МОТИВИ по НОХД № 102/2015 г. по описа на РС-гр.Левски

 

          Срещу подсъдимия М.И. *** е повдигнато и предявено обвинение за това, че на 19.03.2015 г., около 23.43 часа в с.Обнова, област Плевен, по ул.„Заря” управлявал МПС – лек автомобил марка „Опел”, модел * с рег. № *, с концентрация на алкохол в кръвта си над 1,2 на хиляда, а именно – 2,37 на хиляда, установено по надлежния ред с техническо средство „Дрегер Алкотест 7510” с фабр. №  ARDM 0258 – престъпление по чл.343б, ал.1.

          В съдебно заседание представителят на РП-Левски поддържа повдигнатото и предявено обвинение срещу подсъдимия. Моли съда да го признае за виновен и да му наложи наказание пробация за срок от шест месеца и подсъдимият да бъде лишен от правото да управлява МПС за срок от 3 месеца.

Подсъдимият се признава за виновен. Съжалява и моли съда да му наложи по-ниско наказание.

          Съдът, като прецени представените по делото доказателства, приема за установено следното:

          Подсъдимият М.И. ***, ЕГН **********.

На 19.03.2015 г. вечерта подсъдимият М.И. употребил алкохол. По-късно, след 23 часа му се наложило да излезе с автомобила си.

При управление на автомобила бил проверен от служители на сектор „Пътна полиция” към ОД на МВР гр.Плевен, които установили, че И. е употребил алкохол. Използваното техническо средство отчело употреба на алкохол 2,37 промила, което показание не се оспорва от подсъдимия.

От изложеното е видно, че с деянието си подсъдимия е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъпления по чл.343б, ал.1 от НК.

          Изложената фактическа обстановка се установява от събраните на досъдебното производство, при условията и реда предвиден в НПК  доказателства, от пълните признания на подсъдимия и показанията на разпитаните свидетели в съдебно заседание.

Деянието е извършено от подсъдимия умишлено, при форма на вината евентуален умисъл. Подсъдимият е съзнавал обществено опасния характер на деянието, предвиждал е обществено опасните последици, като е допускал настъпването на престъпния резултат.

Деянието извършено от подсъдимия следва да се квалифицира като престъпление по чл. 343б, ал.1 от НК.

За извършеното престъпление законът предвижда наказание лишаване от свобода без посочен минимум.

Съдът счита, че подсъдимият следва да носи наказателна отговорност по горепосочените текстове от НК.

          При определяне вида и размера на наказанието на подсъдимия, съдът съобрази ниската степен на обществена опасност на дееца, съобрази и обстоятелството, че подсъдимият не е осъждан и няма данни друг път да е санкциониран за управление на МПС след употреба на алкохол.

Съдът съобразява  пълните признания на подсъдимия, доброто процесуално поведение, липсата на настъпили вредни последици от деянието, обстоятелството, че съжалява и се разкайва за извършеното, пълното съдействие, което е оказал за разкриване на обективната истина, както и употребеното количеството алкохол, установено в кръвта му, поради което определя наказание при условията на чл.55, ал.1, т.2, б.„б” от НК, а именно пробация, като му е наложил следните пробационни мерки: задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от шест година, задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от една шест месеца, като е определил периодичност на пробационната мярка задължителна регистрация по настоящ адрес два пъти седмично.

По изложените по-горе съображения относно степента на обществена опасност на деянието и дееца, съдът на основание чл. 343 г от НК е лишил подсъдимия от правото да управлява МПС за срок от 3 месеца.

По делото няма данни да са направени деловодни разноски и такива не са присъждани.

Воден от горните мотиви, съдът постанови присъдата си.

 

                               

 

        ПРЕДСЕДАТЕЛ: