Р Е Ш Е Н И E

град Левски, 07.06.2016 година

В ИМЕТО НА НАРОДА

Районен съд  гр.Левски, първи състав,  в публично съдебно заседание на седми юни  през  две хиляди и шестнадесета година, в състав:       

                                                           Председател: НАТАША ПАНЧЕВА

при секретаря И.П. и прокурор Чавдар Мънев, като разгледа докладваното от съдията Панчева АНД № 188 по описа за 2016 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

Производство по реда на чл.375 и следващите от НПК. Производство по налагане на административно наказание по чл.78а от НК.

Производството по делото е образувано по повод постъпило постановление на РП-Левски от 01.06.2016 г., с което районен прокурор Чавдар Мънев  е направил мотивирано предложение на основание чл.375 и сл. от НПК до Районен съд гр.Левски да се произнесе с решение по реда на чл. 378 от НПК, с което да бъде освободен от наказателна отговорност по чл. 78а от НК, И.К.И., ЕГН ********** ***, за това, че на 23.05.2016 год., около 22,35 часа в гр.Левски, обл.Плевен по ул.”Цар Иван Асен IІ” до бензиностанция „Лукойл”, в едногодишен срок от наказването му по административен ред с Наказателно постановление № 14-0293-000161/23.07.2014г. на Началник Група към ОДМВР Плевен, РУ-Левски /влязло в законна сила на30.06.2015г./ за управление на МПС без съответно свидетелство за управление, управлявал МПС - лек автомобил „Форд *” с per. № *, без съответно свидетелство за управление на МПС – Престъпление по чл.343в, ал.2 вр. ал.1 от Наказателния кодекс на Република България.

По внесеното постановление е образувано НАХД №188/2016г. по описа на Районен съд Левски. С разпореждане от 02.06.2016г. е насрочено делото при условията на чл.376 от НПК.

            РП-Левски, редовно призовани, не изпращат явява се РП Чавдар Мънев , който поддържа  предложението.

            В съдебното заседание  деецът, редовно призован, се явява лично и с адв. А.А.  от Пл АК като заявява, че подзащитнит му е затруднен финансово и няма възможност да си плати еднократно административното наказание-глоба.

Адвокат А. моли съда, ако счете, че е налице целия фактически  състав на нормата на чл.343в, ал.2 от НК, да освободи подзащитният му от наказателна  отговорност и да му наложи наказание в минимален размер.

            В хода на разследването е установено следното:

           Досъдебно производство ЗМ № 132/2016 година по описа на РУ на МВР Левски, прокурорска преписка № 569/2016г. по описа на РП Левски, е образувано на 26.05.2016г. срещу И.К.И., ЕГН ********** ***, за извършено  престъпление по чл.343в, ал.2 вр. ал.1 НК като незабавно производство.

В хода на разследването по делото е била установена следната фактическа обстановка:

Обвиняемият И.К.И., е роден на *** ***, ЕГН ********** е пълнолетен, неженен, работи по временната заетост, с основно  образование от ***.

Обвиняемият И.К.И. не притежавал свидетелство за управление.

 С Наказателно постановление № 14-0293-000161/23.07.2014 година на Началник Група към ОД на МВР Плевен, РУ Левски /ДП л.6/, обвиняемият И.К.И. бил наказан по административен ред затова, че на 30.06.2014г. управлявал моторно превозно средство-мотоциклет „Хонда” с peг. № *, без съответно свидетелство за управление. Наказателното постановление било връчено лично на обвиняемия на 22.06.2015 година. Цитираното НП е влязло в сила на 30.06.2015 година.

На 23.05.2016г., около 22.35 часа в гр.Левски, по ул.”Цар Иван Асен ІІ”, до Бензиностанция „Лукойл”, като неправоспособен водач в едногодишен срок от наказването му по административен ред с горепосоченото наказателно постановление, обвиняемият И.К.И. управлявал моторно превозно средство - лек автомобил „Форд *” с peг. № *. По същото време и място там се намирали свидетелите В.С. и Д.Д. – служители при РУ на МВР Левски., които изпълнявали дежурство по ПДЧ. Управляваният от обв.И. автомобил бил забелязан от свидетелите. Те спрели водача на автомобила за извършване на служебна проверка. В хода на проверката обвиняемият не представил СУМПС, като заявил, че няма издадено такова. При проверка било установено, че обвиняемият е неправоспособен водач на МПС, което е видно от приложената справка за нарушител/водач (л.7 ДП ). По тази причина на И.К.И. бил съставен акт за установяване на административно нарушение /л.5 от ДП /.

За случая образувано и проведено Незабавно производство.

От така установената фактическа обстановка и с оглед събраните безспорни и непротиворечиви доказателства е видно, че обвиняемият е осъществил с деянието си от обективна и субективна страна състава на престъпление по смисъла на чл.343в, ал.2 вр. ал.1 от НК, като на 23.05.2016год., около 22,35 часа в гр.Левски, обл.Плевен по ул.”Цар Иван Асен ІІ” до бензиностанция „Лукойл”, без съответно свидетелство за управление на МПС, като неправоспособен, управлявал моторно превозно средство - лек автомобил „Форд *” с peг. № *, в едногодишен срок от наказването му по административен ред с Наказателно постановление № 14-0293-000161/23.07.2014 година на Началник Група към ОДМВР Плевен, РУ на МВР Левски, връчено му лично на 22.06.2015г. и влязло в сила на 30.06.2015 година.          

Разпитан в качеството си на обвиняем на досъдебното производство, обв.  И.К.И. е дал обяснения, че признава вината си, заявил е, че му предстои изпит за снабдяване със СУМПС.

Гореизложената фактическа обстановка безспорно се доказва-както от показанията на свидетелите В.Н.С. /л.8-9/, Д.П.Д. /л.10-11/, обясненията на обвиняемия /л.16-17/, Акт за установяване на административно нарушение /л.5/, Наказателно постановление № 14-0293-000161/23.07.2014 година на Началник Група към ОД на МВР Плевен, РУ Левски /л.6/, Справка за нарушител/водач /л.7/ и бюлетин за съдимост /л.18/.

При така установената фактическа обстановка съдът намира, че с деянието си обв. И.К.И. е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъпление по чл. 343в, ал.2 във вр. с ал. 1 от НК, като на 23.05.2016год., около 22,35 часа в гр.Левски, обл.Плевен по ул."Цар Иван Асен ІІ" до бензиностанция „Лукойл", без съответно свидетелство за управление на МПС, като неправоспособен, управлявал моторно превозно средство - лек автомобил „Форд *" с per. № *, в едногодишен срок от наказването му по административен ред с Наказателно постановление № 14-0293-000161/23.07.2014 година на Началник Група към ОДМВР Плевен, РУ на МВР Левски, връчено му лично на 22.06.2015г. и влязло в сила на 30.06.2015 година.

От обективна страна изпълнителното деяние е извършено с действие. Обв. И.К.И. след като е бил наказан по административен ред за управление на моторно превозно средство без съответно свидетелство за управление, в едногодишен срок от наказването му  по административен ред, управлявал МПСлек автомобил „Форд *” с per. № *, без съответно свидетелство за управление в едногодишен срок от наказването му по административен ред с Наказателно постановление № 14-0293-000161/23.07.2014 година на Началник Група към ОДМВР Плевен, РУ на МВР Левски.

От субективна страна престъплението е извършено с пряк умисъл като форма на вината по смисъла на чл.11, ал.2 от НК. Както към момента на деянието, така и към настоящия момент деецът е пълнолетно и психически здраво лице. Същият е съзнавал обществено опасния характер на деянието, предвиждал е неговите общественоопасни последици и е искал настъпването на тези последици. Въпреки, че е бил наказан но административен ред за управление на моторно превозно средство без съответно свидетелство за управление на МПС, в едногодишния срок от наказването му той напълно съзнателно управлявал отново моторно превозно средство, без съответно свидетелство за управление на МПС.

Съдът намира, даденото от обв. И.К.И. обяснение, че му предстои изпит за снабдяване със СУМПС е  негова защитна теза, и не кредитира тези негови обяснения, тъй като цялостния доказателствен материал и обективните данни по делото опровергават категорично обяснението на обвиняемия и доказват приетата по горе фактическа обстановка. Съдът стигна до този извод съпоставяйки обясненията на обв. И К И  със събраните по делото писмени доказателства и с показанията на разпитаните в хода на ДП свидетели.

С оглед на гореизложеното съдът намира, че обв. И.К. И. е извършителят на инкриминираното деяние описано в постановлението на РП Левски, за което следва да се ангажира наказателната му отговорност.  Това е така тъй като престъплението по чл.343в, ал.2 от НК е формално, на просто извършване  и за неговата съставомерност не се изисква друг съставомерен резултат. За да е налице това престъпление е достатъчно от обективна страна деецът да управлява МПС в едногодишен срок, след като е бил наказан по административен ред за управление на МПС, без съответно свидетелство. Други изисквания за съставомерността на деянието законодателят не е поставил. Затова и с факта на самото управление при изложените предпоставки деецът осъществява признаците на престъплението / в този см. решение № 707/2004 г. на ВКС по н.д. № 385/2004 г., III н. о./. В случая това е  точно така. Налице  е  наказателно постановление за нарушение по ЗДвП, което наказателно постановление е влязло в законна сила. По делото липсват данни да са предприети някакви действия от страна на обвиняемия за оспорване на това наказателно постановление. Ето защо направените в тази връзка възражения от страна на защитника на обвиняемия се явяват неоснователни.

           Съдът като взе предвид фактическите обстоятелства по постановлението на Районна прокуратура – Левски, обстоятелствата, при които е извършено престъплението, данните за личността на извършителя, данните за семейното и имотното му състояние, чисто съдебно минало, ниска обществена опасност на деянието и на дееца и че за престъплението е предвидено наказание - до две години лишаване от свобода, както и че с деянието не са причинени имуществени вреди, подлежащи на възстановяване, прие, че са налице условията на чл. 78а от НК.

Извършителят на престъплението към момента на извършване на деянието е бил пълнолетен, с постоянно местоживеене, не е осъждан за престъпление от общ характер, не е освобождаван от наказателна отговорност с налагане на административно наказание по реда на чл.78а от НК, поради което следва да се приеме, че едно административно наказание спрямо него ще действа предупредително и възпиращо и ще се постигнат целите на наказанието по чл.36 от НК.

Съдът, като отчете изложените обстоятелства, че И.К.И. следва да бъде освободен от наказателна отговорност и да му се наложи административно наказание при условията на чл. 78а от НК- глоба в размер на 1000 лв. за престъпление по чл. 343в, ал.2 във вр. с ал. 1 и чл. 26, ал. 1 от НК, като съобрази предмета на престъплението, личността на дееца, семейното и имотното му състояние, и че ще се постигнат целите на наказанието.

            Съдът намира, че на дееца не следва да се налага наказание лишаване от правоуправление, тъй като в разпоредбата на чл.343г от НК не е предвидено такова наказание за престъплението по чл.343в, ал.2 във вр. с ал.1 от НК.

 Водим от гореизложеното и на основание чл.378, ал.4, т.1 от НПК, във връзка с чл.78а от НК, съдът:

 

Р Е Ш И:

 

ПРИЗНАВА обвиняемият И.К.И., роден на*** ***, ЕГН ********** е пълнолетен, неженен, работи по временната заетост, с основно  образование от *** за ВИНОВЕН, за това, че на 23.05.2016год., около 22,35 часа в гр.Левски, обл.Плевен по ул.”Цар Иван Асен ІІ” до бензиностанция „Лукойл”, без съответно свидетелство за управление на МПС, като неправоспособен, управлявал моторно превозно средство - лек автомобил „Форд *” с peг. № *, в едногодишен срок от наказването му по административен ред с Наказателно постановление № 14-0293-000161/23.07.2014 година на Началник Група към ОДМВР Плевен, РУ на МВР Левски, връчено му лично на 22.06.2015 г. и влязло в сила на 30.06.2015 година, като на основание чл. 78а от НК във връзка с чл.343в, ал.2 във вр. с ал.1  от НК, ГО ОСВОБОЖДАВА ОТ НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ И МУ НАЛАГА АДМИНИСТРАТИВНО НАКАЗАНИЕ - ГЛОБА в размер на 1000,00 (хиляда) лева, която да заплати в полза на държавата, по сметка на бюджета на съдебната власт РС – Левски. 

  Решението може да се обжалва и протестира пред Плевенски окръжен съд в 15-дневен срок считано от днес.

 

                                                                          

РАЙОНЕН СЪДИЯ: