Р Е Ш Е Н И Е

 

гр. ЛЕВСКИ, 21.03.2016 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд гр.Левски в публичното съдебно заседание на двадесет и четвърти февруари 2016 г. в състав:

 

                           Председател: _МАРГАРИТА ДИМИТРОВА_

                     Съдебни заседатели:

                              

при участието на секретаря Р.П. и прокурора ­­_, като  разгледа докладваното от съдия Димитрова а.н.д. №11 по описа за 2016 год., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

          Производството е по реда на чл.59 и следващите от ЗАНН.

            В Районен съд гр.Левски е постъпила жалба от Е.Г.Т. ***, ЕГН **********, чрез упълномощения му защитник – адв.М.С. от ***, против наказателно постановление №1504/04.01.2016 г. на Директор на Регионална дирекция по горите гр.Ловеч.

            В жалбата се твърди, че както обжалваното наказателно постановление, така и съставения АУАН, са незаконосъобразни. Излагат се доводи, че жалбоподателят няма нищо общо с описаното в санкционния акт нарушение на посочените дата, място и час, не е управлявал и не се е возил в процесния автомобил, по същото време дори не се е намирал в близост до автомобила, тъй като не е бил в селото си. В тази връзка сочи, че след получаване на наказателното постановление е потърсил човекът, който притежава автомобила – негов съсед Ф.Р., като същият се учидил от този факт и му обяснил, че на посочените дата и час лично го е управлявал натоварен с дървесината, с него се е возил и съселянинът им К., а в близост е бил и друг техен съселянин – А., по прякор К.. Р. го уведомил, че двамата с К. също са получили наказателни постановления за нарушението, което са извършили, само за А. нямал информация. Твърди, че няма представа по какъв начин личните му данни – имена, ЕГН и адрес са отразени в обжалвания санкционен акт, тъй като никой не му ги е изисквал, не е присъствал и на местонарушението, не му е връчван и не е подписвал АУАН.

            Жалбата се поддържа в съдебно заседание лично от жалбоподателя и процесуалния му представител. След приключване на съдебното следствие, молят съда, да постанови решение, с което да отмени изцяло обжалваното наказателно постановление като незаконосъобразно, тъй като жалбоподателят не е автор на извършеното нарушение.  

Ответната страна по жалбата не се представлява в съдебно заседание и не взема допълнително становище.

Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено следното от фактическа и правна страна:

Жалбата е подадена в срока по чл.59, ал.2 от ЗАНН. Наказателното постановление е получено от жалбоподателя с писмо с обратна разписка на 08.01.2016 г., а жалбата е депозирана в Районен съд гр.Левски на 14.01.2016 г., т.е. в законоустановения 7-мо дневен срок, считано от датата на връчването, поради което се явява процесуално допустима и следва да бъде разгледана по същество.

Разгледана по същество, жалбата е основателна на посоченото в нея основание.

От събраните по делото писмени и гласни доказателства се установява, че на 20.09.2015 г., в 08:45 часа, служители на ДГС гр.Плевен – свидетелите Л.О., И.Н. и Я.П.,***, спрели за проверка товарен бус „***” с рег.№ ***, който превозвал два пространствени кубически метра дъбови дърва за огрев. В хода на проверката се установило, че превозваните дърва не са маркирани с контролна горска марка и водачът на автомобила не представил превозен билет. Във връзка с така констатираното нарушение на ЗГ и предприетите действия по съставяне на АУАН против нарушителя, свидетелите поискали от водача документ за самоличност. Последният заявил, че не носи лична карта в себе си и се представил с името Е. по прякор „Ж.”. Заявил, че не си знае ЕГН-то. Свидетелите снимали нарушителя и извършили служебна справка за личните му данни в РУ на МВР-Левски. От там потвърдили, че действително има лице с такива имена в ***, като им предоставили пълните му лични данни – трите имена, ЕГН и адрес. Въз основа на тях, свидетелят О., в присъствието на свидетеля Н., съставил АУАН №1504/20.09.2015 г. против Е.Г.Т. ***, ЕГН **********, за това, че:

На 20.09.2015 г., в 08:45 часа, в ***, два пространствени кубически метра дъбови дърва за огрев, немаркирани с контролна горска марка.   

Актосъставителят отразил като нарушена разпоредбата на чл.213, т.1, т.1 от ЗГ. Нарушителят отказал да го подпише и да получи препис от същия на датата на съставянето му – 20.09.2015 г., което обстоятелство било удостоверено с подписа на свидетеля Я.П., в качеството му на Директор на ДГС гр.Плевен.

Длъжностните лица при ДГС гр.Плевен се усъмнили в действителната самоличност на лицето, против което съставили два броя АУАН. Поради това посетили местното районно управление, където при извършена справка в БДС установили, че лицето, фигуриращо на снимката с имената Е.Г.Т. не е същото лице, което управлявало буса с дървесината и спряно от тях за извършване на проверка.

С писмен рапорт от 24.09.2015 г., актосъставителят О. представил на директора на ТП „ДГС” гр.Плевен, съставеният против Е.Г.Т. АУАН, ведно с два броя снимков материал.

С писмо от 25.09.2015 г. на юрист-консулт в ТП „ДГС” гр.Плевен,  директорът на РДГ гр.Ловеч е уведомен, че на 20.09.2015 г., служители на териториалното поделение са констатирали нарушения на ЗГ, изразяващи се в транспорт на 2 пр.куб.м. дърва за огрев от дъб, без контролна горска марка и превозен билет. Нарушителят се е представил с имената на лицето Е.Г.Т., ЕГН **********,***, против който са съставени два броя АУАН от 20.09.2015 г. за установените нарушения. Уведомили, че при съставяне на АУАН, нарушителят е въвел умишлено в заблуждение длъжностните лица – служители при ДГС гр.Плевен, като е предоставил чужди лични данни. Отразили още, че след съвместна щателна проверка с органите на полицията и последвали самопризнания от страна на нарушителя се установило, че реалната самоличност на лицето, извършило нарушенията е Ф.Р.М., ЕГН ********** ***, против което съставили два броя АУАН от 20.09.2015 г. С писмото молят административно-наказващият орган да разпореди прекратяване на образуваните преписки срещу Е.Г.Т., като приложили двата съставени против него АУАН.   

Без да вземе предвид изложеното в писмото, на 04.01.2016 г., административно наказващият орган издал против Е.Г.Т. ***, ЕГН **********, обжалваното наказателно постановление с №1504/04.01.2016 г., с което му наложил на основание чл.266, ал.1, т.1 от ЗГ административно наказание глоба в размер на 150 лева, за описаното нарушение в акта на разпоредбата на чл.213, ал.1, пр.4, т.1 от ЗГ, като постановил на основание чл.275, ал.2 от ЗГ да заплати и паричната равностойност на липсващите вещи – предмет на нарушението /2 пр.куб.м. дърва за огрев от дъб/, в размер на 50.38 лева.

Изложената фактическа обстановка се установява по безспорен и несъмнен начин от събраните по делото писмени и гласни доказателства. В показанията си разпитаните по делото свидетели О., Н. и П. ***, са категорични относно самоличността на лицето, което са спрели за проверка на посочените в акта дата, час и място. И тримата, без никакво колебание сочат, че действителния извършител не е лицето, вписано в акта като нарушител, т.е. не е жалбоподателя Е.Г.Т.. Като такъв разпознават в съдебната зала свидетеля Ф.Р.М.. Категорични са, че именно той е лицето, управлявало тогава буса с превозваната дървесина, без контролна горска марка и превозен билет, че същият умишлено ги е въвел в заблуждение относно самоличността си при извършената му проверка, като заявил две имена, първото от които „Е.”, и за по-голяма убедителност дори се идентифицирал и с прякор - „Ж.”. От обясненията на жалбоподателя се установява, че познава Ф.Р.М., тъй като са съседи, а предвид този факт и същият го познава, включително по име и прякор - „Ж.”. Въпреки, че признава факта на извършеното нарушение на посочените дата, място и час, свидетелят Ф.М. отрича да е заявявал пред контролните органи личните данни на комшията си. От проведените очни ставки между свидетелите О., Н. и П. и свидетеля М., се установява по несъмнен и категоричен начин, че М. действително си е позволил, при това най-безцеремонно, да въведе в заблуждение съответните длъжностни лица относно самоличността си, като е предоставил личните данни на съседа си, поради което се е стигнало до съставяне на акт против последния, без да има нещо общо с констатираното на посочените дата, час и място, нарушение на ЗГ.

Показанията на свидетелите О., Н. и П. са добросъвестно дадени, последователни, непротиворечиви, логични и кореспондират както по между си, така и на писмените доказателства по делото, поради което съдът ги кредитира изцяло с доверие. Обясненията на жалбоподателя не са в противоречие с посочените свидетелски показания, напротив – последните изцяло подкрепят тезата му, което от своя страна дава основание на съда да приеме, че Е.Г.Т. не е автор на вмененото му административно нарушение с обжалваното наказателно постановление. Що се касае до показанията на свидетеля М., съдът намира, че същите са крайно противоречиви и изолирани от останалите доказателства по делото, поради което не ги кредитира с доверие. Следва да се отчете и причината за депозирането им в този смисъл, а именно: с цел да избегне неблагоприятните последици от санкционирането му за извършеното нарушение, чрез посочване на добре известните му лични данни на собствения му съсед. Това недобросъвестно поведение същият е демонстрирал пред контролните органи, демонстрира и в проведеното съдебно заседание при разпита му в качеството на свидетел по делото, и то въпреки предупреждението за наказателната отговорност, която носи за лъжесвидетелстване.   

При така установената фактическа обстановка, съдът намира, че административно-наказващият орган не е съобразил изложените данни в своевременно изпратеното писмо от юрист-консулт на ТП „ДГС” гр.Плевен, а именно, че описаното в процесния АУАН деяние не е извършено от вписаното в него лице като нарушител – жалбоподателя Е.Г.Т., а от друго лице - Ф.Р.М., поради което се е стигнало до издаване на обжалваното наказателното постановление в нарушение на разпоредбата на чл.54 от ЗАНН. Съгласно цитираната разпоредба, административно-наказващият орган е следвало да вземе предвид, че деянието не е извършено от лицето, посочено в акта като нарушител и да прекрати образуваната срещу него преписка с мотивирана резолюция. Като не е сторил това е издал незаконосъобразен санкционен акт, който следва да бъде изцяло отменен, с всички произтичащите от това последици.

Водим от горните мотиви, съдът:

 

                                                            Р Е Ш И:

 

ОТМЕНЯ на основание чл.63 от ЗАНН наказателно постановление №1504/04.01.2016 г. на Директор на РДГ - Ловеч, с което на Е.Г.Т. ***, ЕГН **********, е наложено на основание чл.266, ал.1, т.1 от ЗГ административно наказание глоба в размер на 150 лева за нарушение на чл.213, ал.1, пр.4, т.1 от ЗГ, и е постановено на основание чл.275, ал.2 от ЗГ да заплати паричната равностойност на липсващите вещи – предмет на нарушението /2 пр.куб.м. дърва за огрев от дъб/, в размер на 50.38 лева, КАТО НЕЗАКОНОСЪОБРАЗНО.

РЕШЕНИЕТО подлежи на касационно обжалване пред Административен съд - Плевен в 14 – дневен срок от получаване на съобщението, че е изготвено.

 

                                               

   РАЙОНЕН СЪДИЯ: