Р Е Ш Е Н И Е

 

гр. ЛЕВСКИ, 23.03.2016 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд – Левски в публичното съдебно заседание на двадесет и четвърти февруари 2016 г. в състав:

 

                           Председател: СТОЙКА МАНОЛОВА

                      Съдебни заседатели:

                              

при участието на секретаря В.Д. и прокурора ­­_, като  разгледа докладваното от съдия Манолова а.н.д. №12 по описа на съда за 2016 год., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производството е по реда на чл.59 и следващите от ЗАНН.

          В Районен съд - Левски е постъпила жалба от Е.Г.Т. ***, ЕГН **********, чрез процесуалния си представител адв. С. против наказателно постановление №1505/04.01.2016г. на Директор РДГ – Ловеч.

          Твърди се, че с обжалваното наказателно постановление е наложено наказание „глоба” в размер на 150 лв. на жалбоподателя.        

Сочи се, че обжалваното наказателно постановление е издадено въз основа на АУАН №44912/20.09.2015 г., в който се твърдяло, че на същата дата, в землището на с. Асеновци, с товарен бус „***” с рег. № ***, жалбоподателят е транспортирал 2 пр.м.3 дърва за огрев без превозен билет.

          Счита, че както самото НП и АУАН е съставен в противоречие със Закона, поради което както самият той, така и самото наказателно постановление се явяват незаконосъобразни. Категорично твърди, че няма нищо общо с описаното в НП нарушение. Не е управлявал и не се е возил в гореописания автомобил на посоченото място, дата и час.  

          Моли съда да отмени изцяло наказателното постановление като незаконосъобразно.

          Жалбата се поддържа изцяло в съдебно заседание от процесуалния представител на жалбоподателя. Навежда доводи, че жалбоподателят не е автор на извършеното административно нарушение.

Ответната страна по жалбата не се представлява и не взема становище по същата.

Жалбата е подадена в срока по чл.59, ал.2 от ЗАНН, поради което се явява процесуално допустима и следва да бъде разгледана по същество.

Разгледана по същество, жалбата е основателна.

Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено следното от фактическа и правна страна:

Административнонаказателното производство срещу Т. е започнало със съставяне на акт за установяване на административно нарушение за това, че на 20.09.2015 г., транспортира с товарен бус  „***” с рег. № *** 2 пр.м.3 дъбови дърва за огрев без да притежава превозен билет,доказващ законния произход на дървесината. Посочена е като нарушена разпоредбата на чл.213,  ал.1, т.2 от ЗГ.

Въз основа на така съставения акт, административнонаказващият орган издал обжалваното наказателно постановление, с което на основание чл.266, ал.1 от ЗГ е наложил на Т. административно наказание глоба в размер на 150 лева, за нарушение на чл.213, ал.1, предл.4, т.2 от ЗГ.

От показанията на разпитаните свидетели О., Н. и П. *** - горски надзиратели, се установява, че са спрели за проверка бус, натоварен с дърва. Дървесината не била маркирана с контролна горска марка. Лицето, управлявало буса не е представило превозен билет. Водачът се представил с имена, първото от което „Е.”, като не представил документ за самоличност. Извършена е била справка в полицията и съставен АУАН. Свидетелите са категорични, че жалбоподателят не е лицето, което е управлявало т. автомобил и е спряно за проверка и че актът е съставен на лице, което не е присъствало на проверката. Разпознават в лицето, управлявало МПС – то свидетеля Ф. М..

Съдът дава вяра на показанията на свидетелите като логични, последователни, съответстващи и на събраните писмени доказателства.

В качеството на свидетел е разпитан и свидетелят М.. Последният не отрича, че е превозвал дърва и е бил спрян за проверка. Твърди, че не е представил документ за самоличност, тъй като не е носел такъв. Отрича да се е представил пред горските надзиратели с други имена, освен със своите. От друга страна твърди в показанията си, че жалбоподателят, който му е съсед, не е карал никакви дърва.

 Поради противоречия в показанията на свидетелите О., Н.  и П. от една страна и свидетеля М. от друга съдът е провел очни ставки.

С оглед на събраните доказателства, съдът счита, че издаденото наказателно постановление е незаконосъобразно.

Безспорно се установи от събраните гласни доказателства, че жалбоподателят Е.Г.Т. не е автор на извършеното административно нарушение.

В този смисъл са показанията на свидетелите О., Н. и П., вкл.

Видно от приложената преписка по издаденото наказателно постановление е, че ЮК Б. е уведомил директора на ДГС Ловеч, че на 20.09.2015 г. служители на ТП ДГС Плевен са констатирали нарушения по Закона за горите, като при извършената проверка лицето се е представило с имената Е.Г.Т., като нарушителят е въвел умишлено в заблуждение служителите на ТП ДГС Плевен, като е предоставил чужди лични данни. След извършена съвместна проверка с органите на полицията е установено, че самоличността на лицето, извършило нарушението е Ф.Р. М., като за извършените от него нарушения са му съставени актове.   

С оглед установената в хода на съдебното следствие фактическа обстановка, съдът счита, че издаденото наказателно постановление е незоконосъобразно и неправилно издадено, поради което и като такова следва да бъде отменено, тъй като не се установи лицето, по отношение на което е съставен АУАН и издадено НП да е автор на извършеното административно нарушение.

Водим от горните мотиви, съдът

 

Р Е Ш И:

 

ОТМЕНЯ на основание чл.63 от ЗАНН наказателно постановление №1849/08.12.2015г. на Директор РДГ – Ловеч, с което на Е.Г.Т. ***, ЕГН **********, е наложено на основание чл.266, ал.1 от ЗГ административно наказание глоба в размер на сто и петдесет лева, за нарушение на чл.213, ал.1, предл.4, т.2 от ЗГ, КАТО НЕЗАКОНОСЪОБРАЗНО.

          РЕШЕНИЕТО подлежи на касационно обжалване пред Административен съд - Плевен в 14 – дневен срок от получаване на съобщението, че е изготвено.

 

 

         

          СЪДИЯ: