Мотиви към решение от 13.06.2017г., постановено по а.н.д. №179/2017г. по описа на РС гр. Левски.

 

В РС - Левски е постъпило постановление с предложение за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание по отношение на Н.И.К., с постоянен и настоящ адрес: ***, ЕГН **********, за извършено от него престъпление по чл.345, ал.2, във вр. с ал.1 от НК за това, че на 03.05.2017г. в с.Малчика, обл.Плевен, около 12.00 часа, по ул.”Хан Аспарух”, управлявал МПС, което не е регистрирано по надлежния ред, съгласно Наредба І-45 от 24.03.2000г. за регистриране, отчет, пускане в движение и спиране на МПС и ремаркета, теглени от тях – л.а. „***”, с № на рама *** с монтирани транзитни регистрационни табели с №*** с изтекъл срок на валидност (до 31.03.2017г.) съгласно разрешение за временно движение №000316754 от 01.03.2017г.

Обвиняемият К. се явява в с.з. Моли за глоба в минимален размер.

За РП гр. Левски се явява прокурор Мънев, който намира обвинението спрямо обвиняемия Н.К. за доказано по безспорен и несъмнен начин.

Пледира да му бъде наложено административно наказание около минималния размер.

Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено от фактическа страна следното:

 

          Обвиняемият Н.И.К., роден на ***г***, с постоянен и настоящ адрес:***, български гражданин, със средно образование, безработен, неженен, неосъждан, ЕГН **********.

На неустановен ден през 2016г. свидетелят В. Н. И. *** лек автомобил ***, с номер на рама ***. На 01.03.2017г. подал заявление в КАТ – Плевен за издаване на временни регистрационни табели. От КАТ било издадено Разрешение за временно движение №000316754/01.03.2017г. и монтирани транзитни регистрационни табели с №*** със срок на валидност до 31.03.2017г. В едномесечния срок свидетелят И. не регистрирал автомобила в КАТ.

На 03.05.2017 г. около 12:00 часа в с. ***, по ул. „***”, обвиняемият – баща на св. В. Н. И., макар да е бил запознат с обстоятелството, че регистрационните транзитни номера, които били монтирани на автомобила, са с изтекъл срок на валидност, управлявал автомобила.

Управляваният от обвиняемия К. автомобил бил забелязан от свидетелите В. Н. С. и Д. П. Д. – полицейски служители при РУ – Левски, които го спрели за проверка.

В хода на извършената проверка е установено, че срокът на издадените рег. табели с № *** на л.а. „***” с № на рама ***, управляван от обвиняемия К. е изтекъл на 31.03.2017г.

За констатираното нарушение св. В. С. – *** при РУ – Левски съставил АУАН, който бил подписан от обвиняемия без възражения.

Така описаната фактическа обстановка се установява от представените по бързо производство №ЗМ 139/2017 г. по описа на  РУ – Левски, пр. пр. №616/2017 г. по описа на РП гр.Левски доказателствени средства, приобщени към доказателствения материал по делото.

От така установената по несъмнен начин фактическа обстановка и доказателствата по делото се налага изводът, че с деянието обвиняемият К. е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъпление по чл.345, ал.2, във вр. с ал.1 от НК, за което е предвидено наказание лишаване от свобода до една година или глоба от петстотин до хиляда лева.

От субективна страна деянието е извършено при пряк умисъл, като форма на вина.

Обвиняемият Н.И.К. към момента на извършване на деянието не е осъждан и не е освобождаван от наказателна отговорност по реда на чл.78а от НК, което се изяснява от приложената справка за съдимост.

С деянието не са причинени имуществени вреди.

От изложеното съдът приема, че са налице предпоставките за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание по отношение на обвиняемия К..

          При определяне размера на наказанието по отношение на обвиняемия съдът взе предвид съдействието, което е оказал на органите на досъдебното производство за разкриване на обективната истина, обществената опасност на деянието и дееца,  причините и мотивите за извършване на престъплението, признанието на вината, обясненията, които е дал на досъдебното производство.

Предвид изложеното съдът счита, че наказанието следва да бъде определено при превес на смекчаващите отговорността и вината обстоятелства.

          С оглед на горното съдът приема, че следва по отношение на обвиняемия Н.И.К. да бъде наложена глоба в минималния размер, предвиден в НК, а именно – хиляда лева.

Следва да се приложи разпоредбата на чл. 53, ал.1, б.”а” от НК, поради което съдът отнема в полза на държавата веществените доказателства: 2 бр. рег. табели за МПС с № ***, като след влизане в сила на решението, същите да се предадат на Сектор ПП при ОД на МВР – Плевен.

 

          Водим от горните мотиви съдът постанови решението си.

 

 

СЪДИЯ: