П Р И С Ъ Д А

№ ________

 

гр. ЛЕВСКИ, 11.05. 2016 год.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд гр.Левски на единадесети май през две хиляди и шестнадесета година в открито съдебно заседание, в следния състав:

 

       ПРЕДСЕДАТЕЛ: МАРГАРИТА ДИМИТРОВА

  СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:

 

при секретаря Р.П., в присъствието на прокурора Чавдър Мънев, като разгледа докладваното от съдия Димитрова н.о.х.д. №128 по описа за 2016 год., и на основание данните по делото и закона

 

П Р И С Ъ Д И :

 

          ПРИЗНАВА подсъдимата Г.Г.П., родена на *** г. в ***, с постоянен и настоящ адрес:***, българка, с българско гражданство, със завършено висше образование, безработна, неомъжена, живее на семейни начала с две непълнолетни деца, неосъждана, ЕГН **********,

за ВИНОВНА в това, че:

Около 17:30 часа на 18.12.2014 г. на пътен участък от Републиканската пътна мрежа, път І-301, от гр.Левски в посока с.Козар Белене, общ.Левски, км. 5+0.14, при управление на МПС – товарен автомобил „Фиат *”, с рег. № ***, нарушила правилата за движение по ЗДвП, а именно:

- чл.20, ал.2 от ЗДвП – „Водачите на пътни превозни средства са длъжни при избиране скоростта на движението да се съобразяват с атмосферните условия, с релефа на местността, със състоянието на пътя и на превозното средство, с превозния товар, с характера и интензивността на движение, с конкретните условия на видимост, за да бъдат в състояние да спрат пред всяко предвидимо препятствие. Водачите са длъжни да намалят скоростта и в случай на необходимост да спрат, когато възникне опасност за движението.”

и по непредпазливост е причинила средна телесна повреда на А.И.Г. ***, изразяваща се в изкълчавне на дясната раменна кост, довело до трайно затрудняване на движението на десен горен крайник за срок около 1-1.5 месеца и счупване на дясната подбедрица /голям и малък пищял в горната трета/, довело до трайно затрудняване на движението на десния долен крайник за срок около 5-6 месеца, при нормално протичане на оздравителния процес, поради което и на основание чл.373, ал.1, във вр. с чл.371, т.1, във вр. с чл.305, ал.5 от НПК, във вр. с чл.78а от НК я ОСВОБОЖДАВА ОТ НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ за извършено престъпление по чл.343, ал.1, б.”б”, пр.2, във вр. с чл.342, ал.1 от НК, във вр. с чл.20, ал.2 от ЗДвП, като я ОПРАВДАВА по повдигнатото й обвинение за виновно нарушение и на правилата за движение, формулирани в разпоредбите на чл.5, ал.1, т.1, чл.5, ал.2, т.1 и чл.20, ал.1 от ЗДвП.

НАЛАГА на основание чл.78а, ал.1 от НК на подсъдимата Г.Г.П., административно наказание ГЛОБА в полза на държавата в размер на ХИЛЯДА ЛЕВА.

НЕ НАЛАГА на основание чл.78а, ал.4, във вр. с чл.343г, във вр. с чл.37, ал.1, т.7 от НК на подсъдимата Г.Г.П., предвиденото в състава на извършеното престъпление административно наказание: лишаване от право да управлява МПС за определен срок.

ОСЪЖДА на основание чл.189, ал.3 от НПК подсъдимата Г.Г.П., ДА ЗАПЛАТИ по сметка на ОД на МВР-гр.Плевен, направените деловодните разноски на досъдебното производство в размер на 2594.40 лева, както и 10 лева по сметка на ХЛ към ЦСМП-гр.Плевен.

ПРИСЪДАТА подлежи на жалба и протест пред ПЛЕВЕНСКИ ОКРЪЖЕН СЪД в 15 – дневен срок от днес.

                                

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: