 

Протоколът написан в с.з. и приключи в 11:30 часа.

 

СЕКРЕТАР:                                     ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

                                      СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: 1.

 

                                                                                  2.