МОТИВИ по НОХД № 103/2017 г. по описа на РС-гр.Левски

 

          Срещу подсъдимия А.Н.Х. *** е повдигнато и предявено обвинение за това, че на неустановен ден от месец януари 2017 г. в с.А., област П. в имот, находящ се на ул.******, сам осъществил неправомерно присъединяване към електроразпределителната мрежа на *****, посредством директно свързване с ел.проводник фазова клема на входящия предпазител към входящата линия на абоната, с което създал условия за непълно отчитане на потребената електрическа енергия в имота - престъпление по чл.234в, ал.1 от НК.

В съдебно заседание представителят на РП Левски поддържа повдигнатото и предявено обвинение срещу подсъдимия. Моли съда да го признае за виновен и да му наложи наказание минималното предвидено в закона наказание.

Защитникът на подсъдимия е изразил становище, че подзащитния му се признава за виновен, съжалява и е в тежко семейно и имотно състояние. Моли съда да му наложи наказание пробация към минимума. Моли да не се налага предвиденото наказание глоба.

Подсъдимият се признава за виновен, съжалява за извършеното и моли съда да му наложи наказание пробация, без да му налага глоба, тъй като има бебе на два дена и още едно дете, а е безработен.

          Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено следното:

          Подсъдимия А.Н.Х. е роден на *** ***, с постоянен и настоящ адрес:***, с българско гражданство, неграмотен, неженен, безработен, неосъждан, с ЕГН **********.

          Поради неплащане на дължимите суми за ползвана ел. енергия, електроподаването към дома му било преустановено от служители на ЧЕЗ. Подсъдимият, който към онзи момент живеел на съпружески начала с жена, която била бременна, а имали и едно малко дете, поради необходимост от ел. енергия, посредством кабел се свързвал към електропреносната мрежа. При извършена проверка от служители на ЧЕЗ Разпределение България АД било установено, че е извършено нерегламентирано присъединяване към мрежата, чрез проводник ПВА-1,5 кв.мм., към изходящата клема на входящия предпазител на електромерното табло, като в другия край проводникът бил присъединен към изходящата линия, която захранва къщата на адреса на подсъдимия, като консумираната по този начин електрическа енергия не се измерва и съответно не се заплаща.

От заключението на вещото лице по назначената по досъдебното производство съдебно техническа експертиза е видно, че е извършено присъединяване към електропреносната мрежа посредством единичен меден проводник ПВА 1,5 кв.мм, който в единия си край е подвързан на изходяща фаза на автоматичния предпазител, който се намира в електромерното табло, а от другата страна в дружия си край е подвързан на гривната на предпазителя, който е за битовата ел. инсталация на съответния дом на абоната. Устанровява се, че по този начин се осъществява подаване на фаза директно, заобикаляйки средството за търговско измерване /електромерът/, поради което потребеното количество електроенергия не се отчита, тъй като не преминава през средството за търговско измерване.  Вещото лице заявява, че медния проводник, посредством който е осъществено присъединяването е едножилен ПВА 1,5, че по принцип тези проводници са за захранване на лампи, но стават и за хладилник, че по принцип по този проводник не се подава на контактите, тъй като топлината отделяна при максимално натоварване, може да доведе до стопяване на изолацията и до възпламеняването й.

          Предвид изложеното, съдът е приел, че подсъдимия е осъществил от обективна и субективна страна престъпление по чл. 234в ал.1 от НК.

          Престъплението е извършено виновно от подсъдимия, при форма на вината пряк умисъл, обективиран в конкретните му действия.

          Причина за извършване на престъплението е ниската правна култура на подсъдимия и необходимостта от снабдяване на имота с електричество, предвид и обстоятелството, че в имота подсъдимия живее с жена, която е бременна към онзи момент и с която има малко дете, обстоятелството, че не разполага с парични средства, за да заплати стари задължения към дружеството, за бъде възстановено ел.захранването, а е искал да има поне осветление в дома.

          Предвид изложеното, съдът е приел, че подсъдимия е извършил престъплението, за което му е повдигнато обвинение и го е признал за виновен.

          При определяне вида и размера на наказанието, съдът е преценил обществената опасност на деянието и личната такава на подсъдимия, смекчаващите и отегчаващите отговорността и вината обстоятелства, както и подбудите за извършването.

          Обществената опасност на деянието е обичайната за този вид престъпления. Подсъдимия не е със завишена лична степен на обществена опасност. Същия прави пълни признания, съжалява и искрено се разкайва за стореното, оказал е пълно съдействие за разкриване на обективната истина, в тежко имотно и финансово положение е /без собствено имущество, безработен, с две малки деца/.

          Предвид изложеното, съдът е определил на подсъдимия наказание  на основание чл.234в, ал.1, във връзка с чл.55, ал.1 т.2 б.б, във връзка с чл.42а, ал.2, т.1 и т.2 от НК, като го е осъдил на пробация със следните пробационни мерки: задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от шест месеца, при периодичност за явяване и подписване на подсъдимия пред пробационен служител – два пъти седмично и  задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от шест месеца.

          Съдът счита, че така наложеното по вид и размер наказание ще изиграе ролята си за постигане целите на наказанието, визирани в чл. 36 от НК.

          Съдът, съобразявайки изложеното по-горе относно тежкото семейно, имотно и финансово положение на подсъдимия и необходимостта да полага грижи за две малки деца, е приложил разпоредбата на чл. 55 ал.3 от НК и не е наложил предвиденото в разпоредбата на чл. 234в ал.1 от НК наказание глоба.

          По делото са направени разноски общо в размер на 129,71 лв., които съдът е постановил да бъдат заплатени от подсъдимия.

          По изложените съображения, съдът постанови присъдата си.

 

 

        ПРЕДСЕДАТЕЛ: